Ez a díj egy sarokba szorított frusztrált csoport díja

2023. április 25. 09:08

A mechanizmus nem új a tudomány számára sem, a „hülyeség pszichológiája” címszó alatt az olvasók pontosabb képet kaphatnak a jelenségről. 

2023. április 25. 09:08
null
Hal Melinda

Sajátos bája van a negatív elismeréseknek a nyugati világban, így emlékszem, amikor 2005-ben Halle Berry színésznő egyszerre fogta Arany Málna Díját és Oscar-szobrát. Az Oscar Gálán elmondott beszédét megismételve mondott köszönetet, míg Sandra Bullock a legjobb színésznőnek járó trófeát egy nappal később vette át, mint Arany Málna Díját. Az ilyen és ehhez hasonló elismeréseket látjuk az építészetben, a műemlékvédelem területén, a tudomány számos ágában. Különösen mulattató azon alkotások köre, melyeket Ig-Nobel díjjal jutalmaznak. Elgondolkodtató lehet a kiköpött rágógumik baktériumvilága, vagy hogy immáron bizonyított tény, a szex és főként az orgazmus jó orrdugulás ellen. A fentebb említett néhány műremek közös pontjai a humor, amellyel szarkasztikusan megkérdőjelezik létjogosultságukat, az eredmények életünk könnyebbé tételéhez kevéssé járulnak hozzá és a legtöbb esetben szándékolatlan hiba csúszott az alkotási folyamatba. 

Új világrend érkezik azonban a tudományos, de inkább áltudományos térben, amikor a gyűlöletbeszéd, az ideológiai nyomás negatív díjakat érhet. Így járt a hazai pszichológia alapjainak egyik lefektetője, Bagdy Emőke Professzor Asszony, amikor a Szkeptikus Társaság által hirdetett szavazáson első helyet ért el. Ez olyan, mintha Karikó Katalin eredményeiért, vagy Greta Thunberg kiállásáért negatív díjakat osztanánk, mondván, sem COVID járvány, sem klímakatasztrófa nem létezik. Egyébként a C-Vitaminra is mi szükség van? A kognitív idegtudományok meg láthatatlan eredményeikkel és érthetetlen nyelvezetükkel kifejezetten „feleslegesek”! Az elhárító mechanizmus egyértelműen a tagadás, melynek célja a szorongás csökkentése. Akkor, amikor makacs tudományos tények állnak szemben áltudományos, NGO-k által terjesztett, ideológiai csoport megrendelésére gerjesztett hírekkel, akkor bizony elkél a frusztrált csoportok gőzkieresztése. A mechanizmus nem új a tudomány számára sem, a „hülyeség pszichológiája” címszó alatt az olvasók pontosabb képet kaphatnak a jelenségről. 

A fentebb említett közös pontoktól eltér azonban ez az elismerés. Nem vicces és meglehetősen ízléstelen ugyanis társadalmi hanyatláson élcelődni. Morális alapokat nélkülözni, amikor tömegével kezdik meg a tranzíciós folyamatot 18 év alatti fiatalok a nyugati világban. Elkendőzni a problémát, amikor a hormonkezelés, a mellek leoperálása a művi meddővé tételt szolgálják. 


Ez a díj tehát más. Egy sarokba szorított frusztrált csoport díja, akik folytatják gondolkodás-átformáló, manipulatív és káros tevékenységüket. Önhatalmúlag felkent prófétákkal gyakorolják a szólásszabadság jogát. Egészen addig, míg szót nem emelünk társadalmunk és főképpen a gyerekeink lelki megrontása irányába tett tevékenységük ellen! Az üzenetünk tiszta és egyértelmű: mifelénk a hit és a racionális gondolkodás az érték, amivel támogathatjuk a gyerekek egészséges felnőtté válását. Önöknek pedig azt kívánjuk legyenek milliomosok, csak bírják el a felelősség súlyát!

A szerző klinikai szakpszichológus, az MCC Tanuláskutató Intézetének vezető kutatója.

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

***

 

***

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rigor_mortis
2023. április 26. 00:09
Minden egyes Bagdy-védő cikkel röhejesebbé teszitek magatokat. Akkor jártatok volna jól, ha észre sem veszitek a Lapos Föld díjat, amire nagyon is rászolgált a pofaszór asszony. Az is vicces, hogy soroljátok, hány publikációja volt a "világhírű" kutatónak. Emlékeztetek mindenkit, hogy Watsonnak az első nem egészen egy oldalas publikációja Nobel-díjat ért. Emőke néni erőlködhetne még akár száz évig is, akkor se tartaná őt semmire a nemzetközi szakma.
Lajoss
2023. április 25. 21:35
Melcsi,a múlt hét volt a neres Emőke védelmi hét..:)
zsolti123
2023. április 25. 20:37
Bagdy Emőke doktor, egyetemi oktató, kandidátus. A nálunk mérvadónak számító Magyar Tudományos Művek Tára 394 darab Bagdy publikációt említ: https://m2.mtmt.hu/gui2/?type=authors&mode=browse&sel=10035079 Eddig majdnem háromszáz kollégája hivatkozott rá írásban --- A buzista-transzista mozgalom tudományellenes csalásairól pl. ebben a cikkben lehet olvasni (43-80. ol.): https://ecssz.eu/content/ECSSZ_2022_1_szam_v%C3%A9gleges_3.pdf (Amit a tudomány valójában mond a homoszexualitásról - nagyon jó) --- Ezt az EMBERT veszik szájukra a hiteltelenek: https://www.goldrecord.hu/muvesz/bagdy-emoke https://auditorium.hu/eloadok-szerzok/bagdy-emoke https://nyitottakademia.hu/eloadok/prof-dr-bagdy-emoke-20 ---
Vasgyari Tibi
2023. április 25. 16:58
Szerintem egyáltalán nincs sarokba szorítva ez a frusztrált csoport, ők akarják sarokba szorítani a teljes társadalmat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!