Így emlékeznek Grétsy Lászlóra a közélet szereplői

2024. január 23. 17:48

A Teremtő rendezhette így: saját otthonában, álmában ment el, néhány héttel 92. születésnapja előtt – írta Blankó Miklós nyelvész.

2024. január 23. 17:48

Számos politikus, művész, közéleti személyiség emlékezett meg Grétsy László haláláról. A nyelvész az elmúlt évtizedekben egy teljes életművet hagyott hátra, ezt mindenki nagyon pozitívan értékelte.

Ezt is ajánljuk a témában

Novák Katalin köztársasági elnök: „»Álljunk meg egy szóra!« - A magyar nyelv egyik legismertebb művelője hunyt el, ráadásul a magyar kultúra napján. Isten nyugosztalja Grétsy Lászlót!”

Orbán Viktor miniszterelnök: „Grétsy László a magyar kultúra és a magyar nyelv elhivatott őre volt. Mindent köszönünk!”

Karácsony Gergely főpolgármester: „Kilencvenegy évesen meghalt Grétsy László, budapesti születésű, Prima Primissima-díjjal is elismert nyelvész, az MTA Magyar Nyelvi Bizottságának egykori társelnöke, majd tiszteletbeli elnöke. A tavaly elhunyt Vágó Istvánnal közös „Álljunk meg egy szóra!” című tévéműsorával országos üggyé tette a magyar nyelv védelmét. Tevékenysége nélkülözte a maradiságot; a nyelvhelyesség szigorú őreként is nyitottan, elfogadóan állt a nyelv változásaihoz, amelyre állandóan változó rendszerként tekintett. Nyugodjon békében!”

Csák János, kulturális és innovációs miniszter: „91 éves korában elhunyt Grétsy László nyelvész, tanár, a magyar nyelvművelés kiemelkedő alakja. Munkásságát számos rangos kitüntetéssel ismerték el. 2007-ben Magyar Örökség-díjat, 2012-ben Prima Primissima díjat kapott. Isten nyugosztalja”

Blankó Miklós nyelvész, nyelvművelő: Grétsy László (1932--2024) Decemberben még együtt ebédeltünk, néhány napja telefonon beszéltünk. Ma, a magyar kultúra napi eseményünk előtt kaptam a hírt: elhunyt Grétsy László tanár úr, mesterem, atyai jóbarátom. A Teremtő rendezhette így: saját otthonában, álmában ment el, néhány héttel 92. születésnapja előtt. 14 órakor az Anyanyelvápolók Szövetsége közösségének bejelentettem a fájó hírt, és egy percben megemlékeztünk róla. A kép éppen a mai konferencia helyszínén készült néhány éve. Nagyon szerettem Tanár Urat! Már most mérhetetlenül hiányzik!

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2024. január 23. 18:44
Karácsony nem tudta megállni, hogy ne maradizzon egyet, és ne emlegesse egyik dékás elvtársát. Gyalázatos. Tanár urat Isten nyugosztalja! Rengeteget hallgattam a műsorait. Köszönet az egész élete munkásságáért!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!