Édesapám szociálisan érzékeny, hazafias, filoszemita ember volt – Sulyok Tamás a Mandinernek

2024. március 08. 05:56

Létezett és a mai napig létezik egy családi legendárium, amely úgy őrizte meg az édesapámmal kapcsolatos történeteket, ahogyan ezt korábban nyilatkoztam – mondta a Mandinernek Sulyok Tamás köztársasági elnök. Exkluzív!

2024. március 08. 05:56
SULYOK Tamás
Szalai Laura
Szalai Laura

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

***

Mint ismert, egy tavalyi, a Krónika című erdélyi lapnak adott interjúja, illetve az abban édesapjáról, Sulyok Lászlóról mondottak miatt Karsai László és Ungváry Krisztián történész hazugsággal vádolja az államfőt, aki szerintük az elhangzottakból politikai tőkét akar kovácsolni. Sulyok Tamás még az Alkotmánybíróság elnökeként arról beszélt, édesapja a Rákosi-rendszerben halálos ítélete miatt évekig bujkálni kényszerült, a családot pedig még a nyolcvanas években is megfigyelték. Karsai szerint ez tévedés, ráadásul ha bujkált, alighanem a szélsőjobbos kapcsolatai miatt tette; a történész egyenesen náci kollaborációval vádolta meg Sulyok Lászlót, mondván, az akkori ügyvéd 1944-ben egy megyei lapban szélsőjobboldali hangvételű cikket publikált – bár később a bíróságon három tanú állította, hogy utóbbit nem ő írta. 

Ezt is ajánljuk a témában

Sulyok Tamás első nagyinterjúját hetilapunknak adta, amelyben Sulyok Lászlóról is kérdeztük. „Az édesapámmal kapcsolatban elhangzott vádakat nemtelen támadásnak tartom. Méltatlan helyzet, ami – lévén a családomról van szó – komoly fájdalmat okoz. Azt tudom elmondani, hogy a rendszerváltást megelőzően mint a legtöbb magyar számára, úgy a mi családunkban is tabu volt a múlt. De létezett és 

a mai napig létezik egy családi legendárium, amely úgy őrizte meg az édesapámmal kapcsolatos történeteket, ahogyan ezt korábban nyilatkoztam.

 Ezt ismételni nem kívánom, értelmetlen vitákkal megterhelni a közéletet nem szeretném. A parlament engem, és nem a rendszerváltás előtt elhunyt édesapámat választotta meg köztársasági elnöknek” – szögezte le a Mandinernek az államfő. 

Arra a kérdésre, hogy az említett cikkhez köze lehetett-e édesapjának, így reagált: „egy szociálisan érzékeny, hazafias, filoszemita ember volt”, így 

elképzelhetetlennek tartja, hogy azt ő írta.  

A teljes interjút hetilapunk jövő heti számában olvashatják!

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 257 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:24
🍓 ️ ­­­A­­­ ­d­ö­­­g­ö­­­s­ ­­l­­á­­­n­­­y­o­­k­­ ­­­v­­á­­r­­­n­­­a­­­k­­ ­­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
0123456789-2
2024. március 09. 12:10
Azért cki, hogy a köztársaságielnök úr megpróbája védeni a védhetetlent, ahogyan Pokorni előállt a nagyfater múljával, Zsóti már az nagyfater antiszemita múlját (úgy tünik talán megváltozott a véleménye) megpróbálta elhallgatni. A ke. azzal védekezett csak a faterral iratták alá az véresszájú antiszemita cikket, nem ő írta. A kettős mérce brutálisan előjön, amit szabad (Fidesz) Jupiternek ....
Ez D-dúr és e-moll
2024. március 08. 23:25
"kissb56 ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. március 08. 16:44 Várd ki a végét te barom, hogy Június 9 után hány gyurcsányista képviselőtök lesz az ep-ben. Kevesebb mint most." Szerinted, mennyire érdekel engem az, hogy június 9. után hány gyurcsányista vagy orbánista képviselő lesz az EP-ben? :-)
manitowoc
2024. március 08. 19:41 Szerkesztve
pollip 2024. március 08. 12:49 Az állításod HAMIS. Az ellenzéki média vádjainak annál a cikknél SOKKAL INKÁBB alapja az, hogy 1.) SULYOK azt HAZUDTA, hogy az apját halálra ítélték: "1946-ban édesapámat távollétében halálra ítélte a népbíróság. Tíz évig bújkált Magyarországon papírok nélkül, hogy elkerülje a bitófát." https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/sulyok-tamas-kolozsvaron-az-alkotmanybirosag-elnoke-szerint-az-egykori-meghurcoltak-peldaja-a-szabadsag-vallalasarol-szol 2.) DE korábban még ez volt a meséje: "Apám nemcsak a praxisát, hanem a teljes vagyonát is elvesztette. Az volt a balszerencséje, hogy egy harmincas évek végi bontóperben képviselt ügyfelének az ellenérdekelt házastársa lett a háború után a kommunista párt székesfehérvári első titkára. Mivel édesapám ott ügyvédeskedett, gyorsan eldőlt a sorsa. Ha akkor hazamegy, talán meg is ölik. Szerencsére nem ment haza, hanem bujkált." https://index.hu/belfold/2021/03/08/sulyok-tamas-a-nehez-ugyek-kozott-vannak-nehezebbek/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!