Félmeztelen, őrjöngő férfi jutott át a rendőrökön, és egy meglepett apáca kezéből kitépte a „Familie=Vater, Mutter, Kinder” feliratú táblát

2024. január 11. 07:05

Családom a beszéd végeztével szó szerint kimenekített a helyszínről, attól tartva, hogy elagyabugyálnak a szivárványos felvonulók. Tizenhárom éves lányunk sírt a magából kivetkőzött tömeg láttán.

2024. január 11. 07:05
null
Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa

                                                                 “…de mi férfiak férfiak maradjunk 
                                                                 és nők a nők - szabadok, kedvesek 
- s mind ember, mert az egyre kevesebb...” 
(József Attila: Thomas Mann üdvözlése)

2022 júniusában alkalmam volt felszólalni Bécsben egy családpárti demonstráción, magyarként képviselve az emberiséggel egyidős, ám Európában egyre inkább háttérbe szoruló igazságot. Azt, hogy a család nem parttalanul tágítható, kontúrtalan fogalom, hanem a teremtés és a természet törvénye szerinti életszentély, apa (férfi), anya (nő) és gyermeke(ik) közössége.

A gótikus Stephansdom tövében felállított színpad körül maroknyian gyűltünk, kisgyermekes családok babakocsival, idős emberek, apácák, papok és egy népi fúvószenekar. 

Világossá vált, hogy demonstrációnk apropóját a bécsi Pride felvonulás elstartolása adta. 

A székesegyház előtt merőben más, jóval népesebb tömeg hömpölygött: neccharisnyás férfiak színes parókában, tűsarkúban; püspöknek öltözött, nyakába hatalmas keresztet aggató, közben alsóneműjét mutogató alak „osztott áldást” a botránkoztatásban kedvét lelve, alig-textilben egymásba kapaszkodó nők igyekeztek (szerény eredménnyel) kitűnni az extrém menetből. 

Rendőrbuszok sorfala választotta el a két csoportot, ám az elfogadást ordítva hirdetők gyűlöletétől nem tudtak teljesen megóvni bennünket: félmeztelen, őrjöngő férfi jutott át, egy meglepett apáca kezéből kitépte a „Familie=Vater, Mutter, Kinder” feliratú táblát, üvöltve ripityára törte, közben fülsiketítő dobolással, sípolással akartak elhallgattatni minket – a tolerancia jegyében.

Félelmetes és kijózanító élmény volt. 

Családom a beszéd végeztével szó szerint kimenekített a helyszínről, attól tartva, hogy elagyabugyálnak a szivárványos felvonulók. Ha a rendőrsorfal nincs közöttünk, ez talán meg is történt volna.

Tizenhárom éves lányunk sírt a magából kivetkőzött tömeg láttán.

Alig vártuk, hogy a feslett arcát mutató várost elhagyjuk, és dobbant a szívünk, mikor a Magyarország tábla mellett a „Családbarát ország” feliratot olvasva újra átléptük a határt. És még inkább helyükre kerültek a dolgok, amikor a nap végén Németországgal játszott válogatott meccsre vittük a gyerekeket a Puskás Arénába. Egészen más tömeg gyülekezett:

piros-fehér-zöldbe öltözött családok, egymás kezét fogó fiatal párok, nemzeti tizenegyünkért szorító szurkolók töltötték meg az utcákat. Éles volt a kontraszt.

Mindezt azért elevenítem fel a Bolond lyukból című kötetet ajánlva, mert most is hajlamosak vagyunk a körülöttünk lévő bizarr jelenségeket, fenyegető veszélyeket bagatellizálni, áltatni magunkat, hogy az agresszív, a lélek legmélyebb tartományáig hatoló szellemi, erkölcsi természetű befolyásolás bennünket, a mi gyermekeinket, unokáinkat nem érheti el. 

Hamis illúzióba ringatva gondoljuk, hogy a hitét vesztett civilizációnk őrülete csak a sajtó szenzációéhes nagyítóján át nézve létezik, bennünket nem érint, nincs is teendőnk vele. 

De ami tőlünk pár kilométerre valóság, és ami feltartóztathatatlanul ömlik felénk a közösségi média algoritmusain, a popkultúra megannyi impulzusán keresztül, korántsem csak messzi országok, szomszédos nemzetek gondja-baja, e jelenségek itt dörömbölnek a magyar gyerekszobák ajtaján. 

Személyes felelősségünk, hogy minden erővel feltartóztassuk és helyrebillentsük a félresiklott korszellemet, s hogy felhívjuk a figyelmet e színesbe csomagolt, lélekromboló veszélyekre.

Az Alapjogokért Központ ebben az ébresztésben vállal pótolhatatlan szerepet évek óta. 

 

A kezükben tartott kötet nem könnyű olvasmány. Ahogy válsághelyzetekben a tisztánlátáshoz szükséges tényekkel való szembesülés sem egyszerű, úgy a „polkorrekt őrület szemléjét” végiglapozni is szinte fizikai fájdalmat jelenthet minden jóérzésű embernek. 

De hiszem, hogy e felrázó szembesülés fontos megerősítést is jelent az elkötelezettségben, mellyel egy bolond világban átmenthetjük gyermekeinknek emberi valónk legmélyebb lényegét, ami minden kor gyermekeinek jár: egy értelmes, alkotó, örömteli és továbbadásra érdemes élet lehetőségét.

Dr. Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója

(A Bolond lyukból című könyv IDE kattintva rendelhető meg.)

Nyitókép: Alex HALADA / AFP

 

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. január 29. 03:58
Zsuzska egy hatalmas NER-harcos…😂😂😂
Skywalker_bp
2024. január 11. 23:43
@zokni 👍👍👍
Zokni
2024. január 11. 20:07
“…A buzi fajtád annyira toleráns, hogy az értük nem rajongókat legszívesebben megölné...” - írja Fegyenc barátunk. De hát pont arról van szó, hogy az ilyen megnyilvánulás - buzizás, perverzezés, gyilkosozás, bűnösözés (az apáca részéről) - egyenlő az agresszióval! És ne haragudjon, de miből gondolja, h buzi vagyok? Ha felszólalok a nők védelmében, akkor nő, ha a cigányokért emelem fel a szavam, akkor cigány, vagy szélesebb értelemben, mondjuk állatvédőként szólalok meg, akkor kihalófélben lévő elefánt, ámbrás cet vagy egyszerűen kóbor kutya? Vagy itt biztosítottam Szerzőt korábban, hogy megvédeném én is az ő zavartalan identitását, ami arra készteti, hogy ostobaságokat írjon, vagyis hogy hülye picsa legyen, - akkor meg még az is vagyok?
Oldalkosár
2024. január 11. 16:02
tartarosszblog 2024. január 11. 08:23 • "A kasztrendszer szellemi, lelki, erkölcsi és társadalmi nyomort hoz magával..." Mégis a hindu vallást ajnározod itt, te beteg állat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!