Eldőlt, hol épül Magyarországon űrtechnológiai központ

2024. május 06. 12:41

A nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén.

2024. május 06. 12:41

A 4iG Csoport, valamint a cégcsoporthoz tartozó REMRED Zrt. a Fejér vármegyei Martonvásáron tette le Magyarország első űripari gyártóközpontjának alapkövét. 

A REMTECH gyártásra, összeszerelésre, integrációra és tesztelésre is alkalmas gyáregysége Európában egyedülálló moduláris technológiával, maximum négyszáz kilogramm tömegű műholdak gyártását, összeszerelését és tesztelését végzi majd – olvasható a cégcsoport közleményében.

A zöldmezős beruházást az űripari szabványoknak megfelelő, innovatív és az elérhető legmodernebb technológiai megoldásokkal látják el, 

az üzem energiaellátását önálló napelempark is biztosítja az átadást követően. A 4 ezer négyzetméteres technológiai központban 1500 négyzetméteres speciális laboratóriumot hoznak létre, amely ISO8 és ISO5 minősítésű tisztatér technológiával rendelkezik. Az üzemben rezgés-, sokk-, mechanikai-, termo-vákuum, klimatikus-, EMC/EMI-, és akusztikus tesztekhez szükséges rendszerek is helyet kapnak – sorolták.

A tervek szerint a hazai és a nemzetközi piaci igényeket is kielégítő űrtechnológiai gyártóközpont nem csupán a műholdtechnológia és az űripar kiemelkedő bázisa lesz. Az egyedülálló beruházásnak köszönhetően olyan innovációs központ jön létre, amelyben a nemzetközi kooperációk mellett, a hazai tudásipar is megjelenik majd, kapcsolódva az oktatáshoz és K+F tevékenységekhez. 

A beruházás mintegy 100 új munkahelyet teremt majd.

Ezt is ajánljuk a témában

„Az űripar kopogtat Magyarország ajtaján” – az ENSZ űrjogásza a Mandinernek

Mely területek lehetnek a magyarok kitörési pontjai az űrkutatásban? Miért nagy durranás, hogy Farkas Bertalan után néhány éven belül újra magyar lehet az űrben? Rosanna Hoffmannt, az ENSZ Világűrügyi Hivatal (UNOOSA) munkatársát a nemzetközi és a nemzeti űrjog útvesztőiről, illetve az űrversenyről kérdeztük az NKE által rendezett Ludovika Fesztiválon. Interjúnk.

Nemzetgazdasági miniszter: Magyarország meghatározó szereplővé képes válni az űripar területén

Idézték Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert is, aki a martonvásári ünnepségen elmondta, a magyar műholdgyártási képesség 

nem csak gazdasági és biztonsági, hanem szuverenitási kérdés is egyben. 

Az ágazat fényes jövő előtt áll, ugyanis az űripar a világ egyik legjobban növekedő, a nemzetközi felmérések szerint is válságálló iparága, melynek értéke a 2023-as 630 milliárd dollárról egyes becslések szerint 2035-re elérheti az 1.800 milliárd dollárt. Ráadásul az űripar, ami a technológiai fejlesztés csúcsát jelenti, rendkívül magas multiplikátor hatással rendelkezik, azaz az itt létrejövő innovációk, technológiai újítások sok más gazdasági szegmensben is megjelenhetnek – hangzott el.

Nagy hozzátette, „ez a versenyképesség további megerősítése szempontjából kulcskérdés. Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén. Éppen ezért fontos a kormány stratégiai partnerének, azaz a 4iG-nak a beruházása, amely révén 

a társaság az IKT mellett az űriparban is régiós vezető szerepre törhet” 

– derült ki a kommünikéből.

Ezt is ajánljuk a témában

Hamarosan kiderül, ki lesz az új magyar űrhajós!

Az utolsó fázisaihoz érkezett a HUNOR-program kiválasztási folyamata, így rövidesen kiderül, hogy több évtized után ki csatlakozik magyar asztronautaként az Nemzetközi Űrállomás legénységéhez. Mindemellett Ferenczi Orsolya űrkutatásért felelős biztos arról is beszélt a Mandinernek, hogy egyre több ország igyekszik a Hold felé. Valamint arra is kitért, hogy az űrkutatás eredményei még a háborúban is jelen vannak.

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:48
🍓 ️ ­­I­­g­­­a­z­i n­i­­­m­­f­­­o­m­­á­­­n­i­­á­k­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Advocate
2024. május 07. 10:25
Úgy kell mint tanyára a villany!
Patika
2024. május 07. 07:13
Rákosrendező és zugló alsó között. (ott van foghíj, ott épül majd be az alo Mars legeldugottab zuga)
nempolitizalok-0
2024. május 06. 21:04
Büdöslibsiket kilőni az űrbe!! Támogatom, merre van a pénztár????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!