A Pfizer beperelte Magyarországot

2023. december 05. 21:42

Az ügy 3 millió BioNTech/Pfizer vakcinaadag kifizetésére vonatkozik, mintegy 60 millió euró értékben.

2023. december 05. 21:42
Daily Life In Dublin - Stock Pictures

A Politico birtokába jutott bírósági dokumentumból kiderül, hogy a Pfizer és partnere, a BioNTech idén januárban jogi eljárást indított a magyar kormány ellen a COVID-19 vakcina szállítása miatt. A Pfizer szóvivője megerősítette az ügyet, amely egy belga bíróságon folyik. 

A dokumentumból kiderül, hogy az ügy 3 millió BioNTech/Pfizer vakcinaadag kifizetésére vonatkozik, mintegy 60 millió euró értékben. A vita akkor kezdődött, amikor 

Magyarország 2022 novemberében az ukrajnai konfliktusra hivatkozva értesítette a Pfizert, hogy nem szándékozik fizetni a gyógyszeripari vállalatnak.

Márciusban tartották az ügy első tárgyalását, a bíró elutasította a Pfizer gyorsított ítéletre vonatkozó kérelmét. Azóta az ügy nem haladt előre.

Lengyelország  ellen is pert indítottak

A Pfizer Magyarország elleni keresete párhuzamos a gyógyszeripari vállalat által Lengyelország ellen indított perrel. Mindkét esetben az országokat polgári bíróságon perelték be amiatt, hogy 

nem voltak hajlandók átvenni és kifizetni a COVID-19 oltások szállítását, amelyekre szerződést kötöttek.

Kedden a brüsszeli elsőfokú bíróság rövid első tárgyalást tartott a Pfizer Lengyelország elleni ügyével kapcsolatban. Mindkét fél megállapodott abban, hogy a tárgyalást január 30-ra halasztják.

Lengyelország vitája a 60 millió adag leszállítása miatt folyik, amelyet az ország 2022 áprilisában megtagadott. Varsó akkor vis maiorra hivatkozott – arra hivatkozva, hogy az ukrajnai orosz inváziót követő menekültáradat miatt megterhelte pénzügyeit.

Nyitókép: NurPhoto via AFP

 

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kbs-real
2023. december 07. 09:46
Mitől lenne belga bíróságnak joghatósága erre a perre? Szerződéskötés helye? Akkor viszont mégis csak kell legyen szerződés a cég és a magyar állam között. Vagyis nem teljesen helytálló a "Bizottság fölösleges adagokat rendelt" érvelés. Ha egyszer a szerződést nem a Bizottság kötötte. Nem kerek ez így.
Theorba
2023. december 06. 10:46
'A Pfizer elmehet a pitsába - STOP!" A pénzüket használhatatlan lélegeztetőgépekre költöttük - STOP"
egonsamu
2023. december 06. 10:28
Mocskos népirtók még követelödznek is? Majd Karikó barátnéjuknál kereskedjenek, ha valami kell nekik! Hiszen ö segített nekik a génmanipulációt sorozatban gyártani a BioNtech mainzi török tulajdonú vallalat egyik igazgatójaként. Még Kill Gates is személyesen köszönte meg a népirtásban való közremüködését. Amúgy mára az is kiederült, hogy még a kizárólag klinikai kisérletekre korlátozott vakcinaengedélyt is csalással szerezték. ùgy Amerikában mint az európai EMA hatóságnál...
Lajoss
2023. december 06. 10:21
Semmi gond…a közpénz nem számít az állampártnak…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!