Amit szabad a szélsőbalnak, nem szabad a maradinak

2021. február 17. 10:11

2021. február 17. 10:11
Szilvay Gergely

Filmet készített a 444 a nyilasokról, és a rendező-újságíró később hosszadalmas cikket is írt két szereplőjéről, akiknek vezetékneve azonos egy kortárs jobboldali publicistáéval. A kommentelők rögtön belekezdtek az apák-fiúkozásba. Mint gyorsan kiderült, az azonos vezetéknév nem takar családi kapcsolatot, de hát ha takarna is, tudtommal az utódok nem vonhatók felelősségre az elődök bűneiért; tetteiért mindenki saját maga felel. Mekkora volt a felháborodás a kilencvenes években, amikor kiderült, hogy az SZDSZ-esek között többek apja, nagyapja volt ávós – nem illik az apák bűneit ráverni fiaikra, szólt az adekvát válasz. Sőt Bauer Tamás még 2021-ben is nyilvánosan bevédi „körmös Bauert”.

De úgy látszik, a nemzedékeket csak a baloldal esetében ér elválasztani egymástól, a jobboldalon össze kell őket mosni. Értik ugye: az egyéni felelősséget és egyéni bűnösséget hangsúlyozó jobboldal személyiségeit összemossák azonos nevű nyilasokkal akkor is, ha nincs rokoni szál; az egyéni felelősséget tagadó, strukturális bűnöket emlegető baloldal személyiségeinek viszont kijár az egyéni megítélés, és még meg is védhetik ávós felmenőjüket.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!