Megmenteni ismeretlenek életét

2020. november 18. 14:36

„Ha csak egy embert is megmenthetek, már boldog vagyok.” Véradó összefogással küzdenek a koronavírus árnyékában az erdélyi magyar közélet résztvevői. A Magam adom! akcióról beszélgettünk a szervezőkkel.

2020. november 18. 14:36
null

Biró Noémi írása a Mandiner hetilapban.

„Pezseg a véred? Adj másnak is belőle!” – üzenik a Magam adom! akció szervezői. Erdélyben a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) indított kezdeményezést, véradással küzdve a koronavírus negatív hatásai ellen. A járványhelyzet miatt az utóbbi időben csaknem ötven százalékkal csökkent a vérdonorok száma Romániában.

Fotó: Szabó Sámuel
Fotó: Szabó Sámuel

Egyrészt nem volt lehetőség arra, hogy a vérközpontok eseményeken kampányoljanak a véradás fontossága mellett, másrészt pedig sokan félnek a járvány miatt – pedig vért adományozni nem kockázatosabb, mint buszra szállni, sőt a szigorú óvintézkedéseket betartva veszélytelenebb. Egy fiatal krasznai orvos, Vizaknai Helga hívta fel a figyelmet arra, hogy mennyire kritikus a vérhiány országszerte, amióta tombol a koronavírus-­járvány. Emiatt – miként Magyarországon is – sok műtétet elhalasztanak a kórházak, ezen pedig akár életek is múlhatnak. Ezért döntött úgy két erdélyi politikus, Bogya Anna és Oltean Csongor, hogy a Miért tagszervezeteinek segítségével országos jótékonysági kampányba kezdenek.

„A saját vérünkből önkéntesen felajánlunk egy bizonyos mennyiséget, tehát magunkból adunk másnak, így lett a kampány elnevezése a Magam adom!” – mondja Bogya Anna, aki egyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Nőszervezetének elnöke is. A kezdeményezés nagy népszerűségnek örvendett a tagszervezetek körében, szinte minden partiumi és erdélyi megye csatlakozott már hozzá. Zilah után Sepsiszentgyörgyön szervezték meg az akciót, majd Nagybányán, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, Brassóban, Déván, Kolozsvárott és Csíkszeredán is. A szervezők reményei szerint még csatlakozik Szatmárnémeti, Nagyvárad, Arad, Beszterce és több nagyváros is.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!