A labormentő kutatónő

2021. február 03. 13:52

Banga Ilona biokémikus komoly szerepet vállalt a C-vitamin kutatásában Szent-Györgyi Albert mellett, s a Nobel-díjas professzor emigrálása után is sokat tett a tudományért.

2021. február 03. 13:52
null

Gacsályi Sára írása a Mandiner hetilapban.

„Ez a kis leány dr. Banga Ilus. A külföld azt hiszi róla, írásaiból, tudományos értekezéseiről, hogy egy nagy szakállú 60 éves professzor. Angliába hívták meg és 6 ezer pengőt kap 5 hónapig tartó előadássorozataiért. Szent-Györgyi professzor asszisztense” – olvasható egy Liebmann Béla fényképész által a harmincas években készített felvétel hátoldalán. A fotós sorai több Banga Ilonáról szóló cikkben előkerülnek – vélhetőleg azért, mert kevés feljegyzés maradt az asszonyról –, holott igen félrevezetők. A fiatal kutató, biokémikus a biológiai tudományok doktora volt, és jóval helyesebb Szent-Györgyi Albert jobbkezének nevezni, mint a keze alá dolgozó asszisztensnek.

Banga Ilona 115 éve, 1906. február 3-án született Hódmező­vásárhelyen. A szegedi Ferenc József Tudományegyetem matematikai-természettudományi karán szerzett diplomát, a doktori képzést Bécsben végezte. A harmincas évek elejétől Szegeden, az Orvosi Vegytani Intézetben, Szent-­Györgyi Albert frissen alakuló kutatócsoportjában dolgozott. Az 1931–32-es évkönyv szerint a professzor által jegyzett hat munkából négyben Ilona társszerző volt. Közösen dolgoztak a C-vitamin felfedezésén és paprikából való kinyerésén, Banga szerzőtársa volt a professzornak az ezeket leíró cikkekben is. Szent-Györgyi 1937-ben kapott Nobel-díjat ezért a munkáért, és a díjazás az egész kutatócsoport karrierjén lendített. Ilona Liège-be és Oxfordba mehetett tanulmány­útra, majd ő lett az első nő, aki a szegedi egyetemen magántanári címet kapott 1940-ben.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!