Elárverezik Demszky Gábor fényképét

2013. június 13. 14:16
gamegabor
nemkósersrác
Védjük és becsüljük meg őket! A régi kollégákat, a magyar sajtó és kereskedelem legendás figuráit.

Demszky Gábor kultikus rendszerváltó fotóján Kőszeg Ferenc látható, amint a besúgók elől menekül.

Többek között ez a dedikált felvétel, kordokumentum is kalapács alá kerül a MÚOSZ Jótékonysági Árverésén, amelyet a nehéz helyzetű, munkanélküli újságírók megsegítésért szervez a legnagyobb újságíró szervezet. Gobbi Hildát, Karády Katalint és Puskás Öcsit ábrázoló fényképekre is lehet licitálni. Számos (sajtó)történeti ritkaságot hirdettek meg.

A levelezési árverés 129. tételére előzetesen licitálhatnak. Aki a legtöbbet ígéri a kiszemelt tárgyért, az viheti haza. Az ajánlatokat írásban, telefonon, faxon vagy e-mailben lehet megtenni, de a helyszínen is lehet licitálni.

Június 19-én szerdán 17 órától a MÚOSZ székházában hirdetik ki az ajánlatokat és lesz maga a licitálás. A licitek állása addig titkos. Egyik résztvevő sem tudja, hogy a másik mennyit ajánlott a tárgyakért. Izgalmas versenynek nézünk elébe.

A végső "küzdelem", licitálás a helyszínen lesz.

A fent látható Demszky-fotó például 3 ezer forintos kikiáltási árról indul. 

A fényképfelvételeken kívül legendás karikaturisták (Kaján Tibor, Várnai György etc.) dedikált rajzaira, nevezetes és érdekes újságokra, plakátokra, szerkesztőségi levelekre is szert tehetünk. Mindössze néhány ezer forintért. A teljes árverési katalógusért kérem kattintson ide.

Sok, egyre több munkanélküli újságíró van. Kiváló tapasztalt szakemberek, akiket politikai vagy gazdasági okból bocsájtottak el. Fittyet hányva felhalmozott tudásukra és munkásságukra. Sokan közülük évtizedes tapasztalattal és kész életművel büszkélkedhetnek. Minden politikai oldal képviselői megtalálhatók köztük. 

A rendszerváltás óta érzékelhetően megugrott a nélkülöző újságírók száma. Elismert szerkesztők, publicisták nyomorognak, még a rezsit, sárga csekkeiket sem tudják befizetni. Éheznek. Többet érdemelnének.

Drága aranyos szeretnivaló és nagyon tapasztalt szerkesztő bácsik és nénik, imádnivaló és történelemalakító figurák. Lapjaikat olvastuk, cikkeiken és tudósításaikon nőttünk fel. Velük nevettünk ki, kritizáltunk és éltettünk, ismertünk meg és bogoztunk ki régi és új világokat. Rendszertelen rendszereket! Fiatal újságírók generációit nevelték ki. Most ők kérik a mi segítségünket. Az olvasókon és jobbmódú tanítványaikon, kollégáikon van a sor!

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége minden rászoruló újságírón megpróbál segíteni, nemcsak saját tagjaikon. Jószolgálati tevékenységük és pártatlan-páratlan hozzáállásuk szimbolikus és követendő, elsősorban pedig életmentő öv sokaknak. Ők nem hisznek az árokásásban, a zászlókban és a politikai szekértáborokban. Csak a szakma.

Eddigi életem két meghatározó iskolája, alma matere a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémiája és a BÁV Becsüs Akadémiája volt. Két sokat látott legendás és patinás intézmény. Tele kedves és okos emberekkel, öreg rókákkal, örök túlélőkkel és fiatal tehetségekkel. Rengeteg üzleti, politikai és élettapasztalattal. 

A velünk élő és szerethető múlt utolsó bástyái. Sajátos légkörrel. Védjük és becsüljük meg őket! A régi kollégákat, a magyar sajtó és kereskedelem legendás figuráit. Nélkülük nem állnánk itt, még itt sem állnánk.

Végül ne feledjük, árverésre járni izgalmas és polgári mulatság!

Gémesi Gábor

Az árverés tárgyai megtekinthetőek: 

Árverezőház 
1073 Budapest, Erzsébet krt. 37. I/11. 

2013. június 1-19-ig 
Hétfőtől szerdáig: 10-18 óráig, 
csütörtökön és pénteken 10-16 óráig. 

Az árverés napján, tehát június 19-én, szerdán az Árverezőházban 15 óráig, majd 16 órától az árverés helyszínén, a MÚOSZ székházában tekinthetők meg a tárgyak. 

Árverés lezárása: 

2013. június 19-én, szerdán 17 órakor a MÚOSZ székházában (1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/a.).

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Demszky Gábor kultikus rendszerváltó

Egy figura az Aczél György által kreált "demokratikus ellenzékből".

Kiváncsi vagyok, hogy akad-e olyan lökött vérbolsi alias liberálfasiszta, aki akár egy kalap sz...t kínál ezért a fotóért.

"Demszky-fotó például 3 ezer forintos kikiáltási árról indul."

Csak ennyit fizetnek érte, ha elhozom?
Vajon selyem papiron lehet?

Disztiungváljunk!

Legendás és futtatott nem ugyanaz.

Egy levitézlett tökfejből legendát lehet csinálni, csak hát annak az értéke a nullával egyenlő.

Hogyan csinálták Demszkyt és a demokratikus ellenzéket (szdsz)?

