Az ókori Athén a tinédzser­kapitalizmus ellen

2022. november 08. 20:44

A modern ember mozgástere azért korlátozott, mert az igényei korlátlanok. A kapitalizmus „tinédzserlogikára” épül, amiben a határok a végtelenségig tágulnak, és mindig át is kell lépni őket. Ám az állandó kaland nem kaland. Ideje visszatérni az önkorlátozáshoz, aminek példája az ókori Athén – állítja egy görög politikatudós.

2022. november 08. 20:44
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Napjaink baloldali-globalista, kapita­lizmusellenes mozgalmai egy 18. századi angol demográfus, Thomas Mal­thus alapvetésére építik fő üzeneteiket. Ő volt az első gondolkodó, aki könyvet írt a túlnépesedés veszélyéről, az abból következő éhínségről és az ember számára rendelkezésre álló természeti erőforrások kimerüléséről – azaz Földünk korlátairól és arról, hogy a növekedés miért nem tarthat örökké. Malthus híres elmélete szerint „míg az élelmiszer-termelés legfeljebb számtani sorozat szerint tud növekedni (tehát például 1, 2, 3, 4, 5, …), addig a népesség mértani sorozat szerint nő (1, 2, 4, 8, 16, …)”. A nyomor tehát matematikailag elkerülhetetlen, ezért a természet háborúk és járványok „segítségével” gondoskodik a korrekcióról. A poszt­modern baloldal ma többek között Malthusra hivatkozva érvel a születésszabályozás mellett és a gyermekvállalás ellen. 

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar

Jorgosz Kallisz görög közgazdász egy általa csak „politikai ökológiának” hívott, a politika természeti korlátait vizsgáló szakterület képviselője. Tőrőlmetszett baloldali, akinek meggyőződése, hogy a szívéhez közel álló mozgalmak rosszul választották meg a múzsájukat, s már kétszáz éve hibás kiindulópontból vezetik le ideológiáikat. Szerinte ez az oka, hogy képtelenek megfelelő értelmezési keretet és válaszokat találni korunk kihívásaira.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!