Ezért szoktam le a facebookos vitázásról is, már semmi kedvem hozzá

2023. július 12. 19:36

Nem osztom az észt a tévében sem, ilyen műsorokba sem járok be.

2023. július 12. 19:36
Szentesi Zöldi László
Szentesi Zöldi László
Facebook

„Ma az jutott eszembe, hogy mindannak, amit csinálunk, amiben hiszünk, semmi értelme sincs, ha a részleteket állandóan megvitatjuk másokkal. Ezért szoktam le a facebookos vitázásról is. Már semmi kedvem hozzá, nem osztom az észt a tévében sem, ilyen műsorokba sem járok be – fáraszt, idegesít, rossz érzéssel tölt el, hogy mindenki mindenhez ért, miközben a legtöbben csak mások reakcióiból táplálkoznak, mert önállóan gondolkodni nem képesek, nem mernek. Korunkban a saját vélemény és a valódi érvelés veszélyes, mert a tömeg az előfeltevéseihez igazítja a hallottakat – miközben maga az igazság elsikkad, mert hagyjuk elsikkadni. 

A párbeszéd igénye: a modern ember rákfenéje. Áldemokratikus kozmetika. Felesleges igyekezet. És a legtöbbször sznob alakoskodás. Valamint a belső bizonytalanság érzése: csak akkor mered elhinni, hogy a véleményed ér valamit, ha visszajelzéseket kapsz. 

Pedig bátorság az önálló, egyéni cselekvéshez szükséges, nem a közös szófosásra. Legyünk őszinték: fontos, hogy mások hogyan minősítik a mi dolgainkat? Lényeges meghallgatni olyan emberek véleményét, akiknek fogalmuk sincs arról, amihez te történetesen értesz, amiben jó vagy, amiben bizonyítottál magadnak?  

Minden jelentősebb szellemi munka magányban születik. A zeneszerző, az író, a festő nem konzultál másokkal, mit, hogyan kell tennie, inkább magában bízik, hallgat a sugallatra, lesi az isteni jelzést, keresi az alkalmat, hogy megélhesse, ami megadatott neki. Ez a művészet lényege. Így aztán a művészet, az alkotás nem csapatmunka., hanem egyéni kegyelem dolga. 

Ezért kell keresni a termékeny magányt, és ezért felesleges időt tölteni mások baromságaival. Nem könnyű, de szükséges az elhatárolódás, ha értéket teremtesz, nem pedig a falkával ugatsz. Ez van, testvéreim.  Munkára fel!!!”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sany Xepi
2023. július 13. 14:47
Én ebben valami sértődöttséget látok, nem egy elhatározást és új irányt. Majd kiderül mindennek az oka. Ami bizots párbeszéd nélkül szegényebb a világ, de minthe egyszer ezt te is mondtad volna. végül is közöm nincs hozzá miért döntöttél így, de te is tudod a magányos politikusra nem figyel senki sem oda. Sok sikert a magányban alkotáshoz.
Pelso j.
2023. július 13. 12:33
Akkor hát, Laci, mondjál le minden párbeszédről. Nem lesz szegényebb az ország.
Szép Júlia
2023. július 13. 09:51
Selamat_nak válasz ("Mondandód: Bullshit. "):____ Én belátom, ha az egyik pillanatról a másikra eltűnne a föld színéről, amit ide írtam, észre sem vennénk a hiányát. De a te egyszavas magabiztosságodban látszik, hogy Zöldi művésznek látod magad, hogy hiszed, kiemelkedőt alkottál. Pedig a magyarázat nélküli minősítésed inkább buta beszéd. Támpontnak a változáshoz édeskevés.
Notwen Caasi
2023. július 13. 09:39
De ettől a párbeszéd még nem rákfene. A gondolati diverzitást pont a párbeszéd erősítheti. Pont az a gond, hogy a mantrázás nem párbeszéd. A világunkat hajtó erők (globális szereplők, pénz...) nem a diverzitás irányába hatnak,  legyen az nemzeti, kulturális vagy gondolati diverzitás. Az emberiség tudásanyaga az emberek fejében van (egyelőre). A diverzitás ezt az össztudást növeli, a sematikusság csökkenti. Ez távolról sem jelenti azt, hogy egy ember önmagában ist ud jelentőset alkotni. (nincsenek már polihisztorok. A hozzáadott érték számít. Egy zeneszerző művét hallgatva az első pár taktus után megmondom a kort. Kérdés az, hogy ő ehhez mit tud hozzáadni. Einstein egész pici, de döntő lépést tett meg az elméleteivel. Összességében az utolsó (nak gondolt) tégla darabokkal járult hozzá egy hatalmas elmélethez. (lsd. a relativitás elmélet egyenleteinek és fogalmainak elnevezését: Poincaré, Lorenz, Minkowski....)  Kár is folytatnom. Párbeszéd kell, nem duma. Ez a lényeg.  
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!