Nyolcmillió forinttal támogatja a felvidéki szakkollégiumi rendszert a Pallas Athéné

2016. október 26. 11:10
A pozsonyi szakkollégium működése hozzájárul a felvidéki magyar társadalmi és közéleti elitképzéshez, valamint közösségi célokat is szolgál. A Pallas Athéné Alapítvány most több mint nyolcmillió forinttal támogatja a felvidéki szakkollégiumi rendszer működését és kiépítését.

Több mint nyolcmillió forinttal támogatja a felvidéki szakkollégiumi rendszer működését a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány, a támogatás hozzájárul a felvidéki szakkollégiumi rendszer kiépítéséhez és a Pozsonyi Magyar Szakkollégium működtetéshez – közölte az alapítvány szerdán az MTI-vel. Mint írták, a pályázó Pro Collegio Posoniensi Alapítvány célja a szlovákiai magyar közösség és a vezető felvidéki értelmiség megerősítése.

A magyarországi szakkollégiumokhoz hasonlóan a felvidéki kollégium is egyetemi hallgatókat tömörítő intézmény, amely interdiszciplináris jelleggel, demokratikus önkormányzattal működik. 

A felvidéki magyar elitet képzik

A pozsonyi szakkollégium működése hozzájárul a felvidéki magyar társadalmi és közéleti elitképzéshez, valamint közösségi célokat is szolgál. A szakkollégium 20 fős kapacitással indult, szeptembertől 15 diák tagja a közösségnek. Ők a legkülönfélébb szakokon tanulnak, a legnagyobb csoportot – a diákok harmadát – a közgazdászok adják. Jövő szeptembertől 25-30-ra szeretnék bővíteni a létszámot – idézték a közleményben a szakkollégium igazgatóját. 

Mózes Szabolcs kifejtette, az alapítvány támogatásának köszönhetően a szakkollégium diákjai részt vehetnek politikai közgazdasági kurzusokon, valamint készségfejlesztő tréningeken és előadásokon. A cél az, hogy a diákok jó szakemberek legyenek, ám emellett a társadalmi és közéleti történéseket is értelmezni tudják. Az eddigi visszajelzések pozitívak, a hallgatók aktívak a kurzusokon és a vitaesteken. 

Szükség van erős küldetéstudattal rendelkező fiatalokra

Az igazgatót idézve azt írták, a szlovákiai magyar közösség egyik alapproblémája, hogy 1989 után csak kezdetleges formában alakult ki az értelmiségi elitképzés intézményi háttere. A Pro Collegio Posoniensi Alapítvány célja egy olyan szakkollégium kiépítése, amelynek végzőseiben erős a küldetéstudat, a szülőföldjükön maradnak, ám nyitottságukkal aktívan bekapcsolódnak a felvidéki magyar társadalmi életbe. 

Szükség van jó szakemberekre, olyan fiatalokra, akik felkészültek, ám nem hagyják el szülőföldjüket és ott aktívan kapcsolódnak be a társadalmi életbe. Ebben lehet nagy segítség a szakkollégium, amelynek működtetéséhez a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány hathatós segítséget nyújtott – idézték a szakkollégium vezetőjét.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés