Szigeti: Tovább kell küzdeni a magyar püspökért

2012. október 9. 14:02
Bár az elmúlt évek során történtek előrelépések, az MKP szerint tovább kell küzdeni azért, hogy a felvidéki magyar katolikus híveknek saját magyar anyanyelvű püspökük lehessen – mondta a téma kapcsán az MTI-nek adott nyilatkozatában Szigeti László, az MKP oktatási és egyházi ügyekkel foglalkozó alelnöke hétfőn.

Szigeti László célkitűzéseikkel összefüggésben azt hangoztatta: bár a magyar püspök kinevezését már közel két évtizede szorgalmazzák, mind a mai napig nem sikerült elérni, hogy a szlovákiai magyar katolikus híveknek magyar anyanyelvű főpásztora legyen. Hozzátette: ahhoz, hogy a cél egy lépéssel is közelebb kerüljön, elsősorban a római katolikus egyház szlovákiai vezetői és a püspöki kar hozzáállásán kell változtatni.

A magyar anyanyelvű püspök igényére – a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala civil ernyőszervezet, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most-Híd képviselői által néhány hete aláírt – Szlovákiai Magyarok Alapdokumentuma is rámutat. A felvidéki magyarok megmaradásának feltételeit rögzítő dokumentum leszögezi: a magyar püspök kinevezése érdekében folytatott küzdelem legitim és a római katolikus hívők megalapozott igényét tükrözi.

A dokumentum ezen irányú célkitűzéseire reagálva Jozef Kovácik, a Szlovák Püspökkari Konferencia (KBS) szóvivője azt mondta: mivel a katolikus egyház nem oszlik magyar, szlovák vagy más nemzeti egyházra, ezért a püspökök jelölésekor sem a nemzetiség a mérvadó, ebben az esetben ugyanis a kánonjogi kódex vonatkozó szabályai szerint születnek a döntések. Hozzátette: a Szlovák Püspökkari Konferencia nem rendelkezik olyan jogkörrel, amely alapján kifejezetten a magyar hívőkkel foglalkozó püspöki funkciót hozzon létre. „A püspököket kizárólag a szentatya nevezi ki” – tette hozzá.

Szigeti László szerint nem mindegy, hogy milyen tájékoztatás jut el Rómába” akkor sem, ha valóban a Vatikán jogköre kinevezni a püspököket. „Elsősorban a hozzáálláson kellene változtatni, mert ha idehaza a püspöki konferencia részéről egy ilyen irányú ajánlás valósulna meg, alighanem a Vatikán részéről is változnának a nézetek” – mutatott rá. Hozzátette: nem lehet és nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a több százezer magyar katolikus hívőt, akik Szlovákiában magyarként élnek és isten igéjét is magyarul szeretnék hallgatni a templomban. „Úgy gondolom, hogy ez erőt és motivációt adna” szögezte le egy magyar püspök esetleges kinevezésének hozadékaira rámutatva.

A magyar püspök kinevezését közel húsz éve a Jó pásztor alapítvány kezdeményezte. A szervezet több mint 20 éve minden évben megrendezi a komáromi imanapokat, amelynek egyik fő célja az, hogy egy magyar anyanyelvű püspököt nevezzenek ki a Szlovákiában élő katolikusok számára. A kérdésben az elmúlt időszakban két évtized alatt annyi előrelépés történt, hogy mára majdnem minden – magyarok által lakott – egyházmegyének van olyan megbízott lelkipásztora, aki a magyar hívekért felel, ám az egyházmegyéken átnyúló integrált magyar anyanyelvű főpásztor kinevezésére továbbra sem került sor.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés