Attól, hogy egy kiskorú beleegyezik a szexuális kapcsolatba, még traumatikussá válhat – klinikai szakpszichológus a Mandinernek

2023. február 15. 13:24

Továbbra sem csitulnak a kedélyek a 39 éves volt pedagógus asszisztens ügye körül, aki szerint normális egy 15 évessel „kavarni”. Hal Melinda klinikai szakpszichológust kérdeztük az efebofília jelenségéről, és az ilyen kapcsolatok serdülőkre gyakorolt hatásáról.

2023. február 15. 13:24
null
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Országos szinten komoly visszhangot váltott ki annak a 39 éves férfi pedagógiai asszisztensnek az ügye, aki a közösségi médiában közzétett videóiban azzal dicsekedett, hogy egy 15 éves diákkal folytat szexuális kapcsolatot amit aztán később viccelődésként állított be. A történtek a szülőket is felháborították, akik levelet írtak a budapesti Krúdy Gyula Általános Iskola igazgatójának. A botrányra reagálva a magát efebofilnak – ifjúszeretőnek – valló férfit kirúgták az iskolából. 

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) alapítója a Hír TV-nek azt nyilatkozta, hogy a családszervezetek a pedofília törvényi meghatározásának felülvizsgálatát javasolják a kormánynak.

A tudományos cikkek az efebofil személyeket elkövetőként említik 

Hal Melinda klinkai szakpszichológus, az MCC Tanuláskutató Intézetének vezető munkatársa a történtekkel kapcsolatban a Mandinernek azt mondta, „leszögezhetjük, hogy a mentális tudományok és a jogrendszer kategóriái között igen éles különbségek lehetnek. A fogalmak alkalmazása annak kontextusában értelmezhető.

A szakértő a fogalom tisztázása után azzal folytatta, hogy „bár a történelmi hivatkozások látszólag »validálhatják« e tettet, azért érdemes megnézni, hogy a még rugalmas identitással – személyiséggel – idegrendszerrel rendelkező fiatalokra hogyan hatottak történelmi kortól függetlenül ezek az intim kapcsolatok. Esetükben gyakran lehet a későbbiekben kötődési problémákat, szorongásos és hangulatzavarokat felfedezni”. Példaként hozta fel a szakértő Nabokov Lolitáját. 

A klinikai szakpszichológus megjegyezte, „annak ellenére, hogy a korhatár jogilag országonként eltérő, egyes tudományos igényességű cikkek

„A szexuális abúzusok kérdésében, természetesen a belátással bíró személyek beleegyezése esetén nehéz megállapítani a kritériumok meglétét. Azonban, a nagy korkülönbség, a korábban említett idegrendszeri fejlettség, az érzelmi manipuláció olyan helyzeteket is előidézhet, amelyben

– húzta alá a szakember.

A bántalmazottak mielőbb forduljanak szakemberhez

„A kritériumokat a szociális, társadalmi normarendszer befolyásolja, ahogyan a gyermekek védelméről szóló általános hazai és nemzetközi irányelvek és a gyermekvédelmi törvénycsomag is. Egyéni vizsgálat és megítélés szükséges mind diagnózis felállításához, mind a jogi tényezők megfelelő átlátásához” – sorolta a vezető kutató.

Hal Melinda gondolatait azzal zárta, hogy „érdemes figyelembe venni, hogy

„Aki úgy érzi, hogy szexuális abúzust vagy egyéb, az egyén számára traumatikus élményt élt át, mielőbb érdemes felkeresnie egy szakembert, vagy felhívnia a lelki elsősegély szolgálatok számait is. Az ügyek kivizsgálása érdekében egyaránt fordulhat az igazságszolgáltatási szervekhez, az áldozatsegítő központokhoz” – mondta el a szakember. 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. február 15. 19:10
Köszi fidesz! Köszi köpcös geci csicska!
optimiska
2023. február 15. 17:27
Az egy bites agyú disznópofájút kiherélni, átoperálni ártánnyá és szabadon engedni a Pilisben, persze vadászidényben. MIndenki elmenne vadászni.
01234567890
2023. február 15. 16:24
Az ilyen esetek középiskolákban fordulnak(tak) elő, általában idősebb tanár és tanítványa között. Az ilyen esetek rendszeresen el lettek tusolva. Melegorgiára járó, drogozó kormánypárti, esetleg ellenzéki képviselő tabu, érinthetetlen. A kormánymédia egy eset kiragadásával (nem biztos, hogy igaz) akarja a rossz úniós bizonyítványt magyarázni. A sok 1000 millió eurót a románok, bolgárok, szlovákok stb. már régen elköltötték, el is felejtették már, míg mi egyelőre semmit sem kaptunk. Nem a magyar emberek felelősek ezért, egyedül csak az ország gyenge vezetése, ami az utóbbi évtizedben ad hoc irányította az országot.
Szabó Tamás
2023. február 15. 16:19
"..Attól, hogy egy kiskorú beleegyezik a szexuális kapcsolatba, még traumatikussá válhat.." Sajnos attól, hogy egy nagykorú beleegyezik a szexuális kapcsolatba, még az is traumatikussá válhat ... Minden komolysága ellenére, ez az egész szexualitás egy akkora dzsungel.. Talán ezért szabályozták a család keretei közé már a bibliai zsidó bölcsek!..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!