Magyarország, a cél országa

2024. január 03. 23:19

Voltak idők, amikor alkalmas, hozzáértő és szükséges telepesek élesztették újjá hazánk kiürült régióit. A 21. században is nyitottak lehetünk az irántunk érdeklődők felé.

2024. január 03. 23:19
Wine,Cellars,In,A,Row,In,Southern,Hungary,In,Palkonya
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Magyarország, a lehetőségek hazája? Magyarország, az ígéret közép-európai földje? Most is van igény az ilyesfajta országimázsra – és ha komolyan gondoljuk ezt az üzenetet, nem kell hasunkra ütve kitalálni a projektet, s nem kell sosemvolt történeteket farigcsálnunk a nagyvilágnak. Saját történelmünk évszázadaiban is volt ilyen korszak, amelyről van általános tudomásunk, mélyebb ismere­teink viszont sajnos nincsenek. Pedig van olyan izgalmas, mint bármely európai vagy globális népmozgás, gyarmatosítás, ország-­újraalapítás története.

Hazánk török és kuruc háborúk utáni újratelepüléséről beszélek, amely néhány évtized alatt újraélesztette a tönkre­ment, kipusztult, parlagon heverő magyar régiókat, többfelé szinte komplett megyéket. Békésebb, nyugton hagyott vidékekről érkező magyarok, őseik lakóhelyére visszatérő nemesek és gazdák, a hegyvidékekből leszivárgó vagy tudatosan telepített szlovákok, ruszinok, románok jöttek – no meg nagyon sok germán telepes, akik Ausztria és Németföld legkülönbözőbb vidékeiről keltek útra egy távoli, ámde szebb és jobb jövőt ígérő helyre: Magyarországra.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!