Nem tudom tovább vállalni ezt a semmittevést – Mellár Tamás páros lábbal szállt bele az ellenzékbe

2023. november 23. 12:29

Nekem a saját hitelességem a fontosabb, mondta a Mandinernek az ellenzéki képviselő, aki nem kímélte saját frakciótársait sem.

2023. november 23. 12:29
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Az ATV-n lebegtette be a Párbeszéd frakcióból való kilépésének lehetőségét, amit azzal indokolt: sok ellenzéki társa a parlamentben megélhetési politikusként ténykedik. A párbeszédes politikusokra gondolt, vagy általánosságban az ellenzéki képviselőkre?

Mindkettő igaz, általánosságban is azt gondolom, hogy az ellenzék nem működik hatékonyan, nem végzi el a munkáját, amit kellene. Egy olyan helyzetben, amikor ilyen rossz gazdasági viszonyok vannak, az ország politikailag el van szigetelődve, akkor az ellenzék ebből sem tud profitálni, nem tudja mit is kellene csinálni, merre kellene lépni. Ehelyett lógatja a lábát a parlamentben.

Ugyanezt látom a saját képviselői csoportomban is, nem igazán törik össze magukat a frakciótársak, hogy javítsunk a helyzeten. A Párbeszédnek egy-két százalékos támogatottsága van, viszont nem gondolkodik abban, hogy együtt kellene működnie más pártokkal. Egymaga akar nekivágni a jövő évi EP-választásoknak, ahogy egyébként a többi ellenzéki párt is. Jávor Benedek mögött sem érzem a szükséges támogatottságot és erőt.

És itthon?

Önkormányzati szinten ugyanezt látom. 

Én pedig nem szívesen adom a nevem egy olyan csapathoz, amely lábhoz tett fegyverrel várja: mi fog majd történni. 

Magyarországon egyébként általában sem az ellenzék szokta leváltani a diktátorokat vagy az autoriter hatalmakat, hanem a külső tényezők. Az ellenzék arra vár, hogy magától összeomlik a rendszer, de ha ez megtörténne, akkor sem ők kerülnének a hatalomra.

Azt gondolja, hogy függetlenként többet tudna tenni az ellenzék céljaiért?

Nem biztos, hogy többet, de talán hitelesebb tudnék maradni. Én két választást nyertem egyéniben, függetlenkét. Pedig 2021-ben, a baloldali előválasztáson mindenki ellenem volt.

Annak köszönhettem győzelmemet, hogy a pécsi körzet egy polgárosodottabb, felvilágosultabb, tájékozottabb terület, fogékonyabbak az emberek a demokráciára. Ha pedig  kilépek a frakcióból, talán fenn tudom tartani a hitelességemet és nem adom a nevem olyan projekthez, ami nem visz előre. Korábban sem tettem ezt meg. 

Nem tudom erkölcsileg vállalni tovább ezt a semmittevést.

Persze tudom, hogy ettől a lépéstől az ellenzék nem fog megváltozni, megriadni, de én jobban fogom érezni magam. 

Miért csak a karácsonyi szünetben hozza meg a végleges döntését?

Még pár hét van hátra az őszi parlamenti ciklusból, ezalatt nem akarok felfordulást csinálni. De a tavaszi időszakra eldőlhet a kérdés. Ami e lépést nehezebbé teszi, hogy függetlenként nagyon szűk megszólalási kereteket között tudnék mozogni a parlamentben.

Tájékoztatta a frakciót a szándékáról? Mit szóltak hozzá?

Nem örültek neki. Talán úgy gondolták, hogy nem gondolom komolyan. De már hónapokkal ezelőtt jeleztem a szándékomat, miután az emberek az utcán olyan kérdésekkel szólítanak meg, hogy „Te most mit csinálsz? Benne vagy ebben a frakcióban, pártban, amit nem lehet látni? Miért adod ehhez a nevedet, pénzért?” Hiába mondom nekik, hogy függetlenként több lenne a pénzem. 

Én egész életemben ahhoz voltam hozzászokva, hogy dolgozzak. Közben meg a fiatalok jól elvannak. 

Ha valaki, én biztos nem vagyok megélhetési politikus.

Nyitókép: Mellár Tamás az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. június 16-án (Fotó:MTI/Balogh Zoltán)
 

 

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg Palóc
2023. november 23. 18:50
Például pontosan ilyen "szabószabolcs" (most éppen Romentum), aki álfüggetlenként, mindig oda csapódott ahol biztosítják neki a következő 4 év mandátumot, így meg van a fix fizetése, mert térképész-földrajztanárként sehol nem keresne annyit, mint a parlamentben.
hauptrichter
2023. november 23. 17:24
"...Ha valaki, én biztos nem vagyok megélhetési politikus...." Az nem, de értelmes politikus se, amolyan középszer (vagy középszar?) (bocs; de saját tapasztalatból mondtam, sajnos így igaz)
KBA98
2023. november 23. 17:14
Már voltál mindenhol, mi lenne ha elkezdenél dolgozni valahol, persze ha felvesznek valahová?
nempolitizalok-0
2023. november 23. 17:13
Találó a kuruc. cím: "Megélhetési semmittevők frakciójába ült be, most pedig amiatt panaszkodik, hogy megélhetési semmittevők közt ül".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!