Erősödtek az egyházi iskolák

2012. április 24. 05:51

Főleg korábban önkormányzati fenntartású iskolák egyházi kezelésbe vételével nőtt a tanulók száma.

2012. április 24. 05:51

224 katolikus iskolában vagy óvodában összesen 86 772 diák tanul szerte az országban, ezek közül 147 egyházmegyei, 65 szerzetesi, 12 pedig egyéb fenntartású. A Magyar Katolikus Egyház összesen 41 intézmény kezelését vette át a tanév elején, valamint egy új intézmény is indult. A Magyarországi Református Egyház 126 iskolát és óvodát tart fenn, 2011-ben 12 önkormányzati intézményt vettek át. Összesen 38 032 tanuló jár református iskolába vagy óvodába, ami 4029-cel több, mint tavaly.

A Magyarországi Evangélikus Egyház hat intézményt vett át tavaly: ezek között három óvoda, két általános iskola és egy gimnázium található, emellett indítottak egy új óvodát. Az evangélikus intézményeket nagyjából 13 ezer gyermek látogatja, ami 12 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest. A következő tanévtől újabb nyolc iskola és óvoda kerülhet evangélikus kezelésbe.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FOB
2012. június 14. 20:41
Ez akkor lehetne pozitív hír az egyházak részéről, ha azok is finanszíroznák. Itt azonban nem erről van szó. Könnyű más kontójára iskolát üzemeltetni. Kíváncsi vagyok mi lesz akkor, ha állam bácsi kihúzza a szőnyeget az egyházi iskolák alól. Elég ha csak annyit tesz, hogy elveszi a normatív támogatást és mindjárt nem lesz olyan vonzó a potyaiskola sem a nebulóknak, sem az egyházaknak. Akkor majd lehet perselyezni a szülők felé, ami a mai magyar társadalmat alapul véve nem biztos, hogy népszerű intézkedés lesz.
blvr
2012. május 24. 17:13
Megnéznék egy riportot néhány iskolát kiválasztva, összehasonlítva, hogy milyen volt azelőtt, hogy átvette az egyház, és utána.Érdekelne a tanárok, diákok, szülők véleménye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!