A szlovák püspökök egyenlő esélyeket követelnek az iskolák számára

2012. szeptember 06. 20:35

A Szlovák Püspöki Konferencia azzal a kéréssel fordult a szlovák kormányhoz, hogy biztosítson egyenlő esélyeket az egyházi és az állami iskoláknak.

2012. szeptember 06. 20:35

A Servizio Informazine Religiosa (SIR) olasz vallási hírportál szerint a püspökök az oktatási minisztérium törvénymódosító javaslataira reagáltak, amelyek az iskolák finanszírozását, állami irányítását és a szakképzést érintik.

A püspökök a Szlovák Köztársaság és a Szentszék közötti megállapodásra hivatkozva azzal a kéréssel fordultak a kormányhoz, hogy az egyházi iskolák azonos státust kapjanak. A megállapodás értelmében ugyanis a katolikus iskoláknak „más iskolákkal azonos mértékű pénzügyi támogatást kell biztosítani, a Szlovák Köztársaság jogrendjének megfelelően”.

A jelenlegi finanszírozási rendszerben az egyház által fenntartott iskolák hátrányt szenvednek – hívta fel rá a figyelmet Bernard Bober kassai érsek, a püspöki kar Kateketikai és Oktatási Bizottságának elnöke. Ezek az iskolák szerinte kisebb mértékű pénzügyi támogatásban részesülnek, mint az állami iskolák, miközben – teszi hozzá – minden iskolában azonosak a követelmények. Az érsek elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány megszegje kötelezettségvállalásait, szerinte ez „hátrányos megkülönböztetéshez” vezet.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!