Esőcsinálók, felhőfakasztók és űrárnyékolók – Befolyásolható-e az időjárás, a klímaváltozás?

2023. június 07. 22:25

Számos géppel, vegyülettel rendelkezünk már az időjárás befolyásolására. Fakaszthatunk esőt, csökkenthetjük a jégkárt, ám az üvegházhatású gázok megkötésére, a felmelegedés mérséklésére csak ötletek vannak. E téren egyelőre hiányoznak a nagy léptékben működő technológiák.

2023. június 07. 22:25
null
Kerekes György

Az egyik alapvető tudományos-fantasztikus toposz a terra­formálás: egy lakhatatlan bolygó élhetővé változtatása technikai eszközökkel. A zseniális, sikeres, elgondolkodtató, nemrég egy újabb filmben is feldolgozott regénynek, Frank Herbert A Dűne című művének is központi eleme a sivatagbolygó klímájának megváltoztatása. A bolygó bennszülöttei, a fremenek szinte cseppenként gyűjtik össze a vizet, amivel „egy csapásra” élhetővé teszik lakóhelyüket. Ma már kevesen kételkednek abban, hogy a földi éghajlat változását az emberiség okozza, de sokan – nem csak fantaszták – állítják, hogy a klímaváltozás elleni küzdelemben akár technológiai eszközöket is bevethetünk.

A geoengineering, azaz a geológiai mérnökösködés olyan technikai megoldásokat alkalmaz, amelyek a klímaváltozás hatásait mérséklik. A Harvard Egyetem geomérnöki programja szerint ezeket két nagyobb kategóriára lehet osztani. Egyfelől a szén-dioxid eltávolítására koncentráló technológiákra, valamint a napsugárzás felszíni visszaverődésének, az úgynevezett albedónak a módosítására fókuszáló megoldásokra (solar radiation management). Ezek nem teszik feleslegessé az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, de kiegészíthetik az emissziómérséklési és alkalmazkodási erőfeszítéseket. A geomérnökösködés gazdasági hasznosságát a jövőben akár az utazások tervezhetőségében vagy egy-egy turistadesztináció felértékelődésében is tetten érhetjük.

Beavatkozni csak óvatosan

A szén-dioxid kivonása a légkörből a klímaváltozás problémáját a gyökerénél ragadná meg: a lényege, hogy megszakítjuk a kibocsátás-koncentráció-növekedés-felmelegedés láncolatot. A megnövekedett üvegházhatás csökkenthető az azt okozó gázok kivonásával, ám globális léptékben kellene alkalmazni a kívánt hatás eléréséhez. Az eddigi legjobb elképzelések közül érdemes megemlíteni a világméretű fásítást, a zöldhulladék kőszenesítését, a biomassza alkalmazását, az óceánok lúgosítását vagy azt az eljárást, amellyel a levegőből óriási méretű gépekkel és eszközökkel vonnák ki, majd a föld alatt tárolnák a szén-dioxidot. Ezek a megoldások elméletben jól hangzanak, de legtöbbjüket nem próbálták ki nagy méretekben, és igen drágák lennének. Továbbá az elővigyázatosság alapelvét szem előtt tartva nem biztos, hogy nem okoznak az elhárítani kívántnál is nagyobb környezeti károkat.

Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2023. június 26. 15:03
Amit a német zöldek szabadjára engedtek, az láthatóan zsákutca: az, hogy a lakosságot kell büntetni a kibocsájtásért, az csak az adott ország életszínvonalát csökkenti, garantálható, hogy mások nem fogják követni a példáját, így legjobb esetben is sikerülhet a globális kibocsájtást 5 százalékkal csökkenteni. Sokkal inkább járható lenne az az út, hogy az ipar által okozott, már levegőben lévő kibocsájtást ipari módszerekkel lehetne semlegesíteni, illetve az ipart lehetne ösztönözni arra is, hogy kevésbé szennyező módszerekkel gyártson. Ez nyilván nagyon drága lenne először, de ipari méretekben az árak gyorsan csökkennének, és egy idő után eljuthatnánk arra a szintre, hogy egyetlen zöldnek sem kellene a fára visszamászást propagálnia, mert mindent elő tudnánk állítani, a mai fogalmaink szerint klímasemlegesen. tehát a termelést nem korlátoznák környezetvédelmi szempontok. Az, hogy ez most nem így történik, annak az az oka, hogy senki sincs rákényszerítve, és minden új fejlesztés pénzbe kerül - és a meglévő, környezetkímélőbb gyártási módszerek átvétele is csak nyűg (költség plusz idő) a meglévő gyártóknak.
mijjamano
2023. június 26. 10:39
"Ma már kevesen kételkednek abban, hogy a földi éghajlat változását az emberiség okozza," eddig érdemes olvasni, egy elborult, jobb esetben egzisztenciális okokból hazudozó izé írhat le ilyesmit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!