Megkérdeztük a Professiont, mekkora fizetésre vágynak a magyarok, lehet, hogy meglepi majd a válasz

2023. július 02. 07:27

A Profession.hu a Mandiner megkeresésére küldött munkaerőpiaci összeállításában azt is elárulta, hogy az egy álláshirdetésre beadott jelentkezések száma alapján mi az öt legnépszerűbb munkakör Magyarországon.

2023. július 02. 07:27
null
Helmeczi Zoltán

„Az ország egészében élénkülő álláskeresési kedvet látunk a munkavállalók részéről: továbbra is erősödik a verseny a munkavállalói igényekhez mérten kevesebb meghirdetett pozícióért, de ezzel párhuzamosan bizonyos területeken még mindig kihívást jelent a vállalatok számára a megfelelő jelöltek megtalálása, felvétele” – mondta el a Mandinernek a jelenlegi munkaerőpiaci trendekről Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója, akitől az álláskereső portál statisztikái alapján betekintést kaphattunk a hazai munkavállalási folyamatokba.

Állami vállalatok állásbörzéje. Fotó: MTVA/Bizományosi: Balaton József
Állami vállalatok állásbörzéje. Fotó: MTVA/Bizományosi: Balaton József

Megsokszorozódott a jelentkezések száma

Idén januárban 40,8 százalékkal több jelentkezés érkezett a Profession.hu felületén elérhető álláshirdetésekre, mint az előző év azonos időszakában.

Februárban ez a tendencia erősödött: már 56,5 százalékkal több jelentkezés történt, mint egy esztendővel korábban. Márciustól valamelyest lassult ugyan a munkavállalók aktivitása, de továbbra is többet pályáztak a meghirdetett pozíciókra, mint 2022 azonos hónapjaiban: márciusban 54, áprilisban 40,7, májusban pedig 36,8 százalékkal többet.

Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a feladott álláshirdetések száma csökkent 2023-ban: januárban 11,8 százalékkal kevesebb meghirdetett pozíció volt az előző évhez képest, februárban 19,9, márciusban 15,2 százalékkal maradt el a betöltésre váró pozíciók száma a 2022. márciusi adatoktól, áprilisban 22,9, májusban pedig 21 százalékkal.

Mely szakmában/ágazatokban kínálnak-keresnek a legtöbben állást?

Ebben az évben a hirdetések 27,2 százalékát szakmunka főkategóriában adták fel, amelyet a fizikai, segéd és betanított munka követ (9,8 százalék), majd a vendéglátás, hotel és idegenforgalom (9), az értékesítés, kereskedelem (7), a pénzügy, könyvelés (6,2), valamint a gyártás, termelés (6) – tudtuk meg az üzletfejlesztési igazgatótól.

A munkavállalók részéről az öt leggyakrabban keresett munkakör az elmúlt fél évben a Profession.hu oldalán a sofőr, az eladó/pénztáros, a raktáros munkatárs, a könyvelő és a területi képviselő volt.

Az egy álláshirdetésre beadott jelentkezések száma alapján pedig az öt legnépszerűbb munkakör az adatrögzítő, a portás, az irodai munkatárs, az asszisztens és a területi képviselő.

Az ország főváros-centrikusságát illetően jelzésértékű, hogy a 2023-ban feladott hirdetések közel fele budapesti lokációjú. Pest vármegyében adták idén fel az összes álláshirdetés 14 százalékát, Győr-Moson-Sopronban a 4,9, Fejérben pedig a 3,8 százalékát. A legkevesebb álláshirdetés Tolna (0,7), Békés (0,6) és Nógrád (0,3) vármegyékből került ki az állásportál felületére.

Mekkora a nettó bérigény?

Tüzes Imre azt is elárulta, hogy 2022 eleje óta szinte folyamatosan emelkedik a bérrel megjelölt álláshirdetések aránya a Profession.hu felületén. Míg tavaly januárban a hirdetések mindössze 9,3 százaléka tartalmazta ezt az információt, addig idén júniusra már a 20,4 százalékuk.

