Tiltás vagy mértékletesség? – megoszlanak a vélemények a kiskorúak energiaital-tilalmáról

2024. április 04. 12:49

A Magyar Gyermekorvosok Társasága, a Magyar Energiaital Szövetség és dietetikus szakemberek is nyilatkoztak már az ügyben.

2024. április 04. 12:49
null

Nyitókép: Getty Images

Mint megírtuk, kedden új törvényjavaslatot nyújtott be a KNDP két politikusa, Hollik István és Nacsa Lőrinc az Országgyűlés elé. A T/7992. számú, „A gyermekek egészségének megőrzéséről” szóló javaslat értelmében tilos lenne 18. életévet be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. 

A szabály megsértőire ugyanolyan a szankciók vonatkoznának, mint az alkoholos italok, a dohánytermékek, illetve a szexuális termékek értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire. 

Mindez pedig jelentős változást hozhat a boltokban. A javaslat indokolásában az olvasható, hogy táplálkozás-egészségügyi szempontból kedvezőtlen tendencia, hogy napjainkban a fiatalok többsége divatosnak tartja az energiaital fogyasztást, szinte üdítőitalként tekint a megnyerő ízű energiaitalokra, amelyeket korlátlanul fogyaszt, figyelmen kívül hagyva azok koffein tartalmát, amely az egyéni érzékenységtől függően akár súlyosabb tüneteket is kiválthat. 

Ennek következtében a 18 év alatti korosztályban folyamatosan növekszik az energiaitalt fogyasztók aránya, a közelmúltban készült felmérések szerint a középiskolás és felső tagozatos diákok 10 százaléka napi rendszerességgel fogyaszt energiaitalt.

Ezt is ajánljuk a témában

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának állásfoglalása

A bejelentés nyomán korábban már elindult a társadalmi párbeszéd, melynek részeként, első hivatalos szakmai véleményt az asztalra téve a Magyar Gyermekorvosok Társasága is megnyilvánult. Az állásfoglalásuk talán legfontosabb megállapítása az volt, hogy összhangban az American Academy of Pediatrics Commitee on Nutrition és a Council on Sports Medicine and Fitness állásfoglalásával, a Magyar Gyermekorvosok Társasága is egyetért abban, hogy

koffein, illetve egyéb stimuláns tartalmú energiaitaloknak a gyermek és serdülő normál étrendjében nincs helye.

Ahogy egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk vele, ebben az állásfoglalásban utaltak arra is, hogy az International Society of Sports Nutrition állásfoglalását figyelembe véve 12-18 éves sportolók körében különös körültekintéssel, szülői felügyelet mellett megfontolható koffein tartalmú étrend kiegészítők használata, azonban 12 év alatti korosztályban ez semmilyen körülmények között nem javasolt.

A testület szerint az egészségügy, az oktatás és a média szerepe az energiaitalok megfelelő helyre pozicionálásában elengedhetetlenül fontos. 

A legsarkalatosabb pontokként a követezőket emelték ki:

  • A családok és gyermekek edukációja az energiaitalokkal kapcsolatban tudatosítani, hogy az energiaitalok gyermekkorban nem javasolta.
  • Kommunikálni, hogy a szénhidrát tartalmú italok fogyasztása folyadékpótlásra nem javasolt a megnövekedett kalóriabevitel következtében fokozódó obesitás rizikó miatt.
  • Edukálni a családokat, hogy a sportitalok is sportolóknak szánt, speciális funkcionális italok, amelyek fogyasztása hosszabb távú, nagyobb erőkifejtést igénylő sport tevékenység során javasolható folyadék, elektrolit és szénhidrát pótlásra (nem extra bevitelre!).
  • Promotálni a vizet a folyadékpótlásra.
  • Javasolni a családoknak, hogy a gyermekkorban jelentkező fáradtságot megfelelő mennyiségű és minőségű alvással kell „kezelni”.

Reagált a Magyar Energiaital Szövetség főtitkára is

Csibi Sándor főtitkár az ATV híradójának korábban arról beszélt, hogy nem ért egyet az energiaitalok vásárlásának és fogyasztásának korlátozásával a 18 év alattiak körében. A szakember akkor úgy nyilatkozott: nem érti, hogy ha a gyermekek egészsége a cél, akkor miért nincs szó a koffeintartalmú üdítők tiltásáról is.

Szerinte a megoldás inkább a mértékletesség lenne.

A tiltott gyümölcs mindig érdesebb” – fogalmazott. Majd hozzátette: inkább edukálni kellene a szülőket és a gyermekeket, és hangsúlyozni kellene, hogy az energiaital felnőttek számára van.

Ezt is ajánljuk a témában

Szűcs Zsuzsanna dietetikus szerint a koffein nem tiltott a gyermekek számára. „A gyerekek számára a biztonságos koffeinbevitel testsúly-kilogrammonként három milligramm” – szögezte le az adásban. A túlfogyasztás azonban komoly mellékhatásokkal járhat: hányingert, fejfájást, tremort, palpitációt okoz általában, 

de akár zavartsággal, idegességgel, agresszivitással, alvászavarral, fókuszálási nehézséggel is járhat.

A képviselők által benyújtott javaslat indoklása egyébként azt is tartalmazza, hogy „2011. november 1-je óta közel ötszáz bejelentés érkezett az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről.”  

Az érintettek 74 százaléka 18 év alatti fiatal volt, közülük is a 15-16 éves korosztályból kerültek ki a legtöbben. Mint írják:

Az energiaitalt 22 százalékban alkohollal együtt fogyasztották.

Az energiaital és az alkohol együttes fogyasztása azonban végleges károsodást okozhat a májban, a szívben, és a vesében is.

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:24
🍓 ️ ­A­­­ ­­­d­ö­­­g­­ö­­s­ ­l­­­á­­­n­y­­o­k­­­ ­v­­­á­­­r­­­n­a­­k­­ ­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­.­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
I_Isti
2024. április 04. 14:49
"Promotálni a vizet a folyadékpótlásra." Milliárdokat tolnak cukros/édesítőszeres igénytelen, abszolút haszontalan, szomjat gyakorlatilag nem oltó, egészségre és a környezetre tulajdonképpen káros italok reklámozására. Annyira, hogy ezek szerint most már a vizet kell reklámozni?
auditorium
2024. április 04. 14:13
Ezeket az energia italokat főleg a "kelet-európai" piacra szánják a nyugati multik. Az egészségüket féltő, pénzes és igényesebb polgárok nem vásárolnak ilyesmit, inkább gyümölcsöt, ásványvizet vesznek helyett. Igaza van a magyar dietetikus társaságnak, amikor óva intik a kiskorúakat ennek fogyasztásától. Mo-n literszámra isszák a gyerekek a cukrozott üditőket (nem szabad megnevezni), de hosszú távon diabéteszhez vezet.
sagirdilsiz-2
2024. április 04. 13:18
„A tiltott gyümölcs mindig érdesebb” – fogalmazott. ( Szerintem valamit titokban mér a Mandiner.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!