Szijjártó: „Soha nem álltam ki egy szlovák párt mellett sem”

2023. szeptember 27. 19:01

A külügyminiszter a kettős állampolgárság tiltása kapcsán is kifejtette véleményét.

2023. szeptember 27. 19:01
26th St. Petersburg International Economic Forum

A külgazdasági és külügyminiszter nem lát kivetnivalót abban, ha néhány nappal a szlovákiai választás előtt a Szövetség jelöltjeivel vesz részt nyilvános eseményen, Szijjártó Péter az Új Szó című lapnak adott interjújában azt mondta, egyetlen célja, hogy Magyarországnak és Szlovákiának jó viszonya legyen, de elismerte, vannak témák, amelyekben soha nem fog a két ország egyetérteni, ugyanakkor azt is szeretné, 

ha újra lenne a szlovákiai magyarságnak képviselete a parlamentben Szlovákiában.

A tárcavezető kifejtette: azt szeretné, ha a Szövetség sikeres lenne; „érdekes módon szinte minden szlovákiai szlovák politikus is azt mondta nekem, hogy ők is szeretnék, ha a Szövetség sikeres lenne”.  

Mi Szlovákiával jó kapcsolatokra törekszünk. 

A jó szlovák-magyar kapcsolatokban pedig mi mindig erőforrásként és összekötő kapocsként tekintünk a felvidéki magyarságra. Úgy gondoljuk, hogy ha lesz a felvidéki magyarságnak erős képviselete Pozsonyban, akkor az segíteni fog abban, hogy a magyar-szlovák kapcsolatokat azon a magas szinten tudjuk tartani, ahol már most is vannak, vagy akár tovább is javíthatjuk” – hangsúlyozta a tárcavezető.  

Ezt is ajánljuk a témában

Mindig a patrióták kerülnek bíróság elé

Arra a felvetésre, hogy Szijjártó Péter nemrégiben a szlovákiai belügyeket is kommentálta, a miniszter azt válaszolta, hogy ha az ember tárgyilagosan figyeli a folyamatokat, nagyon nehéz nem észrevenni, hogy amikor egy választás közeledik, akkor 

valahogy mindig a patrióta, konzervatív, nemzeti érdekek mellett állást foglaló politikusok kerülnek bíróság elé. 

Így van ez az Amerikai Egyesült Államokban és Csehországban is így volt – tette hozzá. „Nyilván Szlovákiában is teljesen véletlen, hogy most ért ide a jogi folyamat. A boszniai szerb vezető ellen pedig vádat emelnek. Egy Európában és Amerikában megfigyelhető folyamatról van tehát szó” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a magyar választási felkészülés esetén is, mint utólag kiderült, volt ilyen szándék. Nem véletlenül mozgott néhány tízmillió dollár annak érdekében, hogy a magyarországi ellenzék sikeres legyen.   

„Soha nem álltam ki egy szlovák párt mellett sem”

Arra a kérdésre, hogy miért a Smer mellett áll ki, Szijjártó Péter azt válaszolta: „én soha nem álltam ki egy szlovák párt mellett sem. Ha mondjuk Robert Fico miniszterelnök lesz, mert éppen úgy alakult – nem mondom, hogy igen, csak ha miniszterelnök lesz – akkor nyilván lesznek ugyan vitáink, de lesznek olyan ügyek, hogy ugyanolyan jól tudunk együtt működni, mint korábban. Az azonban, hogy a volt miniszterelnökkel való találkozómat a Smer melletti kiállásomnak értékeli valaki, egy eléggé durva képzettársítás” – emelte ki. A kettős állampolgárság szlovákiai tiltása kapcsán azt mondta: 

Ez egy olyan kérdés, amiben nem értettünk egyet soha, 

és nem tudom, hogy valaha egyet fogunk-e tudni érteni. Mi ebben az ügyben soha nem fogjuk megváltoztatni a pozíciónkat és attól tartok, hogy a volt miniszterelnök sem, ezért ez biztosan nem lesz egy olyan pont, amiben együtt fogunk tudni működni, vagy egyet fogunk tudni érteni” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zjzj
2023. szeptember 28. 02:23
A szl. magyarsagnak meg sosem volt ilyen jelentos kepviselete a szl. politikaban mint most. Egyidejuleg a miniszterelnok es 3 minisztere, tovabba az egyik parlamenti alelnok is magyar es mindez anelkul, hogy egy fidesz seggnyalo (vagy nem) magyar part a parlamentben lenne! Tehat, kell egy “tiszta” magyar part ahhoz, hogy a szlovakiai (nem felvideki) magyarok kepviselve legyenek?! A valasz egyertelmuen NEM!
Palatin
2023. szeptember 27. 23:40
Szijjártó miniszter úr minden idök legrátermettebb magyar külügyminisztere, de a világon is párját ritkítja. Zsebre vágja a világ bármelyik szemtelenkedö sztár riporterét. Tja, a bencéseknél végzett, úgy könnyü.... Spass beiseite, er ist durch und durch ein wahrer Patriot, mit brillanten geistigen Fähigkeiten, seine moralische Einstellung, sein Auftreten usw. usw. ist sehr beeindruckend. Az ilyen kaliberü politikusok megtehetik, hogy nem brekegnek együtt a békákkal, és nem üvöltöznek kórusban a farkasokkal, - mint a legtöbb uniós politikus, akik többnyire a pünkösdi királyságukat töltik ott -, hanem képesek önmagukat adni, képesek bátran, határozottan kiállni a saját népük érdekeiért. Az ilyenek megtehetik, hogy fütyülnek a gyávákra és ostobákra....
balbako_
2023. szeptember 27. 19:29
Magyar pártnak kell lenni a szlovák törvényhozásban!
Guy_Verhofstadt
2023. szeptember 27. 19:11
Az összes szlovák olcsó csicska.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!