A magyar tragédia nyitánya történt nyolcvan éve

2024. március 19. 17:51

1944 tavaszán a magyar vezetés előtt „gyilkos dilemma” állt – hangzott el a Rubicon Intézet konferenciáján.

2024. március 19. 17:51
null

Nyitókép: Wikipedia

Telt házas konferenciát tartott a Rubicon Intézet a Mathias Corvinus Collegium (MCC) székházában,

melynek témája a 80 éve történt német megszállás volt.

A konferenciának a „Volt-e kiút?” címet adták, melyek illeszkedtek a levezető elnök, Nánay Mihály történész – a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa – nyitó soraiba, miszerint a konferencia alaposan körbe tervezi járni járni a megszállás okait, nemzetközi és hazai szempontokból egyaránt.

Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója azt a kérdést tette fel: mit lehetett tudni egy nappal a német megszállás előtt? A történész szerint Magyarországnak információja volt, de nem volt ereje, hogy bármit kezdjen vele. Máthé Áron, a NEB elnökhelyettese előadásában „rendszerváltásnak” nevezte, amit március 19. után történt. Közjogi értelemben ugyan megmaradt a jogfolytonosság, hiszen az országgyűlés továbbra is működöt és a kormányzó is hatalomban maradt, de a gyakorlatban – pl. a közigazgatásban végrehajtott szerepcserék miatt – a rendszerváltás kifejezés igenis helyes.

Olasz Lajos, a Szegedi Tudományegyetem nyugalmazott egyetemi docense Horthy és Hitler találkozóit tekintette át, melyek sokszor feszült beszélgetések voltak, volt, hogy Horthy dühösen félbeszakította a tárgyalásokat. Joó András történész, a VERITAS főmunkatársa Kállay kiugrási tárgyalásait mutatta be brit források tükrében. 

A magyar vezetés előre látta, hogy az esetleges szovjet megszállás a komplett polgári berendezkedést veszélybe sodorhatja.

Különösen érdekes volt Borhi László, az indianai Bloomington Egyetem tanára, illetve a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos tanácsadójának előadása. Szerinte a magyar vezetés előtt „gyilkos dilemma” állt, hiszen előre látták egy második Trianon lehetőségét, viszont sikeres kiugrás esetében számolniuk kellett azzal, hogy a németek ellentámadnak. Az amerikai forrásokat vizsgáló kutató szerint Washington nem tudott alternatívát nyújtani, viszont támogatták a kiugrási kísérleteket, mert úgy vélték: egy esetleges német megszállás német erőket von el a nyugati partraszállás elől. Fülöp Mihály, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professor emeritusa más országok, például Finnország kiugrási szándékaival hasonlította össze a magyart.

Kovács Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem habilitált egyetemi docense Edmund Veesenmayerről, a Német Birodalom teljhatalmú megbízottjáról beszélt. Mint kiderült,

a magyarországi holokausztért súlyosan felelős birodalmi megbízott kevesebb mint két év börtönbüntetést töltött csak le,

mely után szabadulhatott. Később jól menő cégeknél helyezkedett el, majd ágyban, párnák közt hunyt el.

Veszprémy László Bernát történész, a Corvinák főszerkesztője a magyar közigazgatás és a holokauszt témájában adott elő. Előadásában számos példát hozott fel a lelkes kollaboránsokra, a vergődő szürke figurákra, de a bátor ellenállókra is. Sokakra hatással lehettek a fenyegetések, melyek internálást helyeztek kilátásba az ingadozók számára. Mások példát mutattak, különösen érdekes volt Galántai Géza rendőr esete, aki egyenesen fegyverrel védte a zsidók életét. Ám valódi sikert, a holokauszt megakadályozását csak tömeges ellenállás hozhatott volna, erre pedig nem volt utasítás.

Bartha Ákos, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa a németellenesség kérdéséről beszélt. Mint utalt rá, számos, eltérő csoport vett részt az ellenállásban, különböző szinten. 

A kommunista emlékezet csak a sajátjaikat emelte ki, pedig voltak jobboldali ellenállók is.

Az utolsó előadást Szalay-Berzeviczy András, a TranzPress nemzetközi médiafigyelő- és elemző cég ügyvezetője és tulajdonosa tartotta. Kutatási eredménye számos német nemzetiszocialista lap átfésülésével született, s szerinte 1943–44-ben Horthyt már a legalpáribb kifejezésekkel illették a német propagandasajtóban. Nánay levezető elnök záró sorai szerint érdemes a mai korban már megszerzett tudástól eltekintve, „az utólagos előrelátás kiváltságáról lemondva”, a kornak megfelelő értelmezéssel nézni az események láncolatát. 

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:20
🍓 ️ ­­A­­­ ­d­ö­­g­ö­­s­­ ­­­l­­á­­­n­­­y­­o­­k­­ ­v­­á­­r­n­a­­­k­­ ­­­r­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­.­­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­𝗨­­𝗡
Box Hill
2024. március 19. 21:31
Chaim Weizmann, a Zsidó Világkongresszus elnöke New York-i beszédéből, 1942. december 3-án: „Nem tagadjuk, és nem félünk annak bevallásától, hogy ez a háború a mi háborúnk és a zsidók felszabadulásáért folyik. … A mi frontunk, a zsidóké, erősebb, mint minden más front együttvéve. Ehhez a háborúhoz mi nem csak a pénzügyi támogatásunkat adjuk, amelyen az egész háborús termelés alapul. Ehhez a háborúhoz mi nem csak a teljes propaganda gépezetünket adjuk, ami a morális energiát szolgáltatja a háború folytatásához. A győzelem garanciája túlnyomórészt az ellenséges erők gyengítésén alapszik, ahogy a saját országaikban, az ellenállás útján semmisítjük meg azt. Mi vagyunk a Trójai Faló az ellenség várában. Az Európában élő zsidók ezrei jelentik azt az alapvető tényezőt, amely az ellenség megsemmisítéséhez vezet. Ott a mi frontunk egy tény és a legértékesebb hozzájárulás a győzelemhez.”
Box Hill
2024. március 19. 21:24
London, 1943. október 14. Mr A. W. G. RANDALL KÜLÜGYI TANÁCSOS FELJEGYZÉSE L. B. NAMIER PROFESSZORRAL FOLYTATOTT BESZÉLGETÉSÉRŐL: “Namier professzor (Jewish Agency) tegnap közölte velem, munkatársai súlyos aggodalommal gondoltak azokra a lehetséges következményekre, amelyek a Magyarországon viszonylagos biztonságban élő 800 000 zsidót sújtanák, ha a magyar kormány idő előtt szakítana Németországgal... Namier professzor közölte: a zsidókat illetően az egyetlen remény, hogy a magyarok nem tesznek semmit addig, amíg gyakorlatilag nem látszik valószínűnek, hogy a németek már nem lesznek képesek reagálni.” (A fenti dokumentumot teljes terjedelmében közölte: Magyar - brit titkos tárgyalások 1943-ban, Kossuth Könyvkiadó, 1978. A Jewish Agency a Cionista Világszövetség vezető szerve, a palesztinai zsidóság érdekképviseleti szervezete.)
Genusnextgen
2024. március 19. 20:23
Vajh a közt. elnök úr édesapja is velük ujjongott?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!