Másfél millióért kínálják Józsi főúr kávéházi autogramgyűjteményét

2023. szeptember 14. 07:13

Az egykori józsefvárosi Baross kávéház főpincérének autogramgyűjteménye kerül kalapács alá hamarosan, Józsi főúr ugyanis minden híres vendégtől kézjegyet kért 1918 januárjától.

2023. szeptember 14. 07:13
Sal Endre
Sal Endre

Az esztergomi Laskai Osvát Antikvárium árverési katalógusában tűnt fel egy különleges tétel. Az október 14-én esedékes árverésen 1,5 millió forintról indul a licit a páratlan autogram-gyűjteményért. A Baross kávéház főpincére, Józsi főúr ugyanis minden híres vendégtől aláírást kért. A most előkerült emléklapon, amelyen a Baross kávéház hivatalos pecsétje is szerepel, többek mellett 

Ady Endre, Babits Mihály, Móricz Zsigmond és a színésznő Muráti Lili aláírása is ott van.

 Az utóbbi jelenléte mutatja, hogy a főpincér hosszú évekig gyűjtötte a kézjegyeket, hiszen a Nyugat folyóirat íróival szemben Muráti csak a harmincas évek elején tűnt fel, s lett ünnepelt színésznő. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ady Endre és Babits Mihály kézjegye is szerepel az emléklapon
Fotó: Wikipédia

A veretes névsor is igazolja, hogy a Baross kávéház az írók, művészek kávéháza volt a századelőn, ahol törzsasztala volt a hírességeknek. A Baross volt a törzshelye korábban Mikszáth Kálmánnak, később pedig Babits Mihály mellett megfordult a Barossban a fiatal Kosztolányi Dezső is, ám az ő neve nem szerepel az árverésre bocsátott emléklapon. A Baross kávéházban mindig történt valami. 1914 áprilisában például arról írtak a lapok, hogy a Baross újságárusának, a szinte még gyerek Reichmann Ferencnek nyoma veszett. Egyik este még hazament a keresetével és átnyújtotta az omnibusz-kalauzként dolgozó édesanyjának, majd másnap elindult otthonról. Sosem ért be többé a Baross kávéházba… Később aztán a Svábhegyen megtalálták a holttestét, öngyilkosságot követett el. 1917-ben azért írtak a Baross kávéházról, mert a Nemzeti Színház két színésze, Ivánfi Jenő és Bartos Gyula árdrágítás miatt jelentette fel a kávéházat. 

A színészek ugyanis drágának találták a 90 fillérbe kerülő vajas kenyeret. 

A hatóság megbüntette a kávéház tulajdonosát, a két színész pedig csodálkozott, hogy a következő alkalommal a pincérek kijelentették, bojkottálják a két urat… 

Az ominózus emléklap, a bal felső sarokban Ady Endre aláírásával
Fotó: Laskai Osvát Antikvárium

1919 márciusában azért került be a lapokba a kávéház, mert egy bizonyos Margit nevű nő a bájaival szerzett kuncsaftokat magának a kávéházban, ám a szállodai légyott után eliszkolt a férfiak pénztárcájával. 

A Baross kávéházban is megesett, hogy valamelyik vendég nem akart fizetni, ilyenkor pedig gyakran fulladt verekedésbe az affér a vendégek és a személyzet között. 

Mint ahogy a Pesti Napló írta: „A nép egyszerűbb gyermekei bliccelnek. Természetesen agresszívebb a föllépés, s gyakran bemutatják a körpofon intézményét. Mindenki ad egyecskét…” 

Józsi főpincér közben begyűjtötte az autogramokat. Azt is tudni lehet, hogy az árverésre kerülő emléklapot (amelyen az is szerepel, hogy „színház után sehol jobb a virstli… sörrel”) 1934-ben egy bizonyos Marczali Henrik főpincér vásárolta meg az özvegytől és lányától 30 pengőért. Akinek van másfél millió forintja (de ez csak a kezdőlicit), akár a következő tulajdonosa lehet az Ady Endre által is aláírt kávéházi emléklapnak. 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2023. szeptember 14. 08:12
Ha már főúr. 😊 " Hitte volna, hogy a főpincért azért nevezik főúrnak, mert Wallburg Ernő, aki a 1902-ben a New York Kávéház fizetőpincére volt, igazi főúr volt? Mária Terézia dédunokája, II. Lipót unokája, Habsburg Ernő főherceg és Skublics Lujza fia és a testvérei évtizedekig harcoltak jogaikért, de nemcsak a rangból és a vagyonból nem jutott nekik semmi, még törvényes származásukat is kétségbe vonták."
5m007h 0p3ra70r
2023. szeptember 14. 07:59
>>> 1919 márciusában azért került be a lapokba a kávéház, mert egy bizonyos Margit nevű nő a bájaival szerzett kuncsaftokat magának a kávéházban, ám a szállodai légyott után eliszkolt a férfiak pénztárcájával. <<< A gruppenszex nem játék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!