Miért nem baj, hogy Krúbi szigetes koncertjén zúgott a „mocskos Fidesz”?

2023. augusztus 17. 11:06

A Telex munkatársa szerint konkrétan úgy üvöltött a „mocskos Fidesz!, mint a szar”, és az egész „olyan volt, mintha az összes magyar Krúbira ment volna”. Nyilván viccelt.

2023. augusztus 17. 11:06
Kacsoh Dániel
Mandiner

Most őszintén: ki akarna olyan országban élni, ahol egy tehetséges rapper koncertjén nem lehet kórusban skandálni, hogy „mocskos Fidesz”? Én nem, bár meglennék nélküle. Vígan meglennék.

Csakhogy egy olyan világban, amilyen az úgynevezett nyugati kultúrkör kezd lenni, nevezetesen ott, ahol

az embert szabályosan kiírhatják a nyilvánosságból a fősodortól eltérő véleménye miatt, mondván, bifób vagy egyéb galádságokon töri a fejét,

nos, ott szerintem kifejezetten üdítő, hogy ekkora az a bizonyos szólásszabadság. Sőt, unikális, legyünk hát rá büszkék! Akinek kedve szottyan, ragaszthat O1G-matricát a mellére, buzizhatja a homofóbokat, üvöltözhet totál szétütve a rendőrökkel egy könnyed KATA-tüntetést követő össznépi utcai partin és még akkor se lesz különösebb baja, ha maszkban dobálja meg a hatóság embereit.

Ezt is ajánljuk a témában

Hiába, a tizenhárom éve Putyin-típusú diktatúrában sínylődő,

a német közmédia szerint szinte már a hitleri eszméket idéző Magyarország mintha a szabadság szigete lenne.

A legújabb dili, hogy ellenzéki politikusok az Orbánt ekéző Carson Coma koncertjén szelfiznek, Krúbi meg szájon csókol egy, a magyar miniszterelnököt ábrázoló bábút, majd együtt skandálja a már idézett rigmust a közönséggel.

Kétségtelen, keményebb odamondás ez, mint mondjuk a Balatont „legdrágábbazni”, ezt el kell ismernünk. A Telex és a többi „független” orgánum meg lelkesen számol be minden ilyen epizódjáról az aktuális magyar poptörténetnek.

Ezt is ajánljuk a témában

Most tekintsünk el attól, hogy ezek után Krúbi lemondhat a fideszes vezetésű önkormányzatok rendezvényein való részvételről (nem, ez nem cenzúra, ki hívná meg akár a kedvenc előadóját, sőt, fizetne neki azt követően, hogy az mocskosnak titulálta nagy nyilvánosság előtt…), ahogy az ilyen húzásokkal hárommillió potenciális rajongónak is búcsú inthet. Mindegy, marad neki elég. Csupa ellenzéki.

Azon se akadjunk fenn, hogy nemhogy a Fideszt, de

a magukat a fideszesek közösségéhez tartozónak érzők tömegeit is sérti ez a húzás,

ami ha jogilag nem is feltétlenül, morálisan akár aggályos is lehet. De persze ez afféle kőkemény lázadás, bevállalás, ami ugye a baloldal szerint maga a művészet, szóval zárójel bezárva.

Azt is megkockáztatnám, ha valamilyen „csoda” folytán Gyurcsány vagy Márki-Zay lenne most hatalmon, kapnának a DK-sok és az MMM-esek a művész úrtól. Krúbi a dalszövegei alapján kicsit zaklatott személyiség, jól pereg a mocskos nyelve, ügyesen és gyorsan fűzi a gondolatait, olykor zseniális, ám a politikát amolyan woodstocki daccal utasítja el. Sőt, talán gyűlöli is. A Fideszt biztosan, így alighanem a fideszeseket is. Nagy tömeg, elbírja.

Lelke rajta, neki nem kell a hazai energiapolitikát befolyásoló vagy a nemzetközi kapcsolatokat meghatározó döntéseket meghoznia, nem felelős ezekért, sőt, igazából semmiért sem, az ő terepe a szórakoztatás és a gőz levezetése bizonyos körökben.

Két szerény következtetést azért mindenképp levonnék a jelenségből, annak óvatos megjegyzésével, hogy míg Tusványoson a Quimby és Péterfy Bori is adhatta a talpalávalót, a Szigetre (bármennyire) jobbos előadót nyilván elvből nem hívnak.

Hiába, a tolerancia valójában nem liberális műfaj.

Legyünk megengedők: afelé szelektív dolog ez a modern tolerancia, ha nő vagy, de férfinak érzed magad, az ünnepelendő, ám ha szerinted Orbán Viktor zseniális politikus, akkor inkább szaladj!

Na de a szerény következtetések!

Egy nap a Szigeten alsó hangon 50 ezer forint, de fogyasztás esetén sanszosabb a 100 ezer. Vagyis

a Fideszt „mocskoló”, lázadó Krúbi-fanok zömmel a beérkezettek, az elmúlt évek nyerteseinek köréből kerülnek ki.

Ettől még lehetnek elégedetlenek? Hogyne! Csak azért mégis, na.

Másrészt: a Telex munkatársának objektív leírása alapján konkrétan az történt, hogy üvöltött a „mocskos Fidesz!, mint a szar”, szerinte rengetegen voltak a koncerten „olyan volt, mintha az összes magyar Krúbira ment volna”. Nyilván viccelt, de ha mégsem, úgy

ez az elfogulatlan tényközlésnek ahhoz hasonlatos megnyilvánulása, mint amikor Joe Biden győzelmét szakmailag kommentálva egy elemző szimplán elbőgte magát a meghatottságtól a CNN-en.

Valójában nem az összes magyar ment Krúbira, nem ők a valódi többség, ahogy 2018 áprilisában a budapesti utcákat a választást követően ellepő ezrek sem voltak az „összes magyar”.

Hát ilyen ez a Magyarország, jól szituált fiatalok lázadnak egy popkoncerten üvöltve a fesztiválon, az egésznek lelkesen tapsol a „független” média, úgy, mintha ez lenne maga a valóság. Remek a hangulat a buborékban, közben közeledni látszik a Fidesz újabb választási győzelme. Talán legfeljebb az bosszantó, nem is kicsit, hogy eközben művészeink és mások, itthon és külföldön a kormánnyal ellentétes vélemények elhallgattatásán sopánkodnak. De hát ezt meg már megszokhattuk.

Mindenesetre hajrá, Krúbi! Hajrá, Magyarország!

Nyitókép: Facebook/Nagy Márton

Összesen 499 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2023. augusztus 19. 11:39
“Európa jövője a keresztény konzervativizmus! Ma ez a progresszív!”- írja egy balfasz. Ja. Meg az ereszlift.
gekk
2023. augusztus 19. 11:08
tapir32 2023. augusztus 19. 09:08 Az értelmiség többsége a Fideszre szavaz! Azaz, ha csak az értelmiségieknek lenne szavazati joga, akkor is a Fidesz nyerne! Egyetérteni a hatalommal nem birkaság! Azért kerültek hatalomra, mert sokan egyetértettünk velük! Ilyen a demokrácia! Igaz. Viszont minden lopást, korrupciót, hazugságot eltűrni, no az mér birkaság És jó nagy akol kell orbit birkáinak.
Zokni
2023. augusztus 19. 09:37
“Először is …mindig valami eltartott humbugszakmás szar lehettél, mint az ápolónő, a mozdonyvezető, az ucaseprő és a jósnő…” Ja. “…nem azért választunk meg valakiket kormányra, hogy jobban éljünk?” Nem. Az EU-t választottuk azért, és nem is elsősorban azért, (de a legkevésbé sem azért, hogy stadionokat építsünk*), hanem a jövő megalapozásáért. A kormányon csak az múlik, h minél kevesebbet lopjon. Hogy ez sem sikerült, az a nemzetünk bűne. “Hogy szarul éljek, mint a libsi-komcsi diktátumok idején, amikor még pofázni sem lehetett, mert elvitték az embert koholt vádakkal?” Aha. De az legalább jó volt benne, hogy a nők közösek voltak. *Szépen illik e jelenség a népszövetségi kölcsönhöz, amikor meg templomokat húztak fel, meg a lillafüredi palotaszállót…
tapir32
2023. augusztus 19. 09:24
A konzervatív oldal feladata az organikus társadalmi rend helyreállítása a liberáldeviánsok homogenizáló törekvései ellenében! A sorosista álcivil, politikai szervezetekkel szemben a valódi civil társadalom felépítése! A sorosista NGO-knak semmilyen társadalmi legitimációja nincs! Ál NGO pl. az Amnesty, a Transparency, a Helsinki, Open Society stb. Csak fizetett alkalmazottaik vannak. Ne hidd el, amit terjesztenek! Európa jövője a keresztény konzervativizmus! Ma ez a progresszív!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!