Így lehet megőrizni a Földet Szijjártó Péter szerint

2023. május 08. 15:27

A külgazdasági és külügyminiszter szerint hazánk 2050-re klímasemlegessé válik.

2023. május 08. 15:27
null

A járműipar elektromos átállása és atomenergia-beruházások nélkül mindössze illúzió marad, hogy mai formájában megőrizhetjük a bolygót utódaink számára, mivel ezek nélkül nem lehetséges a klímacélok elérése – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Abu-Dzabiban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető egy energiaügyi konferencia panelbeszélgetésén hangsúlyozta, hogy a magyar kormány kiegyensúlyozott megközelítésre törekszik, ugyanis a versenyképesség növelésének és a környezet védelmének kéz a kézben kell járnia.

„Soha nem politikai vagy ideológiai kérdésként tekintettünk a zöld megállapodásra vagy célkitűzésekre, hanem annak módjaként, hogy miként óvhatjuk meg ezt a bolygót az utódaink számára” – fogalmazott.

Kiemelte, hogy a nemzetközi közösségnek politikai kommunikációs haszonszerzés helyett

pragmatikus és realisztikus stratégiákat kell kidolgoznia a valóság talaján állva,

és le kell számolni azzal, hogy zöldnek lenni valamifajta politikai ideológiai elkötelezettséget jelent a környezet védelme helyett.

Leszögezte: Magyarország egyike a világ azon kevesebb mint húsz államának, amely képes volt arra az utóbbi évek során, hogy gazdasági teljesítménye növelésével párhuzamosan csökkentse károsanyag-kibocsátását. Majd arról számolt be, hogy ezen stratégia részeként

hazánk 2050-re klímasemlegessé válik,

a nukleáris és napenergia-kapacitás bővítésével már 2030-ra karbonsemleges lesz az áramtermelés 90 százaléka, ami jelenleg 65 százalék.

(MTI)

***

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csubszi
2023. május 11. 23:14
"miként óvhatjuk meg ezt a bolygót az utódaink számára” Hát csak úgy, hogy eltakarítjuk a buta, semmirekellő, gazember balosokat (zöldeket). Ők mérgezik a Földet legjobban!
LancelotDuLac
2023. május 10. 14:24
"Így lehet megőrizni a Földet Szijjártó Péter szerint" - elfelejtette hozzátenni - Kínának!
Palatin
2023. május 08. 20:59
A kemény igazság, - amit nem mernek kimondani -, az az, hogy vagy a kapitalizmus vagy a klímát tudjuk megmenteni, de a kettöt együtt nem. Az igazi energiapocséklás az gazdasági verseny miatt van, ami a kapitalista rendszernek létfeltétele. Ha nem történik valami csoda, akkor az energiakérdés kapitalista termelési, elosztási, fogyasztási rendszerben nem lesz megoldható. Persze, hogy lesz ezen a téren fejlödés, de azt a rendszer mindig le fogja nyúlni, azaz bármennyi is fog rendelkezésre állni, az mind gyorsan el fog kelni, és a feszültségek továbbra is fokozódni fognak. Ma már pontos számítások vannak arra vonatkozólag, hogy egy földrajzi térségnek mekkora az elméleti szél- és napenergia potenciálja, amit természetszerüen még a legoptimálisabb technológiával sem lehet túllépni. Németországban pl. ez messze nem elég, akármennyi szélkereket és/vagy szolárpanelt állítanak is fel. A fuziós erömüvek esetleg akkor lennének megoldás, ha elég hamar és nem túl drágán bevezethetök lennének, de erre a következö 30 évben kevés a remény. Valóban csak egy csoda, - valamilyen egészen zseniális felfedezés, szb. segíthet -, vagy az egész világgazdaság átállítása, egy nem-kapitalista rendszerre, ahol az energia és más kritikus eröforrások elosztása centralizáltan optimalizálva történnek elosztásra. Ez még kevésbbé elképzelhetö, mint egy tudományos-technikai csoda.
Akitlosz
2023. május 08. 18:45
Így is illúzió. "A mai formájában" nem lesz megőrizve a Föld. Sőt Szijjártó Péter sem. Az idő telik. Ma sem olyan a Föld, mint volt például az 1923-as formájában. Az állatok kipusztulnak az emberek túlszaporodnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!