Összefoglaló: ez történt az olimpián szombaton

2021. július 24. 17:29

Nincs magyar ember, aki ne tudná: Szilágyi Áron sorozatban harmadszor is olimpiai bajnok lett kardvívásban. Ez egy igazán magyar sporteszköz, és nemcsak azért, mert legismertebb költőnk, Petőfi Sándor a legismertebb magyar versben már a XIX. század közepén is világgá kiáltotta, hogy milyen fényes a kardunk. A 1908-tól 1964-ig az összes olimpián, melyen indulhatott magyar kardozó (1920 a kivétel, amikor a magyarokat nem hívták a játékokra) nyert is egyéniben. Ez 11 győzelmet jelent sorozatban. Aztán kisebb megtorpanás után Szabó Bence győzött 1992-ben, majd 2012 óta Szilágyi verhetetlen.

2021. július 24. 17:29
null
Edvi László

Biztos mindenki látta Szilágyi Áron fantasztikus vívását a döntőben, és talán sokan az addig vezető utat is, melyről oktatófilmet lehetne csinálni. Talán majd fognak is. És nyilván sokan látták az önkiszolgáló eredményhirdetést is, mely során saját nyakába akaszthatta az aranyérmet.

Mondhatjuk, hogy ezzel megkoronázta a magyar küldöttség első napját, de ez a korona csak neki dukál,

a küldöttség többi bemutatkozó versenyzőjére leginkább az a mondás illik: minden kezdet nehéz.

Sajnos a lebonyolításnak köszönhetően sokaknak a kezdet rögtön a véget is jelentette. A legfájdalmasabb Gálos Roland veresége, ami azt jelenti, hogy a magyar ökölvívósport számára a negyedik órában befejeződött az olimpia. Ugyanis egyedül Gálos tudta kvalifikálni magát, és ő rögtön kikapott kazah ellenfelétől. Hasonlón néhány percig tartott az olimpia az asztaliteniszező, Szudi Ádámnak, aki vegyespárosban Pergel Szandrával szenvedett vereséget. Hölgytársa legalább még más számban is asztalhoz állhat, de Szudi már nem. Egyéniben Madarász Dóra is kiesett az első adandó alkalommal a sehol nem jegyzet nigériai ellenfelével szemben. Neki még lesz szerepe Tokióban, ugyanis a csapatverseny során javíthat. Majoros Bence viszont sikerrel vette az első akadályt, hétfőn folytathatja a második fordulóban.

Szilágyi Áron óriási árnyékában a teljes mezőny eltűnt, sajnos a két honfitársa is.

Tegnap még azon sopánkodtunk, hogy egy ágon vannak mindhárman, így csak egyikük lehet érmes. Ma éjszaka kiderült, hogy nem jutottak el az egymás elleni csatáig

, ugyanis Decsi Tamás és Szatmári András győzelem nélkül esett ki. A „van jó minden rosszban” elvet szem előtt tartva mondhatjuk: legalább nem kellett barátoknak egymást elkeseríteniük. Csapatban majd együtt harcolhatnak az éremért.

 

Titokban érmet reméltünk Csernoviczki Évától, aki egy mérkőzést megnyert, egyet elveszített

, ez azt jelentette, hogy a negyedik olimpiáján szereplő magyar dzsúdózó hölgy ezúttal nem került a legjobbak közé.

Az országúti kerékpárosoknál Valter Attila a hatórás, nagyon nehéz terepen vívott küzdelem során szinte végig a mezőnnyel hajtott, célba is ért, de hivatalosan helyezetlen lett.

Mészáros Eszter légpuskával 20. lett a selejtezők során, így nem jutott döntőbe.

A magyar tekvandó csapat tinédzsere, Salim Omar az első körben kikapott, de a vigaszágon folytathatta, és ott az ötödik helyet harcolta ki.

 

A nyitóképen: Az aranyérmes Szilágyi Áron a dobogó legfelső fokán, miután ismét megvédte olimpiai bajnoki címét a férfi kardozók egyéni versenyének döntőjében  2021. július 24-én. 
MTI/Illyés Tibor

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mukk
2021. július 25. 08:49
Nekem az volt a furcsa, hogy a kard döntő megnyerése után a magyar szpíker egyáltalán nem volt lelkes. Vívó szakmailag nem volt rossz, de magyarként nálam leszerepelt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik