Brutális részletek derültek ki a februári antifa támadásokról: előre kitervelt, pontos, begyakorlott támadások voltak

2023. november 01. 08:50

Céljuk az volt, hogy a szándékoltan súlyos, akár életveszélyes sérülések, illetve a váratlan támadás körülményei elrettentő üzenettel bírjanak a szélsőjobboldali mozgalmak képviselői számára.

2023. november 01. 08:50
null

Miután a Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményt adott ki a nyomozás befejezéséről, az ügyészség vádat emelet az ellen a három külföldi állampolgárral szemben, akiket az idén februárban zajló antifa támadásokkal gyanúsítanak.

A vádirat szerint egy német férfi a feleségével együtt létrehozott egy szélsőbaloldali szervezetet 2017-ben, Lipcsében. A szervezet tagjai egyetértettek abban, hogy a szélsőjobboldali szimpatizánsokkal szemben, erőszakkal kell felvenni az ideológiai harcot. Ennek megfelelően, megállapodtak abban, hogy szervezett támadásokat követnek el általuk kiválasztott, szélsőjobboldali szimpatizánsként azonosított vagy annak vélt, gyanútlan áldozatok sérelmére. 

Céljuk az volt, hogy a szándékoltan súlyos, akár életveszélyes sérülések, illetve a váratlan támadás körülményei elrettentő üzenettel bírjanak a szélsőjobboldali mozgalmak képviselői számára.

Az ügyészség közleménye szerint a szervezet tagjai a támadások szervezése során – a lelepleződés elkerülése érdekében – egy darknetes alkalmazáson keresztül, vagy személyes találkozók alkalmával egyeztettek egymással.

A támadásoknak alaposan megtervezett, pontos, begyakorolt forgatókönyv szerinti menete volt, ami az előre egyeztetett feladatmegosztásban is megnyilvánult. 

A támadások időtartamát 30 másodpercben határozták meg, amelynek mérése az irányító feladata volt, aki a támadást vezényszavakkal indította meg, illetve állította le, 

majd ezután a társai menekülésében segédkezett. A figyelő feladata a környezet figyelése, valamint kívülálló személyek beavatkozásának megakadályozása volt, a további tagok pedig a támadás végrehajtói voltak. A támadások során az elkövetők törekedtek az arcfelismerés és a nyomazonosítás meghiúsítására is.

A fentiek szerint megszervezett, 2018. október és 2020. február közötti, németországi támadásokat követően, a szervezet tagjai 2022-ben elhatározták, hogy a németországihoz hasonló erőszakos támadásokat követnek el Budapesten is. A támadásokat a Becsület Napja elnevezésű eseményre tekintettel, 2023. február 11. napjára, illetve az azt megelőző, valamint azt követő napokra tervezték.

Ezt követően, 2023. február 9. és 11. napja között összesen öt támadás történt Budapesten, amelyben összesen kilencen sérültek meg. Az első támadás a Nyugati pályaudvaron, egy vonaton, a második a Fővám téren, a harmadik és a negyedik támadás február 10-én, a Gazdagréti téren, valamint a Bank utcában, az ötödik pedig február 11-én, az I. kerületi Mikó utcában történt.

A sértettek között volt magyar és külföldi állampolgár is. Közülük hatan súlyos, hárman könnyű sérüléseket szenvedtek, azonban többüknél fennállt az életveszélyes sérülések okozásának lehetősége is.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
faramuci
2023. november 01. 15:05
Puha ítéletek fognak születni, nincs kétség.Húzzák,maszatolnak,töketlenkedik a bíróság. Ha én kalapáccsal eltöröm a szomszédom térdét,majd egy éve,akkor már szabadultam volna kis tulzással.
nyugalom
2023. november 01. 13:42
Szikra vezére? A pedofil kepekröl is tudott! Tán a kölykeit is fotózták?
hegyaljai-2
2023. november 01. 12:01
Nyilvános tárgyalást!
vérgőz
2023. november 01. 11:36
ez komoly? ez lett a nagy nyomozas vegeredmenye?! ki az aki ezt eddig nem tudta, sejtette??? szerintem errol ok maguk is beszeltek... (pl. a Merce, Szikra forumain)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!