Hajnali kettőkor harangoztak Szegeden, de miért?

2024. március 12. 12:26

A város történetének legnagyobb természeti katasztrófájára emlékeznek kedden.

2024. március 12. 12:26

Nyitókép: Bognár Tibor/AFP

***

Pontosan 145 évvel ezelőtt volt a szegedi nagyárvíz. Emlékezve a tragikus eseményre, hajnali kettőkor megszólaltak a harangok, köztük a szegedi Dóm 8,5 tonnás Hősök harangja is – írja a Szeged 365

1879. március 12-én hajnali kettőkor szakadt át a Tisza gátja, aminek következtében elárasztotta Szegedet a víz. Az elapadáshoz kitartó szivattyúzás és hosszú hónapok kellettek. Az özönvíz nem kevesebb, mint 151 halottat és 60 ezer hajléktalanná vált embert hagyott maga után.

 

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. március 12. 19:28
Szeged, márcz. 7. 8 óra 40 perczkor. Ma hajnalban az ár elszakította a macskási töltést, és Algyő alatt az alföldi vasút töltését. Algyő, Tápé és a felső szegedi tanyák víz alatt vannak. A népet gőzhajók által igyekeznek menteni. Két oldalról nyomul a roppant percsorai áradat városunk felé. Szeged válságos napja beállott. Szeged, márcz. 6. (Ered. tud.) Ma reggel hat óra tájban ágyudörgés riasztotta meg városunk úgy is izgalomban levő lakosságát. Tudomásunkra lett adva, hogy a Tisza elszakította a pecsórai védtöltést. Az áttörés még az éjjel történt, oly formán, hogy a viz 20 ölnyi hosszúságban a töltést fölemelte, még pedig oly ponton, hol az a legjobbnak látszott, s óriási bömböléssel rohant a nagy síkságra. Ma estig elborított árjával mintegy 32 ezer hold földet, mely egy részben Pallavichini őrgróf birtoka, részben pedig bérlők tulajdonában van, óriási kár, valódi isten csapása! A viz halad roppant nagy erővel városunk felé. Megtörtént tehát, mitől leginkább rettegtünk.
Obsitos Technikus
2024. március 12. 19:18
1879-ben is hajnalban szólalt meg az összes harang. Ezrek köszönhették az életüket nekik.
Obsitos Technikus
2024. március 12. 15:23
Ennyi ostoba bunkó gyökeret.. Zsoltikának külön gratulálok az autista kurva anyját.
Akitlosz
2024. március 12. 14:24
Erről kell cikket írni? Csendháborítás hajnali kettőkor harangozni. https://www.youtube.com/watch?v=pie6L9lw_GE
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!