A liberalizmus mint globális téveszme

2022. november 15. 19:51

A nemzetközi tér liberális idealizmusa roncsolja az egyes országok belső demokratikus szerkezetét is – és rávilágít arra, hogy a progresszió saját, univerzálisnak tételezett „értékei” mindig is csak hatalmi ambíciókat szolgáltak.

2022. november 15. 19:51
Szánthó Miklós
Szánthó Miklós

„A külföldre irányuló liberális törekvések belföldi szabadságkorlátozáshoz vezetnek” – írja John J. Mearsheimer professzor A nagy téveszme című, immár magyarul is kiadott könyvében. Bár a világhírű akadémikus elsősorban a biztonságpolitikával és a geopolitikával foglalkozik, idézett könyvében azt is vázolja, hogy a külpolitikában erőltetett liberális fanatizmusnak bizony súlyos belpolitikai következményei is lehetnek. Ha alaposabban körüljárjuk a témát, láthatjuk, hogy a liberális globalizmus kéz a kézben jár a nyugati országok hagyományosan szabadelvű belső értékeinek bomlásával.

Sokan, sok helyen elmondták már, hogy Francis Fukuyama óriásit tévedett, amikor a Szovjetunió bukása után a „történelem végéről” és a liberalizmus totális, visszavonhatatlan győzelméről értekezett. A helyzet valójában ennél is súlyosabb. Azzal, hogy a nyugati kül- és biztonságpolitikai elit teljes egészében magáévá tette Fukuyama vízióját, mérhetetlen károkat okozott nemcsak az egész világnak, de önmagának is. Az elképzelés lényege, hogy a liberális demokrácia a társadalom megszervezésének legüdvözítőbb formája, ezért ezt kell átültetni az e szempontból még nem eléggé „fejlett” országok belső rendjébe is – a külpolitikai liberális idealizmust tükrözni kell a belpolitikára is, „hiszen” az egyetemes emberi fejlődés elkerülhetetlenül tart efelé, s ez a politikai evolúció végpontja, és mint ilyen, kívánatos.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!