Tükör által homályosan

2024. január 11. 08:27

2024. január 11. 08:27
Hernádi Zsolt
Hernádi Zsolt

Nagy csend vette körül a hírt, hogy az EU meg­egyezett: további egy évvel meghosszabbítja azt a lehetőséget, hogy Szlovákia képes legyen orosz kőolajból finomított termékeket exportálni Cseh­országba. A dolog szakmainak és távolinak tűnik, de jelentősége mindannyiunk életére hatalmas lehet. A régió üzemanyagpiaca ugyanis törékeny, a piacok okos működése és a kormányok megfelelő távolságtartása kell ahhoz, hogy minden rendben legyen. A tengerektől elzárt Közép-Európának évi 27 mil­liárd literes üzemanyagpiaca van, s e mennyiség jelentős részét a régió finomítói állítják elő. Évtizedes kereslet-kínálati egyensúlyok alakultak ki, melyekben döntő változást hozott a háború és a rá adott politikai válaszok. A térség egyik fontos finomítója a pozsonyi. Kevesen tudják, de ez a finomító szolgálja ki a régiós piac 17 százalékát úgy, hogy 60 százalékban exportra dolgozik – még a régi csehszlovák munkamegosztás szellemében tolja át az árut Csehországba és Ausztriába, segítve ezzel a finomított termékekben hiányos országok ellátását. 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!