Januártól nagy érvágásra készülhetnek a csokifüggők

2023. december 29. 21:21

Érdemes még időben feltölteni az otthoni készleteket.

2023. december 29. 21:21

Az elmúlt 15 év legjelentősebb, 70 százalékos emelkedését produkálta a kakaó ára, így súlyos drágulásra készülhetnek a csokoládéfogyasztók. Januártól ez várhatóan igen komoly érvágást jelent majd a vásárlóknak, miután a gyártók kifogynak az olcsóbb készletekből – írta a Bloomberg. Ezzel párhuzamosan ráadásul a fehércukor ára is emelkedik, amely szintén hozzájárul az édesipari inflációhoz.

A szakemberek mindezt a kedvezőtlen időjárási viszonyokkal és a kakaóhüvelyek elszáradásával járó év eleji növénybetegség-járvánnyal magyarázzák. Utóbbi főként Nyugat-Afrikában, a világ vezető kakaótermelő régiójában okozott súlyos károkat a növényekben.

A világ kakaókészletének 60%-a Elefántcsontpartról és Ghánából származik, de Brazília és Ecuador is erőfeszítéseket tesz a termelés bővítésére, az új tövek azonban csak évek múlva fordulhatnak termőre.

Fotó: Pixabay

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2023. december 30. 20:27
I feel the earth move under my feet' Én a légypapír vagyok, amire te ráragadsz.
bodrigyuri
2023. december 30. 17:15
...és még a benzin is...
GrumpyGerald
2023. december 30. 12:14
Jól van az úgy, ideje csokimentes életre berendezkedni, a csokikitermelők és készítők tőlem bezárhatják a boltot! A köztudatban úgy él, milyen egészséges a csokoládé, főleg, ha kurva tömény, persze, mint a legtöbb dologgal, az igazság épp az ellenkezője. Hihetetlen mértékű higany- ólom- és aluminiumforrás a csokika-kakaóka. A gyerekeket mérgezi leginkább, főleg mivel szinte korlátlanul képesek fogyasztani. Hiszen finom, sóvárgást kelt és "eteti magát". Az, hogy a válogatott ásványi mérgeken túl tele van cukorral is, már csak hab a méregbombán.
törölt felhasználó
2023. december 30. 11:01
Amit most csokinak árulnak a boltokban, azoknak a kommersz szaroknak semmi közük nincs a valódi csokoládéhoz, beleértve a nagy "márkák" termékeit is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!