Ha valamire, akkor a húsvéti sonkára végképp igaz, hogy a kevesebb néha több

2023. április 07. 06:00

A legtöbb magyar ünnepi asztaláról nem hiányozhat a húsvéti sonka, amelynek vásárlásakor azonban érdemes szem előtt tartani: az árral együtt az ízélmény is nagyot tud változni.

2023. április 07. 06:00
null
Helmeczi Zoltán

Ha húsvét, akkor sonka, ez a legtöbb magyar családban nem is kérdés, hazánkban ugyanis szerencsére nem múló hagyománya van a sonkafogyasztásnak, az ünnepi asztalra szinte mindenkinél kerül a húsból. A húsvéti sonka főzése, receptje terén persze ahány ház, annyi szokás, az azonban szinte biztos, hogy a magasabb árkategória magasabb minőséggel is jár. A kínált termékek közötti eligazodásban a Mandiner a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) a segítségét kérte.

Fotó: MTI/Beliczay László
Fotó: MTI/Beliczay László
Mire érdemes figyelni a sonkavásárlásnál?

A húsvéti füstölt termékek kategóriája igencsak széles palettát ölel fel, s nagyon nem mindegy, hogy milyen terméket választunk – hívja fel a figyelmet a Hússzövetség, amely azt ajánlja, hogy iránymutatásként elsősorban a címkéről tájékozódjanak a vevők, miután már eldöntötték, milyen sonkát szeretnénk vásárolni: hagyományos eljárással készült paraszt sonkát, vagy például lapockát, vagy a legolcsóbb kategóriába tartozó gyorspácolt terméket. „Fontos tudni, hogy az áruk nagyon különböző ezeknek a termékkategóriáknak, és ennek megfelelően az ízélmény is változó. Egy páclevet tartalmazó termék sosem fogja azt az ízélményt nyújtani, mint egy hagyományos eljárással készült sonka” – hangsúlyozzák. A címkén természetesen a termék típusa és a szavatossági idő mellett szerepelnie kell az előállítónak is, ha pedig ezek nem látszanak jól, akkor nem szabad megvenni az árut.

Mennyibe kerül a húsvéti sonka? Milyen a magyarok ízlése?

A kiskereskedelmi akciókat figyelve

a legolcsóbb sonka kevéssel a kilónkénti 2000 forintos ár fölött található a boltok polcain, ezek a gyorspácolt termékek. A hagyományos, érleléses eljárással készült sonkák kilója 3500 forint körül kezdődik,

és innen felfelé folytatódik – előállítótól és értékesítési csatornától függően. „A vevőnek tudnia kell, hogy különböző árak különböző minőséget takarnak” – mutat rá a szakmai szervezet, amely szerencsére úgy tapasztalja: az elmúlt években egyre erősödött az a tendencia, hogy a fogyasztók a jobb minőségű sonkákat keresték, s remélik, hogy az élelmiszer-infláció nem fordítja meg ezt a kedvező folyamatot. Azt vallják: „Az ünnepi asztalra inkább kevesebb, de jó minőségű termék kerüljön!”

Mi jellemzi a hazai sonkapiacot húsvét előtt?

A GfK adataira hivatkozó Hússzövetségtől megtudtuk, hogy az év ezen időszakában megvásárolt sonka és füstölt hús mennyisége az éves volumen körülbelül 40 százaléka, tavaly például 44 százaléka volt. A hazai gyártók idén is felkészültek a húsvétra, a boltok polcain nincs hiány a különböző húsvéti húskészítményekből – közölték lapunk kérdésére, jelezve, hogy a magyarországi termelés fedezi az itthoni igényeket, a gyorspácolt kategóriában azonban előfordulhat importtermék.

Akkor hogyan is válasszunk húsvéti sonkát?

A Hússzövetség közelmúltban tartott sajtóeseményén Friedrich László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszer-tudományi és -technológiai Intézetének igazgatója az alábbi szempontok figyelembe vételét javasolta a húsvéti sonka kiválasztásánál: 

  • Magyar alapanyagból készült-e?
  • Megbízható forrásból beszerzett-e?
  • Magyarországon előállított húskészítményről van-e szó?
  • Vegyünk inkább kevesebbet, de abból jobb minőségűt!
  • Nézzük meg a készítmény fehérjetartalmát!
  • Figyeljünk az adalékanyagok típusára és mennyiségére!
  • Szükség esetén főzzük meg és ízesítsük!

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
-Zsolt-
2023. április 07. 11:50
Az ilyen füstölt agyonsózott, nitrátokkal telített valami az egyik legegészségtelenebb ennivaló, amit valaki ehet, de szerencsére az ára eléggé korlátozza az átlag magyart a túlfogyasztásukban.
Aba Sámuel
2023. április 07. 10:26
Szerintem nem Nagypénteken kellene sonkavásárlási tanácsokat adni. Eddigre mindenki -99%- megvette már a sonkát. Aki Nagyszombat reggel akarja megvenni, annak úgyis mindegy, hogy mit vesz.
kisgul
2023. április 07. 09:34
Saját sonkát szoktam fogyasztani.
Pelso j.
2023. április 07. 09:12
Persze, a kevesebb a több. Kettő meg kettő az meg öt. Tudod, kit nézz hülyének....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!