A világ száz leggazdagabb emberét is utolérte a válság

2020. április 07. 14:02

A Hurun-lista élén álló Jeff Bezos vagyona 9 milliárd dollárral lett kevesebb január óta.

2020. április 07. 14:02

A világ száz leggazdagabb emberének a vagyona 408 milliárd dollárral apadt február-márciusban a koronavírus hatásaként. A Forbes magazinhoz hasonló profilú sanghaji Hurun Report című kínai havilap számításai szerint a legnagyobb vesztes Bernard Arnault, a francia LVMH luxusipari társaság elnök-vezérigazgatója, aki 30 milliárd dollárral lett szegényebb, vagyona a január végi 107 milliárd dollárról 77 milliárd dollárra olvadt. Az összeállítás szerint a 100 milliárdos 86 százalékának a vagyona csökkent, 9 százalékának nőtt, és 5 százalékának nem változott érdemben az elmúlt két hónapban. A Hurun-jelentés szerint februárban és márciusban a 100 leggazdagabb ember vagyona annyival csökkent, amennyivel az elmúlt két és fél évben nőtt. A világ tíz leggazdagabb emberének együttes vagyona két hónap alatt mintegy 125 milliárd dollárral lett kisebb.

A Hurun-lista élén továbbra is Jeff Bezos, az Amazon internetes áruház alapítója áll 131 milliárd dollár vagyonnal, ami 9 milliárd dollárral kevesebb január végéhez viszonyítva. A második Bill Gates, a Microsoft szoftveróriás társalapítója, akinek a vagyona 15 milliárd dollárral, 91 milliárd dollárra süllyedt. A lista harmadik helyezettje Warren Buffett, a Berkshire Hathaway főrészvényese és elnök-vezérigazgatója, vagyona 19 milliárd dollárral 83 milliárd dollárra esett. A negyedik helyen a két hónap alatt legtöbbet, 30 milliárd dollárt veszítő Bernard Arnault áll 77 milliár dollár megmaradt vagyonnal. Őt Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-vezérigazgatója követi az ötödik helyen, vagyona 13 milliárd dollárral 71 milliárd dollárra mérséklődött. 

A tízes listán a hatodik Amancio Ortega, a spanyol Inditex, egyebek között a Zara, a Bershka és a Pull&Bear ruházati üzletláncok tulajdonosa, aki a vagyona 17 milliárd dollárral 64 milliárd dollárra süllyedt. A hetedik Steve Ballmer, a Microsoft egykori vezérigazgatója, akinek a vagyona 7,5 milliárd dollárral 60 milliárd dollárra zsugorodott. A WalMart amerikai kiskereskedelmi céget alapító Walton családból ketten is rajta vannak a leggazdagabbak szűkített tízes listáján. Alice Walton vagyona 1 milliárd dollárral 58 milliárdra, Jim Waltoné pedig ugyancsak 1 milliárd dollárral 56 milliárd dollárra csökkent. A tízes listát Sergey Brin, a Google anyacége, az Alphabet egyik alapítója zárja, aki két hónap alatt 12,5 milliárdot veszített, megmaradt vagyona 55,5 milliárd dollár. A Hurun Report szerint a világon 2816 milliárdos élt január végén, számuk március végére mintegy 20 százalékkal, 2253-ra esett.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pamacs01
2020. április 08. 18:04
Ha csak 1 milliárd dollár marad is nekik, azzal gondtalanul élhetnek még a dédunokáik is.
Ivan Lovaszopik
2020. április 08. 10:02
Mészáros mellé őket is be tudjuk tenni a feltőkésítésbe. Ez egy gazdag ország.
karajos
2020. április 08. 07:49
Érdekes hogy a Rothschild és a Rockefeller vagyonokról soha szó sem esik, pedig azokhoz képest ezek a fentiek kis mitugrász éhenkórászok. A Rothschild vagyon kb. 300'000 milliárd dollárra tehetö. Ez minden magyar állampolgárra vetitve 30 millió dollárt (nem forintot) jelent. Mi ehhez egy Bill Gates vagyona?
Hungaria
2020. április 07. 19:39
Épp ideje!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik