Árnyék, jelentés

2016. május 19. 20:48

Balog Levente
Krónika
A tengerentúlon nagyobb empátiával kezelik az Európa közepén egyenlő elbánást követelő erdélyi és partiumi magyar kisebbségi közösség nyelvi jogi küzdelmeit, mint Európában.

„A Civil Elkötelezettség Mozgalom és az EMNT ugyanis arra panaszkodott, hogy az erőteljes román lobbinak betudhatóan az Európa Tanács szakértői küldöttsége – amely azt volt hivatott kivizsgálni, milyen mértékben ültette gyakorlatba Románia a kisebbségi nyelvi charta előírásait – csupán Bukarestben, illetve Konstancán tájékozódott, ahhoz már nem vette a fáradságot, hogy az erdélyi magyarok közé is ellátogasson.

Értelmezésük szerint ennek a diplomáciai üzenete az, hogy az ET elfogadja: az országban nincs magyarkérdés. A két szervezet többek között ezért is árnyékjelentést csatol ahhoz a többéves késéssel benyújtott, a valósággal köszönőviszonyban sem lévő hivatalos román jelentéshez, amelyben a charta gyakorlatba ültetésének romániai »eredményeit« taglalják. Ilyen árnyékjelentést amúgy az RMDSZ is készít – ám az legkevésbé sem biztató, hogy a két szervezet szerint a szövetség nem volt hajlandó egyeztetni velük a témában.

Ha az ET bedől a bukaresti hazugságözönnek, érdemes elküldeni neki a washingtoni külügyminisztérium Romániáról szóló legfrissebb emberi jogi jelentését, amelyben a magyar közösséget ért számos sérelmet felsorolnak, a bírósági és közigazgatási anyanyelvhasználat korlátozásától a magyar feliratok üldözéséig.””

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés