Reagált az SZFE – rendesen helyretették a felvételizők ideológiai átnevelése miatt aggódó Molnár Áront

2024. május 14. 10:23

A kormányellenes tüntetéseken rendre feltűnő aktivista-színész lyukra futott, mikor az SZFE vezetését vádolta meg politikai elfogultsággal egy hétvégén feltöltött videójában. Molnár Áron állításával szemben nem csupán Orbán Viktort, hanem John F. Kennedy elnököt, vagy éppen Gyurcsány Ferencet és Kádár Jánost is ismerniük kell a leendő hallgatóknak.

2024. május 14. 10:23

Nyitókép: noÁr mozgalom Facebook-oldala

Molnár Áron az Instagram oldalán azt nehezményezte, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) felvételijén egy Orbán Viktor miniszterelnöktől származó idézet is szerepelt a televíziós műsorkészítő szakon az első fordulóban – írta meg az Index. A noÁr mozgalom alapítója politikai elfogultsággal vádolta meg az oktatási intézmény vezetését.

„Magyarázzátok már el nekem, hogy mi a büdös franc történik a Színház- és Filmművészeti Egyetemen?” – kezdte videóját az aktivista-színész, ugyanis mint mondja, a felvételi első fordulójában az volt a kérdés, hogy melyik idézet származik Orbán Viktortól. A helyes megoldás az volt, hogy: „Egy ország határok nélkül olyan, mint egy tojás héj nélkül.”

Ezt is ajánljuk a témában

Az aktivista-színész szerint ez „gigantikus probléma”, hiszen, mint mondja, a feladatlap ezen kérdései tökéletesen mutatják, hogy nem a felvételizők általános műveltségére és tájékozottságára kíváncsiak az intézmény vezetői, hanem a lojalitásukra. Végül megjegyezte, hogy annak idején Vidnyánszky Attila épp azzal az indokkal foglalta el az egyetemet, hogy ott ideológiai nevelés zajlik, de szerinte soha nem volt ilyen a régi, szabad egyetemen, és „kőkemény ideológiai átnevelés most zajlik pofátlanul, amióta erővel, a NER és a Fidesz támogatásával elfoglalta az egyetemet Vidnyánszky Attila.”

Folyamatosan kérdőjelezzétek meg a tanáraitokat, legyetek résen, legyetek kritikusak, ne hagyjátok, hogy elvegyék tőletek a szabadságotokat, a szabad véleménynyilvánításotokat

– üzente a leendő diákoknak az ellenzéki tüntetéseken rendre feltűnő színész.

Reagált az SZFE

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen közleményt adott ki az intézményben zajló felvételiről és egyben válaszolt is az aktivista-színész vádjaira.

Mint írják: 

Politikai ideológiától mentes, a televíziós műsorkészítő szakra jelentkezők esetében az alapműveltség mellett különös jelentőséggel bíró közéleti tájékozottságot felmérő teszteket alkalmaznak a felvételi eljárásban.  

Megjegyzik továbbá, hogy a június végéig tartó felvételi első fordulójában alkalmazott, egyebek mellett közéleti, irodalmi, valamint számos művészeti ágat érintő kérdéssorok célja „a jelentkezők ismereteinek és tájékozottságának részleges felmérése, továbbá érvelési technikájának feltérképezése különböző témakörökben”. A felvételizőknek – több évtizedes gyakorlat szerint – számot kellett adni az általános műveltségükről és a közéleti jártasságukról, hisz szándékuk szerint a televíziós szakmában szeretnének elhelyezkedni.

A közleményben leírták azt is, hogy a Molnár által kifogásolt rész, az aktuálpolitikára vonatkozó kérdés a következőképpen hangzott: „Kitől származik az alábbi idézet? Párosítsa össze!”. Molnár Áron, a videósbejegyzéséből „kifelejtette”, hogy Orbán Viktor mellett Steve Jobs, J. F. Kennedy, Szent II. János Pál pápa, Kádár János, Sir Winston Churchill, Gyurcsány Ferenc és Antall József idézetek is szerepeltek, azaz politikai elfogultsággal vádolni az egyetem vezetését nem más, mint a közvélemény félrevezetése.

Kapcsolódó vélemény

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-87
2024. május 28. 19:46
🍓 ️ ­É­­r­­t­­­é­­k­­e­­l­­d­ ­a­­ ­s­­­z­e­­­x­i­­ ­­­p­­u­n­­­c­­i­­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Selamat
2024. május 14. 21:47
Édes jó Istenem, ez az iszonyatos mennyiségű baromság, ami ezekből a baklibsikből ömlik, azzal évtizedeken keresztül lehetne trágyázni.
atti64
2024. május 14. 16:45
MOSLÉKOSDÉZSA
Dixtroy
2024. május 14. 13:00
És ha azt mondta, hát kit érdekel, hogy hol viszket szegénynek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!