Miért veszi célba Washington a legálisan utazó magyarokat?

2023. augusztus 21. 12:26

A Külügyminisztérium érvelése ellentmondásosnak tűnik.

2023. augusztus 21. 12:26
Viktor Marsai
Nationalinterest.org

„A Magyarországról érkező legális látogatók valóban jobban veszélyeztetik az Egyesült Államok biztonságát, mint a rosszul ellenőrzött illegális bevándorlók milliói?

A Biden-kormányzat 2023 nyarán új szabályozást vezetett be: mivel nem tudott megbirkózni az Egyesült Államok délnyugati határán kialakult illegális bevándorlási válsággal, Washington arra törekszik, hogy visszaszorítsa az egyik NATO-szövetségesétől érkező legális bevándorlókat: Magyarországról.

Augusztus 1-jén az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége bejelentette, hogy csökkenti az elektronikus utazási engedélyezési rendszer (ESTA) érvényességét, mivel a magyar kormány »nem tesz lépéseket a vízummentességi program biztonsági követelményeinek teljesítése érdekében«. A negyven országra kiterjedő program más résztvevőjét nem érintette ez. Akkor miért éppen Magyarország?

A nagykövetség hivatalos közleménye szerint a budapesti egyszerűsített honosítási eljárás 2011 és 2020 között közel egymillió embernek adott magyar állampolgárságot megfelelő biztonsági intézkedések nélkül. Ezért a vízummentességi programban részesülni kívánó valamennyi magyar útlevéllel rendelkező személy esetében módosították az eljárásokat: az ESTA érvényességét két évről egy évre csökkentették. Ezenkívül a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényességét egyszeri használatra korlátozták. A sajtótájékoztatón Matthew Miller szóvivő kijelentette, hogy »voltak olyan bűnözők, akik azért jutottak magyar útlevélhez, mert a magyar állampolgárságot kérelmezők személyazonosságának ellenőrzése 2020 előtt nem volt megfelelő«. Miller nevezetesen nem említett konkrét esetet.

A Külügyminisztérium érvelése ellentmondásosnak tűnik. Egyrészt az ESTA igénylés során a külföldön született magyar állampolgárokat már augusztus előtt automatikusan elutasították, következésképpen a rendes amerikai vízumeljárást kellett végigjárniuk. Másodszor, a döntés valójában nem gátolja a magyar állampolgárok – és a nagykövetség érvelése szerint a bűnözők – Egyesült Államokba érkezését, csak az ESTA érvényességi idejét korlátozza.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bodrigyuri
2023. augusztus 21. 17:54
Ki az a faszkalap véglény aki Amerikába megy?
connorj
2023. augusztus 21. 17:50
akiamerkátszeretimegérdemlí
pipa89
2023. augusztus 21. 14:46
Ha fizetnének se, mennék oda. Egyetlen porcikám sem kívánkozik Mammon tornyainak földjére. Előbb mennék Alhambrába, Cordobába, Krétára, a piramisokhoz, Madeirára, Szardíniára ... oda ahol valóságos kultúra nyomai vannak és nem egy délibábos amerikai álom...
Upuaut
2023. augusztus 21. 13:25
"Az Egyesült Államok és hazánk között 2019-ben megkötött védelmi együttműködés egyik törvényi szakasza ugyanis kimondja: Magyarország elismeri annak különleges fontosságát, hogy az USA hatóságai fegyelmi felügyeletet gyakoroljanak a fegyveres erők tagjai felett. " Ezt az egyezményt Magyarországnak azonnal vissza kell vonnia. Meg azt, hogy szabadabban áthaladhatnak Magyarostágon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!