Huszárvágás. A konnektivitás magyar stratégiája

2024. január 18. 08:52

Orbán Balázs könyve kötelező olvasmány azoknak, akik meg akarják érteni, mit és miért tesz a nemzetközi térben a magyar kormány.

2024. január 18. 08:52
Nagy János
Nagy János
Facebook

„Orbán Balázs második önálló könyve is izgalmas érdekfeszítő olvasmány. Az előző könyvével, »A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye« könnyed, amerikai stílusával szemben ebben a könyvben irigylésre méltó elméleti alapossággal járja körül a konnektivitás és a blokkosodás előnyeit és hátrányait, a transzatlanti, az európai és a magyar politika sok száz éves hagyományait és annak tanulságait.A könyv valójában nem is egy írás, hanem kettő, hiszen a bőséges lábjegyzetekből legalább egy újabb kitelne.

A globalizáció tény, amelyhez alkalmazkodnunk kell, nem pedig figyelmen kívül hagyni, hiszen mindennapi valóság. 

Nagyon úgy tűnik, hogy a liberalizmus és a technológiai fejlődés éppen most falja a saját gyermekeit. De lássuk, mit is ír Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója. 

‼️VIGYÁZAT! Spoiler ‼️

ALÁBB A KONNEKTIVITÁS 12 PONTJÁNAK RÉSZLETEZÉSE KÖVETKEZIK 
Ne add fel értékeidet, hanem építs rájuk! Avagy «Boldog, aki hazatalál.«(Ákos)
Szervezz koalíciókat! Avagy »Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség.« (Wass Albert)
Hívj meg minél több befektetőt! Avagy »Az élet fő célja – tett; s tenni magában vagy másokkal együtt senkinek nem lehetetlen. Tehát tégy!« (Kölcsey Ferenc)
Legyenek meghatározó nemzeti bajnokaid! Avagy »Csak akkor születtek nagy dolgok, Ha bátrak voltak, akik mertek.« (Ady Endre)
Legyenek kitörési pontként szolgáló szektoraid! Avagy »Mi dolgunk a világon? küzdeni Erőnk szerint a legnemesbekért. Előttünk egy nemzetnek sorsa áll.« (Vörösmarty Mihály)
Legyen fejlett infrastruktúrád! Avagy »Száz vasutat, ezeret, Csináljatok, csináljatok! Hadd fussák be a világot, Mint a testet az erek.« (Petőfi Sándor)

Vedd ki a részed a saját régiód megszervezéséből! Avagy »Adódjatok össze, Hogy roppant módon felnövekedvén, Az Istent is, aki végtelenség, Valahogyan megközelítsétek.«(József Attila)

Építs a következő nemzedékre! Avagy »Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!« (Babits Mihály)
Tedd országodat találkozási ponttá! Avagy »Nem hódításra indultunk mi el A végtelenből, – csak találkozásra. Testvér, a mi testvérségünk Ezért oly ritka, szép és drága. Nem hajtottuk a lelkünket igába.« (Reményik Sándor)
Teremts biztonságot! Avagy «Ahol a szabadság a rend, mindig érzem a végtelent!« (József Attila)
A külpolitikádat a nemzeti érdekre építsd! Avagy »Egy csillag vagy Tizenötmillióból a fényünk összeér Egy csillag vagy Tizenötmillióból Neked ez mennyit ér?« (Kowalsky meg a Vega)

Támogasd a békét! Avagy »Make love not war!«
ITT A VÉGE A KONNEKTIVITÁS 12 PONTJA RÉSZLETEZÉSÉNEK!

Egy szó, mint száz: vannak kötelező és kötelezően ajánlott olvasmányok. 

Orbán Balázs könyve pedig – ahogy a Belügyminisztériumban mondanák – ügyhöz kötött olvasmány. Mégpedig a magyar külgazdasági és külpolitika megértése ügyéhez. Azoknak kötelező, akik meg akarják érteni, mit és miért tesz a nemzetközi térben a magyar kormány.

Orbán Balázs: Huszárvágás. A konnektivitás magyar stratégiája (2023. Budapest, MCC Press)”

Nyitókép: Nagy János Facebook-oldala

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. január 25. 09:45
Srácok,mikor érkezik a svéd miniszterelnök? 😂😂😂😂😂
tintapaca
2024. január 18. 12:09
Be kellene végre ismerni, hogy a magyar külpolitikának már nem a transzatlantizmus a prioritása. Ezenkívül támaszkodjunk a saját erőforrásainkra, pl. a 8,5 milliárd tonna szénvagyonra, a geotermikus energiára az energia szuverenitás miatt, a recski réz kitermelésére ahazai lőszergyártás rézigénye miatt, stb.
Ehetős Odó
2024. január 18. 09:57 Szerkesztve
Orbán Balázs okos fiú. Hálistennek a moslék sosem veszi a fáradságot, hogy írásait elolvasván megértse, (mint ez az itt azonnal megjelent aktivistáik bárgyú ostobaságából is kitűnik), hogy mitől is működik a Patás rendszere. Egy dolognak nem örülök: a kritikus boldogan üdvözli a temérdek lábjegyzetet - a kevesebb több volna, az előző könyv olvasását is megnehezítette a szövegtörzzsel szinte azonos mennyiségű lábjegyzet végigböngészése.
drágabolgárúr
2024. január 18. 09:18
Jó, hogy már a második könyvét írta meg, még jobb lenne, ha ezeket tényleg ő írta volna!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!