„Bennünket soha nem tartottak történelmi egyháznak”

2012. június 29. 09:51

Az elmúlt 450 évben az unitárius közösség mégiscsak tett le a magyar egyetemes egyházkultúra asztalára értékeket. Interjú.

2012. június 29. 09:51
Bálint Benczédi Ferenc

– Melyik fél akarta erősebben – ha lehet ilyet mondani – az egyesülést?

– A gondolat mindkét félben megfogalmazódott, fokozottabban talán az erdélyiek nyilvánították ki az egyesítés iránti vágyukat. A híveink azt a sérelmet is többször megfogalmazták, hogy bennünket soha nem tartottak történelmi egyháznak, az unitáriusok különösen a magyarországi médiában szorultak háttérbe. Úgy gondolom azonban, hogy az elmúlt 450 évben az unitárius közösség mégiscsak tett le a magyar egyetemes egyházkultúra asztalára értékeket, így jogosan formálódott meg az óhaj, hogy bennünket is megemlítsenek, a magyar közvéleménynek tudomása legyen a Magyar Unitárius Egyházról. Az egyházegyesítéssel így a világ felé is nyitunk, mindenképpen szükség van arra, hogy jó értelemben reklámozzuk magunkat, bevezessük a magyar köztudatba, hogy létezünk, jelen vagyunk.

A múltban és a jelenben is vannak olyan személyiségeink, akik büszkén vállalták, hogy unitáriusok, akik értékeikkel gyarapították az összmagyar kultúrát. Jelentős világi eseményekkel kapcsolatban is megfogalmazza az egyház a maga álláspontját, ez pedig a továbbiakban a magyarországi média felé is nyitott lesz, erre persze eddig is volt lehetőség, most azonban szervezettebben, összehangoltabban tudunk közösen dolgozni.

– Miben nyilvánul majd meg az egyesítés gyakorlati jellege, célkitűzése?

– A legfontosabb feladat mindenképpen az lesz, hogy híveinkkel megtaláljuk a kapcsolatot, megteremtsük azokat a lehetőségeket, amelyek által újból bekapcsolódhatnak egyházi közösségünkbe. Az egyesítés révén talán jobban oda tudunk majd figyelni híveinkre, megerősíthetjük a diaszpórában élő közösségeket, a Magyarországon létező mintegy 9–11 egyházközség nem érzi majd magát árvának, kitaszítottnak, hiszen létrejön egy központi nagy egyházi közösség. Tulajdonképpen az egyesítés gondolata inkább gyakorlati kérdés, hiszen például a népszámlálási adatokat nézve is elmondhatjuk, hogy ha le is lassult a kivándorlási folyamat, mégsem állt le, az Erdélyből kitelepedetteknek azonban továbbra is szükségük van arra, hogy valahová tartozzanak. Másik gyakorlati feladat a határ menti gyülekezetek segítése, öszszekapcsolása, például Szatmárnémetiben próbáltunk egy szórvány egyházközséget kialakítani, ez mindössze 30 kilométerre található a magyarországi Kocsordtól. Vagy megemlíthetjük a szegedi, hódmezővásárhelyi, aradi és temesvári leányegyházközségeket, ezeket egyszerűbben lehet majd pasztorálni, megtartani az istentiszteleteket, a családlátogatást, közös programokat szervezni, hiszen nem Kolozsvárról kell irányítani a gyülekezeteket. A lelkészképzés továbbra is a kolozsvári Protestáns Teológia Intézetben zajlik.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pierre bayle
2012. július 06. 13:51
Ez példás, már csak azt kellene megmutatnod, hogy melyek azok a MEGGYŐZŐ bibliai helyek, amelyek bizonyítanák Isten háromlényegűségét. Merthogy az Írást a hit alapjának tartó háromságtagadók szerint ilyen nincsen. Most arról szó se essék, hogy a pápáról, a fülbegyónásról vagy éppen a gyermekkeresztségről sem sokat szól a szöveg...:-)))
FOB
2012. július 03. 12:46
„Bennünket soha nem tartottak történelmi egyháznak” Sőt, még az Ecclesia (vagy Cahal) részének se mindenki, mivel tagadjátok Isten háromlényegűségét. Ez sokak szerint minimum eretnekség. Engem nem különösebben zavar, csak akkor nem kellene keresztény (krisztusi) egyháznak nevezni a gyülekezetet, hanem lehetne vmi más. Ha nem a Szentírás a hit alapja, akkor hogyan lehetne keresztény egy felekezet? Ez teljesen független attól, hogy magyar alapítású, vagy sem, nem ez az igazság mércéje, hanem a mérőzsinór azaz Isten Igéje.
magnamater
2012. július 03. 11:07
Minden feletkezet eretneknek tartja a többit! Ezen magyar egyház igen nagy értéke, hogy legracionálisabb a keresztény egyházak között!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!