Véd a rák ellen a koleszterin

2011. március 30. 14:52

A szívinfarktus megelőzésén túl egyes rosszindulatú daganatok kockázatát is csökkenti a hasznos HDL-koleszterin.

2011. március 30. 14:52

A koleszterinnek két változata van: a rossz LDL koleszterin fokozza az érelmeszesedést, a koszorúér-betegséget, a hasznos HDL koleszterin viszont véd a folyamattól. A kutatók most kimutatták, hogy a szívbetegség kockázatának csökkentése mellett a vérben lévő sok HDL koleszterin esetén lényegesen ritkábban alakul ki vastagbélrák, mint akkor, ha valakinek kevés ilyen koleszterinje van. Hasonló hatású egy másik vérzsír, az apolipoprotein A (apoA) is.

A kutatók számításai szerint deciliterenként 16,6 milligramm HDL-vérszint növekedés, illetve az apoA szintjének 32 milligrammos emelkedése a vastagbélrák esélyének 22 százalékos, illetve 18 százalékos csökkenését eredményezi. A kutatók és független szakértők szerint ez a fontos megfigyelés további vizsgálatokat és más munkacsoportoktól származó megerősítést igényel.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
morfondír
2011. április 01. 21:05
A cím egy bulvárhülyeség. A kifejtése pedig dilettáns. Az olvasó következtetésére nem is merek gondolni. Oda is hülyeség volt szemlézni, meg ide is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!