Ősellenségünk, a szlovák tokaji

2012. november 14. 9:00

Uj Péter
NOL
Tokaj-Hegyalja termelőinek nyolcvan (de lehet, hogy inkább kilencven) százaléka botrányosan rossz bort készít. Selejtet.

Hogy az egyébként jogos felháborodással vegyes tájékozatlanságból és a hamis mítosz agyakra ereszkedő ködéből milyen röhejes dolgok bukkanhatnak elő: az interneten kezdett terjedni a sajtóhírek után egy képecske, rajta egy magyar és egy szlovák tokajis palack, alatta nagybetűs felirat: »Mától ilyet nem veszek!!« Aha. Nem lesz nehéz betartani a bojkottot, mert szlovák tokajit itthon még senki sem ihatott, egy palack nem került forgalomba soha.

A másik dolog: a képecskén a »valódi hazait« szimbolizáló fotó egy olyan tokaji borról készül, ami egymaga többet ártott Tokaj jó hírének, mint amennyit a legeslegrosszindulatúbb szlovákiai termelők tudnának a következő száz évben, ha minden erejüket beleadják. Egy borzalmas, pocsék bor, amelyik minden hazai hatóság engedélyével, minden védjegyet, eredetvédelmi jelölést szabályosan használva került forgalomba. (A céget nem említem, legutóbb hat éven át pereskedtem egy hasonló megjegyzés miatt, végül Strasburgig kellett menni, hogy igazam legyen.)

Csúnya és visszaélésszerű a szlovák viselkedés, de ha akarnak sem tudnak akkora kárt okozni, mint amekkorát mi, magyarországi magyarok okozunk folytatólagosan, nyereségvágyból, üzletszerűen – saját magunknak. (...) Tokaj-Hegyalja termelőinek nyolcvan (de lehet, hogy inkább kilencven) százaléka botrányosan rossz bort készít. Selejtet. Hiába az egy-két tucatnyi zseniális és világszínvonalú borászat, komoly borvidék nem válhat Tokajból, amíg ez a helyzet. Ennek tudatában rettegjünk a borászati kisantant fogcsattogtatásától.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyszerűen nevetségesek ezek a vádak a szerző ellen. Uj Péter az egyik legelkötelezettebb híve a minőségi magyar boroknak és élelmiszereknek. Mint ahogy Molnár B. Tamás és Bittera Dóra, a Magyar Gasztronómiai Egyesület, a Kulináris Karta aláírói (igen, ott van a neve) "kivont lángpallossal" harcol azért, hogy a magyar gasztonómiát és borkultúrát az őt joggal megillető helyétől távol tartó, magát fejleszteni nem akaró, kényelmes és profithajhász, gyenge minőségű bort pancsoló termelők végre észbe kapjanak.

Ha valaki hazaáruló, az az, aki lejáratja Tokajt a selejtes, agyonocidált, dohos és vasízű lőréjével.

"Petike, te tudsz jobb bort csinálni?"

Ez nem érv.

Láttál már rossz filmet? Tudsz jó készíteni?

A diszlekszia nem kifogás: UP éppen azt mondja, hogy (1) a szlovákok rosszarcok, (2) a tokaji bornak pedig nem a szlovákok ártanak, hanem a sok hozzá nem értő, aki Tokajiként árulja a lőréjét.

Ha drukkolsz a Fradinak, akkor alig várod, hogy kirakják a 45 éves Lipcsei Pétert a csapatból, mert lehúzza a többiek teljesítményét is. Még rosszabb, ha a csapatban csak lipcseipéterek vannak, egyedül Dzsudzsák Balázs tud focizni. Ebben az esetben annak drukkolsz, hogy mindenkit tegyenek ki a csapatból Dzsudzsák kivételével, vagy mindenki vegye fel a ritmust és kezdjen rendesen edzeni. És igen, egy fradista nem azon fog elmélkedni, hogy "de a Debrecenben is csak hülyék vannak!", meg a "Slovan Bratislava kapusának szódásszifon szemüvege van!", hanem a saját csapatát akarja győzelemre juttatni a segítő kritikával.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés