Több százéves temetőre bukkantak a kecskeméti belvárosban

2024. március 03. 15:47

18 teljesen ép csontvázat sikerült kiemelni.

2024. március 03. 15:47
null

„A középkori és kora újkori Kecskemét egyik legrégibb temetőjére leltek a régészek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének felújításához kapcsolódó munkák újabb szakaszának megkezdésekor” – közölte Fazekas András Kristóf régész az MTI-vel.

Több, mint 600 éve kezdhették el építeni a most megtalált tornyot

A Kecskeméti Katona József Múzeum régész muzeológusa felidézte: a ferencesek az 1640-es években kapták meg a területet, ahova több, feltehetően faépületet építettek, de ez az épületegyüttes 1678-ban leégett. A most is álló barokk kori, négyzet alaprajzú kolostort a tűzvész után kezdték el építeni, beleásva a középkori Kecskemét városközpontjába.

A Kéttemplom köz felől látható, toronyszerű kiugró rész viszont sokkal korábbi. A kulcslyukszerű lőrések alapján feltehetőleg még az 1400-as évek kezdetén építhették. Az intézet szobáinak mélyítése során ezt, az alapfalak között megmaradt magot tárták fel.

A régész kiemelte: a kecskeméti Kodály Intézet felújítását megelőző feltárás Kecskemét belvárosában az egykori kolostor falain kívül, a Kéttemplom közben folytatódik.

18 csontváz, és számos csont került elő

Az elmúlt hetekben kutatott terület mindössze 15 négyzetméternyi volt és régészetileg már ismert. Itt helyezkedett el – a mai Romkert területén, a templom előtti Kálváriától egészen a Kodály Intézet bejáratáig – a 14. század második felétől egészen 1778-ig a középkori és kora újkori Kecskemét egyik legrégibb temetője. A 18. század végén Mária Terézia rendelettel szüntette meg a városon belüli temetkezéseket és jelöltette ki az új sírmezőket a városok határain kívül.

A munkálatok során a szakemberek több szinten 

18 részben vagy teljesen megmaradt csontvázat tártak fel, és jelentős mennyiségű emberi csontot gyűjtöttek össze.

Fazekas András Kristóf szerint a nagyfokú bolygatás okai között szerepel a zsúfolt városi temetők sajátossága, az évszázadokon keresztül történő rátemetkezés, de pusztítást okozott a 18. század elején felépült kolostor északkeleti fala is, akkor ugyanis nem exhumálták az elhunytakat. Végül pedig a legújabb korban a különféle építkezésekhez, közműfektetésekhez kapcsolódó földmunkák szintén bolygattak, pusztítottak sírokat.

A múzeum munkatársa elmondta: a temetkezési szokásokra utaló jelek a famaradványok és a koporsószegek, amelyek arról árulkodnak, hogy deszkakoporsóba temették az egykor itt élők halottaikat. A csontvázak tájolása egységesen délnyugat-északkelet irányú volt és megegyezett a Barátok temploma tájolásával.

„A régészek az egykori temető területén túlnyomó többségben csecsemők és gyermekek maradványait találták meg, ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a temető felsőbb rétegeit kutatták, és az eddigi tapasztalatok alapján a fiataloknak nem ástak olyan mély gödröket, mint a felnőtteknek, így maradványaik magasabban feküdtek” – magyarázta a szakember.

A feltárt sírok közül kiemelkedett egy csecsemő temetkezési helye. 

A mellkastól lefelé megsemmisült kislány sírja magasan, a jelenlegi járószinttől mintegy 70 centiméter mélységben feküdt, szinte közvetlenül a templom szentélye mellett. Rövid élete ellenére fejére egy igen díszes, bronzspirállal kivarrt gyöngyös pártát helyeztek temetésekor. Zay Orsolya, az egri Dobó István Vármúzeum régészének szakvéleménye szerint ezt a típusú fejéket az 1600-as években használták.

„A koponyát és a pártát egyben emelték ki és konzerválták, lehetőséget teremtve arra, hogy az egykor élt kislány pártája egy restaurátor műhelyében nyerje vissza eredeti szépségét” – tette hozzá Fazekas András Kristóf.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Forrás: You Tube, képernyőmentés
 

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jacques Foche
2024. március 03. 21:25
Direkt csinálják. Ha helyesen írják a címet, senki nem kattintott volna rá. Ugyan manapság kérdéses, hogy tudja-e a címadó, mit közölt, de kit érdekel. A cél a reklámbevétel növelése, minden clickbait-képző módszer játszik. A hitelesség rég nem elsődleges szempont.
Ez D-dúr és e-moll
2024. március 03. 20:08 Szerkesztve
I feel the earth move under my feet ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. március 03. 18:59 • Szerkesztve :) Akármit is gondolj rólam.. az marad csupán feltételezés. Ami viszont vitathatatlan tény, hogy te vagy annyira öntelt, (miközben a helyesírással hadilábon állsz..) hogy szabályokat alkotnál, olyanokat, amilyenek a saját , kifinomult ízlésedhez igazodnak. :) Más kérdés? (És képzeld, a nickemet helyesen írtam, de ezt már egyszer (emlékeim szerint..) már megvitattuk és akkor is alul maradtál. Tudom, frusztráló, de ahogyan a magyar nyelv szabályait sem te alkotod, úgy az angolét sem. :)" Nem csak bugris proli vagy, de a memóriád is csapnivaló. Ideális Fidesz-szavazó vagy. Te velem a nickedről soha nem vitáztál. ;-)
törölt felhasználó
2024. március 03. 18:52
"Több százéves temetőre bukkantak" Ez azt jelenti, hogy TÖBB temetőre bukkatak, és mindegyik temető egyenként száz éves volt. Ha egy temetőre bukkantak volna, am már több, mint 100 éve ott van, akkor azt írtátok volna, hogy "többszáz éves temetőre bukkantak". UGYE ??? .
Ez D-dúr és e-moll
2024. március 03. 18:33
"I feel the earth move under my feet ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. március 03. 18:11 De, kiderül! Ha ismered a helyesírást, akkor tudod, hogy mi van leírva eléd. Az agyam leteszem.. mit nem lehet ezen érteni? Inkább fogd fel így: ma is tanultál valamit! & I feel the earth move under my feet ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. március 03. 18:10 Nem tehetsz közé kötőjelet, sőt, szivecskét és csillámpónis emojit sem.. a helyesírás szabályait nem a te szórakoztatásodra alkották.. igaz nem is ellened. De konkretizálva: van egy elfogadott írásmód, meg kell tanulni és azt használni. A nyelvújítást hagyd az MTA-ra.. Hogy neked mi logikus, az indifferens.." Te valami paródianick vagy? Olyan, mintha előadnád a nagypofájú hülye prolit, aki a nevét sem tudja leírni, de mindenkinek megmondja a frankót. Vagy ez komoly? Te tényleg így működsz? :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!