Ilyet se látni naponta: Orbán Viktorról áradozik a Wall Street Journal

2024. május 14. 19:38

Ijesztő demográfiai fordulatról írt a lap, amely szerint hamarosan eljutunk ahhoz a ponthoz, ahonnan elkezdhet majd csökkenni az emberiség létszáma.

2024. május 14. 19:38
Hungarian Prime Minister Viktor Orban attends a press

Nyitókép: Luka Dakskobler/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

A Wall Street Journal egy terjedelmes cikkben arról számolt be, hogy a globális termékenységi ráta hamarosan beesik vagy már be is esett a népesség állandó szinten tartásához szükséges szint alá, ami jelentős hatással van az emberek életmódjára, a gazdaságok növekedésére és a világ szuperhatalmainak helyzetére. Már a magas jövedelmű országokban is, mint az Egyesült Államok vagy Kína, az 1970-es évek óta csökken a termékenység, és a világjárvány tovább súlyosbította ezt a trendet. Fejlődő országokban, mint India, hasonló tendenciák láthatók, ahol már a népesség fenntartása sem biztosított.

A következmények súlyosak lehetnek: zsugorodó munkaerőpiac, lassuló gazdasági növekedés alacsony nyugdíjak, valamint az egyre öregedő társadalmak életképességének csökkenése. A kisebb népesség pedig csökkenő globális befolyással jár, ami komoly kérdéseket vet fel az Egyesült Államokban, Kínában és Oroszországban a hosszú távú szuperhatalmi státuszukat illetően.

A demográfusok az individualizmus felé történő elmozdulást okolják a gyermekvállalási kedv csökkenéséért, amely kisebb hangsúlyt fektet a házasságra és a szülőségre, és elfogadhatóbbá teszi a gyermek nélküli életet. Előrejelzések szerint az emberiség történetében először fordulhat elő, hogy 

a termékenységi ráta a népesség fenntartásához szükséges szint alá esik.

Élen jár a magyar kormány programja

A lap ugyanakkor külön kitér arra, hogy 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Európa egyik legambiciózusabb születési programját hajtotta végre. 

Emlékeztettek arra, hogy tavaly kiterjesztette az anyák adókedvezményeit, így a 30 év alatti, gyermeket vállaló nők élethossziglan mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetése alól. Mindezt a lakhatási és gyermekgondozási támogatásokon, valamint a nagyvonalú szülési szabadságokon felül.

A magyarországi termékenységi ráta, bár még mindig jóval a helyettesítési ráta alatt van, 2010 óta emelkedett. A Bécsi Demográfiai Intézet ezt azonban elsősorban annak tulajdonítja, hogy a nők a 2010 körül kirobbant adósságválság miatt halogatják a gyermekvállalást. Ezt kiigazítva a termékenység csak kismértékben emelkedett – állapította meg a lap által taglalt jelentés.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-87
2024. május 28. 19:46
🍓 ️ ­­É­r­­t­­é­­k­­­e­­l­­­d­ ­a­­­ ­­s­­z­e­­x­­­i­­­ ­­­p­­­u­n­­c­­­i­­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­.­𝐅­­𝐔­𝐍
Mindenhova
2024. május 15. 10:55
Mindenhova-No comment no cry 2024. május 15. 00:04 • Szerkesztve "Szokj hozzá, hogy illik gondoskodni egymásról, még ha csak ezen a szinten is." Na látod ezért nem tudja ez az ország soha levetkőzni a kommunizmust, mert folyamatosan egymásra apellálnak az emberek. Hoztam egy példát azzal, h. a szintén befizető de egyébként saját egészségét károsító, az egész rendszerre olyan terhet ró, amit kizárólag csak neki kellene megfizetni. Szerinted viszont ez dolog belefér. Hát szerintem meg nem. "Mert, ha ma születik gyerek, az mind szaros seggeket fog törölgetni 30 év múlva? " Annyira együgyű vagy, h. nem tudsz elvonatkoztatni, nem látod a mondanivaló valódi értelmét. Nem a seggtörlésről van szó, az csak egy a millióból. Te melyik párhuzamos univerzumban élsz? Nem látod, h. már most (elsősorban a kivándorlás okán) szakemberhiány van az országban? Csak például. És akkor nem beszéltem még mindig a tengernyi megoldatlan problémáról.
time
2024. május 15. 06:04
Nahát, eddig azt hittük, h az új kisbabák elpusztítják a Bolygót...
tapir32
2024. május 15. 02:53
Aggódunk az EU ért! EU vezetők és EP képviselők számos megnyilatkozása nem áll összhangban a közös értékekkel, mint a demokrácia, a szabadságjogok, valamint a jogállamiság. A népek önrendelkezése és szuverenitásának tiszteletben tartása területén az EU jelentős deficitben van! Az EU vezetői haladéktalanul szüntessék meg EU-s tagállamok presszionálását! Haladéktalanul kezdjenek hozzá az EU vezetői között mindennapossá vált korrupció felszámolásához!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!