A munkavállalók által megjelölt nettó átlag bérigények a következőképpen alakultak az elmúlt időszakban: januárban 345 000 forint volt ez az összeg, amely folyamatos emelkedés után áprilisban 363 400 forinton tetőzött az év eddigi hónapjai során, majd májusra 359 600 forintra csökkent – de még ez is közel 34 000 forinttal haladja meg a tavalyi év azonos időszakában mért, átlagosan elvárt havi nettó bér összegét.

Milyen munkát keresnek maguknak a fiatalok?

Az igazgató arról ugyancsak beszámolt, hogy a jelentkezések közel negyede származik a Z generációs munkavállalóktól. Ezek legnagyobb arányban a marketing, média és PR (a kategóriába érkezett összes jelentkezés 37 százaléka származik a legfiatalabb munkavállalói csoporttól), a vendéglátás, hotel, idegenforgalom (31 százalék), az ügyfélszolgálat, vevőszolgálat (28), az adminisztráció, asszisztens, irodai munka (27,6), valamint az IT-üzemeltetés, telekommunikáció (27,3 százalék) főkategóriákba érkeztek.

Nő-e a részmunkaidős munkát keresők/kínálók aránya?

„2022 májusában érte el az éves csúcsot a részmunkaidős állások aránya, ekkor az összes hirdetés 5,95 százalékát tették ki ezek a lehetőségek. Az idei év elején 4,6 százalék volt a részmunkaidős állásokat ajánló felhívások aránya, amely az év során emelkedett: május végén 5,2 százalék volt” – mondta el Tüzes Imre.

A vendéglátás, hotel, idegenforgalom terén a leginkább elterjedt ez a fajta foglalkoztatás, itt az összes meghirdetett pozíció 14,4 százaléka részmunkaidős.

Ezt követi a szakmunka (10,4), valamint a fizikai, segéd és betanított munka (10,1). A részmunkaidős lehetőségeket a leggyakrabban külföldi pozícióknál kínálják a cégek, másodsorban a fővárosban és Pest vármegyében.

A részmunkaidős állásokra leadott jelentkezések aránya szakmunka főkategóriában a legmagasabb: az ide beérkezett jelentkezések 17 százaléka ilyen pozíciókra érkezett. Az értékesítés-kereskedelem esetében ez az érték 15, míg az adminisztráció, asszisztens és irodai munkáknál 11 százalék.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. július 02. 14:19
Mintha valami zseni, a munkaerőigényből ítélve az építőipar és az idegenforgalmi ágazatot túl fejlesztette volna. Persze nem a család és a haverok kedvéért, egyszerűen ostoba meggondolatlanságból.
jánosbácsi
2023. július 02. 13:25
A senkiházi parlamenti képviselők akik közül sokan vannak akik megsem szólalnak, be sem járnak a parlamentbe 3-4 millió forintot keresnek . Akik még szakadástúl vakulásig dolgoznak két háromszázezer forintot kapnak kézhez. Orbán Viktornak 250 ezer forinttal emelkedett a bére tehát majdnem annyival mint egy átlagos kereset. Nincs ez jól elvtársak ebből baj lesz!
benedek77
2023. július 02. 12:49
Hiába vannak jogos elvárásai a MAGYAR munkavállalóknak, ha a Cigány migránsai majd lenyomják a béreket. Azok a magyar cégek pedig akik a kissebb bérigényű migránsokat választják, ugyanolyan hazaárulók mint a Geci és bandája, akik gyönyörűen kiárusítják az országot a keleti multiknak, odadobják a termőföldjeinket, vízkészleteinket, és az egészségünket nekik, miközben a csicska szavazóik térdelve tapsikolnak. Mindenesetre a koleszterinszintben még lehet bízni, vagy hogy egy eltévedt kamikaze drón a karmelitára pottyan csúcsidőben:)
MayorAnna 03
2023. július 02. 11:58
Mondhatni, szerény igények, Jakutiában úgy mongyák: down to earth. Ezt is lenyomják rövidesen az indonézek, mongolok, filippínók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!