A rendszerváltás előkészületeként Aczél György és munkatársai kidolgozták annak a módját, hogyan kellene elfogadtatni a „szabad világgal” a „mi kutyánk kölykeit”, vagyis a kemény kommunista maghoz tartozók utódaiból kiválasztott szűkkörű csapatot, akik a szocializmus összeomlását követően a majdani új rendszer viszonyai között tovább viszik a hatalom minden eszközét.

A stratégia ördögi volt, a kivitelezés sikerült.
- egy magyarországi kiadót Aczél munkatársai (MSZMP KB) rávettek, hogy rendeljen meg egy „ellenzéki” kiadványt. Ez Haraszti Miklós Darabbér című írása volt.
- A könyv a megrendelés alapján elkészült és megjelent. Miután egy hangos politikai álcirkuszt kavartak körülötte, az általuk megrendelésre készült könyv körül(!) perbe fogták a szerzőt.
- A per, első alkalommal a szocialista táborban levezényelt koncepciós politikai perek közül, nyilvánosságot kapott. Megszervezték, hogy a per szereplőiről a nyugati sajtó is értesüljön. Mégpedig úgy, ahogy a szervezőknek az szándékuk és terveik szerint megfelel. Erre a feladatra az olasz kommunista pártlap látszott a leg alkalmasabbnak. Ennek a sajtóorgánumnak a tudósítója volt az egyetlen nyugati újságíró, akit beengedtek a tárgyalásra. Az egyetlen, és az un. szocialista táborban az első.
- A szóban forgó olasz (szabad világ beli!) lap által közölt híreket az egész nyugati világ felhasználta, és szétkürtölte. Ugyan kommunista lap, de mégiscsak egy szabad országban adják ki, közismert újság. Az alkalmazott stratégia eredményesnek bizonyult.
- A per során csak két dologgal nem foglalkoztak: Harasztival és a könyvével. Viszont mint egy kombinébe-mutatón, kifutóra vitték a demokratikus ellenzéknek titulált valamennyi reklámozni kívánt figurát, (a későbbi szdsz prominenseit) akiknek ez által vált ismertté, - óhatatlanul hiteles ellenzékiként elismertté- a neve és személye. A hivatkozott ál ürügy: fel kell göngyölíteni Haraszti rendszerellenes, ellenzéki kapcsolatrendszerét.
- Az olasz kommunista pártlap tudósítója azonban nem értett magyarul. A budapesti Olasz Intézet egyik két-anyanyelvű munkatársát használták fel a fordításnál, aki ma is élő tanúja a történetnek.
Így született a kommunisták által kreált liberális párt, a nyugati demokráciák üdvöskéje, az SZDSZ. Benne Demszky Gábor is.

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2013. június 13. 16:12

Nagy aduk lehetnek a kezében, gondolom elrakott néhány ügynökaktát a fiókjába. Nem tudom másképp elképzelni, hogyan lehetett 20 éven át hivatalban, ahol viszont soha semmiért nem volt felelős, még azért sem amit aláírt.

Ennyire volt ő és a többi SZDSZ-es ellenzéki 89 előtt. Az említett fotó akár megjátszott, beállított jelenet is lehet.

Már az is elgondolkodtató, hogy 1994-ig ők tartották a frontot, amíg az MSZP egy pár százalékos párt volt. Ez lett az MSZP által meghálálva a későbbi koalícióval, és azzal, hogy Budapestet megkapta az SZDSZ:

Nem hallottam még ezt a verziót, de abszolút hihetőnek tartom. Az olasz kommunista lapok, amint az tapasztalható, a mai napig rendelkezésére állnak az MSZP-nek, és rendelkezésre álltak az SZDSZ-es nagypapának, Göncz Árpádnak is.

Te még hiszel a pártállami ellenzék meséjében? Hol éltél az elmúlt huszonöt évben?

1988-ban hallottam egy előadáson az MDF-es Bánffy Györgyöt, és az SZDSZ-es Solt Ottiliát és Mécs Imrét beszélni. Akkor még egy asztalnál ültek. Ha akkor valaki azt mondja, hogy húsz év múlva Mécs az MSZP parlamenti képviselője lesz, kiröhögöm.

Hagyjuk a legendákat!

Majd felveri az árat a Demszky család. Meg az elvtársak. Egymásnak.
A nyakukon is marad, de majd lehet pengetni, ujjongani. Ezzel lesz tele a baloliberális média.

Szánalmas, de hihető, ugye?

"..., a magyar ... kereskedelem legendás figuráit."

Mit árult?
Hazát?

:DDDDD

Melyikbe? Egyikbe sem. Én voltam Kádár János álruhában. Remélem mostmár lenyugszol. ;-)

:D

Te meg arról mesélj; hogyan lettél bolgár piréz.

:D

Te meg arról mesélj; hogyan lettél bolgár piréz.

:D

Te meg arról mesélj; hogyan lettél bolgár piréz.

Akkor a törvény ütközött bele?

:DDDDDDD
Mi van felcsaptál védőügyvédnek? Nem tudsz olvasni? Akkolr újra; KÁDÁR jÁNOS VOLTAM ÁLRUHÁBAN. Stimt? ;-)

Ne szégyeld. Egy bolgár piréz is lehet tisztességes nő, még akkor is, ha kutyatenyésztéssel foglalkozik. ;-)

Az egész áldatlan ténykedése a főpolgármesteri hivatalban a törvényesség felszámolásával volt egyenlő.

Ő maga jelentette ki, hogy ha elzavarná a korruptakat, akkor egyedül maradna. Nem elzavarta, hanem együttműködött velük.

Ez nem törvénybeütköző? Akkor mi?

Freud Zsiga csuklik a sírjában...

Zseniális az ötlet: nem kiüríteni kell a szemétkosarat, hanem elárverezni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés