Keresztek Budapest felett

2023. augusztus 31. 15:30

A kereszt nélkül nem érthető a történelmünk, nem érthető a hitünk, a szimbólumaink, a szavaink.

2023. augusztus 31. 15:30
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasarnap.hu

„Annyi azonban gyanús lehet még a Telexnél is, hogy valamit mégis jelent ez az egymást metsző vízszintes és függőleges vonal, mert csak az elmúlt napokban legalább kétszer intéztek durva támadást ellene. Nagykovácsi mellett felgyújtották a hegytetőn magasodó keresztet, ami nem lehet más, mint provokáció vagy szeretethiányos nyomorultak kicsinyes bosszúja, hiszen az esztelen és jelképes pusztításon kívül semmi értelme. Kinek jut ilyesmi az eszébe? És miért nem üvöltenek azok, akik egy gügye mesekönyv ledarálásakor emberdarálást vizionáltak, hogy a történelemben bizony égettek és pusztítottak keresztényeket szép számmal a hitükért, ezért nem olyan vicces a dolog.

A Margit híd kőkeresztjeit sokadszorra törik le fiatalok, legutóbb ittasságukkal magyarázva e vandál tettet, de nem volna szerencsés, ha a kereszttördelés a gyerekes részeg csínyek sorába állna Budapesten, egyfajta divatot teremtve.

Nekünk magyaroknak azért is van különösen erős hatása e szónak, mert mind a keresztény, mind a keresztel kifejezésben ott szerepel.

S bár tudjuk, hogy a keresztény a krisztusiból ered, hangzása miatt azonnal összekapcsoljuk e hit követőit a Golgotával. Ezért is nem pusztán a Megváltó kínhalálának kivégző eszközét látjuk benne, hanem magát az üdvtörténetet a feltámadással együtt. S míg az európai nyelvek többsége az áteredő bűn lemosására szolgáló beavató szertartásra általában a bemerítés kifejezést használja, nálunk itt is a vízzel leöntés helyett a kisded homlokára rajzolt kereszt a névadó. Így körbeér az egész krisztusi megváltás-történet, hiszen Keresztelő Szent János már akkor keresztel, amikor még szó sincs a majdani megfeszítésről.

A kereszt egyébként már az Ókorban is fontos szimbólum volt, éppen úgy a Napot, vagyis a Fényt, a Világ világosságát, a Mindenhatót jelentette, ahogy ma is.

A kereszt nélkül nem érthető a történelmünk, nem érthető a hitünk, a szimbólumaink, a szavaink.

Akik a Telexnél tettetett értetlenséggel azon lamentálnak, hogy ők nem járnak templomba, nem vetnek keresztet, őseik sírhalmát nem keresztek őrizték és a Szent Korona számukra pusztán micisapka, azoknak azt tudjuk mondani: nem is kell értenetek, nem nektek szólt. De vajon biztos, hogy a megfelelő országban írtok újságot?”

***

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTVA

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
states-2
2023. augusztus 31. 23:18
Nekünk komcsikból is a legalja jutott.
connorj
2023. augusztus 31. 22:53
ORKOK és KORCSOK! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 💚💚💚💚💚💚💚💚 Puszkó 🥰🥰🥰
connorj
2023. augusztus 31. 22:51
ORK KERESZT 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
tapir32
2023. augusztus 31. 21:35
Egy kultúra addig marad életképes amíg, képes fenntartani a belső ellentmondásait. A kultúra a normák és érdekek közti ellentmondásokat szabályok által kordában tartott formában őrzi meg. Nem egy utópikus szintézis, hanem a szabályozott antinómia a kultúra normál állapota. Akik, a szabályokat akarják felrúgni azok, a kultúra rombolói, a szocializálatlanok. A homogenitásra törekvők a kultúra ellenségei! A globalista liberáldeviánsok! A szabályok közmegegyezések. Csak a totalitárius társadalom tudja megvalósítani az egységet, a szürke egyformaságot, ami a tökéletes társadalmat jellemezné. Ha egy utópia megvalósul, az mindig totalitarizmushoz vezet. A nyitott társadalom, mint társadalomfilozófiai elképzelés az 1960-as évek végére megbukott. Ma már a nyitott társadalom utópiája egy anakronizmus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!