„Novák Katalin lemondása váratlan csapás a kormánypártnak” – érkeznek a külföldi reakciók

2024. február 10. 22:55

A világsajtó egy része is vezető hírként közölte a magyar köztársasági elnök lemondását, miközben Novák Katalin X-oldalán a külföldi követőinek üzent.

2024. február 10. 22:55
null

A délutáni videóbejelentkezést követően hamar végigfutott a világsajtóban Novák Katalin lemondásának a híre, amelyről a nagy hírügynökségek közül a Reuters, a Bloomberg és az Associated Press (AP) számolt be a leghamarabb.

Magyarország elnöke, Novák lemondott a szexuális visszaélések ügyében adott kegyelem miatt” – írta a Reuters röviden, csak a tényeket közölve.

A Bloomberg Magyarország elnöke lemondott, miután a vitatott kegyelme felháborodást váltott ki címmel részletesen beszámolt az előzményekről is, hozzátéve, hogy a lemondás azért is szükséges volt, mert

a botrány veszélybe sodorta a kormánypárti EP-választási és az önkormányzati választási kampányt”.

Magyarország köztársasági elnöke lemondott, miután kegyelmet adott egy gyermekmolesztálási ügyben elítélt férfinak”, e címmel vezette fel  pár mondatos, szintén tényszerű beszámolóját az Associated Press.

Más médiumok nem rájuk hivatkozva, hanem közvetlen magyar források alapján tálalták a hírt,  így a lemondás oka a címből nem, csak a szövegből derül ki, ezt tette mások mellett az Ukrajinszka Pravda és az orosz RIA Novosztyi állami hírügynökség, valamint a szlovák Denník N is. A  BBC híroldalán és a Guardianen fél nyolc körül jelent meg néhány soros tájékoztatás (A magyar köztársasági elnök lemondása váratlan csapás a kormánypártnak).

Közben X-oldalán maga Novák Katalin is üzent követőinek,

angol nyelvű felirattal ellátva a délutáni videóját, az alábbi feliratot hozzáfűzve:

Ma lemondtam Magyarország köztársasági elnöki tisztségéről. Köszönök mindent minden barátomnak a világ négy sarkából. Magyarország egy csodálatos ország, csodálatos emberekkel, jó partner, még jobb barát és megbízható szövetséges.

Örülök, hogy az elmúlt években azon dolgozhattam, hogy erre felhívjam a világ figyelmét."

(Nyitókép: Facebook)

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. február 11. 15:48 Szerkesztve
-zsoltkom- Csomorkany részére 2024. február 11. 06:28 "ilyen vezéráldozatok után nehéz lesz előadni a nagy halált arról, hogy Magyarországon nincs demokrácia." Azért annyira nem nehéz igazat állítani, hogy nincs demokrácia. Egyrészt, vannak más alapokon politikai elemzők, mint Szánthó Miklósok. Másrészt, van olyan mennyiség, amiből, ha van is, mégis úgy általánosítható, hogy nincs. Nagyjából ide tartozik a Fidesz-Magyarország demokrácia is némi túlzással. "Magyarországon a leggyengébb a demokrácia az uniós tagállamok közül, egy új jelentés szerint" https://n9.cl/1buj1
2024. február 11. 15:48 Szerkesztve
-zsoltkom- Csomorkany részére 2024. február 11. 06:28 folytatás... Aztán pedig az a vezéráldozat kifejezés egy kicsit magyarázatra szorul. A presztízsveszteségre gondolsz a fogalmazásoddal, ahol a Fideszt kell sajnálni és becsülni? Vagy az inka emberáldozat szívkitépősre?... ahol a Nováknak-Vargának szükséges "halála" kell a Fidesz-kormánynak életet adó esőhöz... mindezt állítólag keresztény demokrácia :)) közegben. (Az az Orbán, amelyik hagyja, hogy legecizzék az nem demokratikus tolerancia, hanem cinikus politikusi számítás. Aki 2/3 hatalommal a kezében utasításos kormányzással létezik, attól egy Orbánt szopó Novák és Varga likvidálása nem vezéráldozat, hanem alsónemű csere. Persze ez is egy irritáló-embertelen eljárás-tett és jobb érzésű embernek eszébe jut valahol az ember, mint áldozat párhuzam, de ezt elnyomja a belterjes Fidesz-mocsok ismerete.)
iimre
2024. február 11. 14:39
"auditorium feb11. 07:35 Iszonyú hatalma van a nemzetközi pc MÉDIAnak, az összes média több mint 9O%-át teszi ki. Naponta olvasunk lejárató cikkeket Mo-ról, hivatalos válasz NÉLKÜL." Ne aggódj, ebben az országban egyik nemzetközi médiának sincs nagyobb hatalma, mint a magyarországi országgyűlési választások eredményének. Ez pedig elég egyértelmű, hiszen Magyarországon egymás után folyamatosan negyedszer szerzett demokratikus választásokon 2/3-os többséget az OGV&Co., a nemzeti oldal* — és most kapta az eddigi legerősebb felhatalmazást, tudod, 135 képviselői helyet az eddigi “rezgőléces” 133 helyett… Ennek pedig azért van jelentősége, mert egy egész országot meg lehet vezetni 4 évig, erőszakkal akár 8-ig is, de 12 év alatt már biztosan kibontakozott volna valami népfelkelés, ha minden olyan szörnyű volna Magyarországon, ahogyan a megélhetési ellenzék hajtogatja. * 1. 2010 t.ly/EHDhA 2. 2014 t.ly/2H3EY 3. 2018 t.ly/ca0Ww 4. 2022 t.ly/XXC0A
iimre
2024. február 11. 14:30
"Kerezs 2024. február 11. 06:25 Lehet örömködni Novák Katalin lemondásán, de vajon belegondolnak- e az örömködők, hogy amennyiben a parlament nem jut dűlőre akár évekig, akkor Kövér Laca bácsi lesz - jogi értelemben- a köztársasági elnök." Mivel a parlamentben abszolút többsége van a nemzeti kormánynak, a megfelelő időben tudnak és fognak dönteni — mint minden másban is… :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!