Így csökkenthetők a várólisták, elstartolt a mintaprojekt

2022. november 24. 07:23

Egyetlen forint prevencióra költött forrás öt év alatt négy forint betegkezelési forrást vált ki – mondta a Virtuális Egészségközpont (VEK) program megálmodója a Mandinernek.

2022. november 24. 07:23
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

A várólisták csökkentését és a kórházak leterheltségének mérséklését tűzte célul a tíz éve előkészített, egy-két éve elemeiben már elindított Virtuális Egészségközpont (VEK) program. A projekt központi eleme az a pofonegyszerű, sokszor hangoztatott elgondolás, miszerint az egészségügyi rendszer túlterheltségét hosszú távon csak úgy lehet csökkenteni, ha a prevenció irányába tudjuk elmozdítani a lakosság szemléletét és magatartását. A VEK az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) támogatását is élvezi. A kísérleti jelleggel Fejér megyében egy hete elindított projekt a tervek szerint a jövő évtől országosan is kiterjeszthető lesz.

Elég ha csak virtuálisan építjük fel – prevenciós aktivitásokkal. Ez a Virtuális EgészségKözpont, azaz a VEK program lényege. A célunk tehát, hogy a drága, a kórházakat túlfeszítő »betegségügy« helyett valódi, preventív egészségmegőrzési és betegségmegelőzési tartalmú projektek és aktivitások terjedjenek el, amelyek nem csak jóval kevésbé terhelik meg a társadalombiztosítási kasszát, hanem érdemben javítanák a magyar lakosság egészségügyi mutatóit és életminőségét is” – mondja lapunknak Molnár Ferenc, a VEK megálmodója és elindítója. Rámutat,

egyetlen forint prevencióra költött forrás öt év alatt négy forint betegkezelési forrást vált ki.

Hozzáteszi, ne felejtsük, hogy nemcsak Magyarországon, hanem világszerte számos fejlett országban meghaladja a halálozási szám az élve születések számát, s folyamatosan nő az idősek társadalmon belüli aránya. Ebből pedig az következik, hogy az egészségügy – ahogy egyébként a recsegő-ropogó nyugdíjrendszerek is – egy idő után teljesen finanszírozhatatlanok lesznek, hiszen míg az azt igénybe vevők száma és az igény ideje is nő, a befizetők számossága és hajlandósága egyszerre csökken. A helyzetet hazánkban az is nehezíti, hogy bár nő az átlagélettartam, nem emelkedik vele együttes ütemben az egészségben eltöltött évek száma. Ebből pedig az következik, hogy a társadalombiztosításból finanszírozott kiadásokra egyre tovább és nagyobb mértékben van szükség. „Ezt az ördögi kört csak úgy lehet megtörni, ha a prevenció kerül a fókuszba” – emeli ki Molnár.

Kép: Molnár Ferenc

Példaként említi a főként császármetszéssel szült édesanyák számára indított, az Országos Gerincvédő Egyesülettel közösen elinduló Vénusz elnevezésű első VEK mintaprogramjukat, ami alapvetően nem más, mint egy speciális gyógytornaprotokoll, melynek célja, hogy minél hamarabb visszasegítse a normális életbe a kismamákat a nagy hasi műtét után. Nemcsak a család, de a társadalombiztosítás szempontjából sem mindegy, mikor tudja ismét ellátni a teendőit az édesanya. Ráadásul amíg a felépülnek a szülésből, sokszor szükség van melléjük segítségre, aki ez idő alatt szintén kiesik a munkájából; s közben még ott van a gyógyszerek költsége is.

Ez körülbelül fél-egymillió forintos kiesést jelent a társadalombiztosítási kasszának

(nem beszélve a család veszteségeiről), míg, ha a kismama megcsinálja ezt a párezer forintos gyógytornaprogramot, ezen kiadások 99 százaléka megspórolhatóvá válik. Fontos szempont az is, hogy ma minden második kismamánál jelentkeznek tartósan is az izomlazasággal összefüggő problémák a szülést követően, melyek az ilyen gyógytornával akár teljesen elkerülhetők, megelőzhetők lennének. Ennek, illetve az ehhez hasonló programoknak hála csökkenne a TB terhelés mellett az orvosok igénybevétele is.

Múlt héten közel egyéves előkészítést követően Fejér megyében el is startolt a VEK térségi tesztprojektje. Első körben társadalmi szerződést kötöttek az állam és a szakmapolitika képviselői, a helyi önkormányzatok, valamint az azokat képviselő szövetségek, mozgás és sportfejlesztési központok, az orvos- és a gyógyszerészkamara, továbbá civil szervezetek, kutatóhelyek és oktatási intézmények. Ezek a szervezetek

vállalták, hogy az egészség és annak kezelése nem betegség-, hanem egészségorientált rendszerben fog történni Fejér megyében.

Továbbá azt is, hogy közösen lépnek fel a kormányzat és a nemzetközi szervezetek irányába. Elindítanak továbbá egy kiválósági programot a megyében: minden évben díjazzák a legjobb háziorvost, asszisztenst és szakdolgozókat, és az innovatív projekteket is versenyeztetik és honorálják a legkiválóbbat. Az eredményeket pedig visszacsatolják az oktatásba: a diákok témahét keretében ismerkedhetnek meg influenszerek, olimpiai bajnokok és orvosok segítségével a preventív szemlélettel. „A fiatalokat célzó elemeknél alapvető cél, hogy attitűd szinten rögzüljön a prevenció fontossága” – hangsúlyozza Molnár Ferenc. Mindemellett egészségnapokat is szerveznek a megye két központi kórházában, egyik témája a stroke, másiké a diabétesz lesz.

Az orvosok nagy örömmel fogadták a VEK elindítását. „Meglepően lelkesek, nagy kézszorítások közepette gratulálnak az induláshoz” – mondja Molnár Ferenc. Hozzátette, az egyik főorvos például azt mondta, amikor letette orvosi esküjét, volt benne egy „ősi láng”, ami a mindennapokban kialudt. Ennek az „ősi lángnak” a visszatérését várja a VEK-től. „Nem arra esküdött, hogy gyógyszereket írogasson fel a betegeinek, hanem hogy a társadalom minél szélesebb rétegeit tartsa egészségesen, amire ugye az elmúlt években egyszerűen nem volt ideje” – hangsúlyozta Molnár. Hozzáteszi, ne felejtsük el, hogy ez a program az egészségügyi rendszer rendkívüli erőforráshiányára is megoldás lehet. „Ha sikerül csökkenteni az egészségügyi rendszerbe áramló betegszámot, már nyert ügyünk van”.

(Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I.E.D.
2022. november 24. 10:05
Arról esetleg valamit, hogy ez a zseniális intézkedés mikorra éri el a várólisták csökkenését? A csípőprotézis műtétre váró nyuggerhadnak van még esélye megérni?
Menhetten
2022. november 24. 09:07
2014-től 2020-ig tartó EU-s támogatási ciklusban több mint 500 milliárd forint EU-s támogatást kaptunk az egészségügy fejlesztésére. 12 éve csak leépítik az egészségügyet, miattuk került ilyen állapotba. Ha gondos gazdája lett volna az állam az egészségügynek, nem kéne most ilyen lépést megtenni. Állítólag az elmúlt 100 éves magyar történelem legsikeresebb 10 évén vagyunk éppen hogy túl. https://uploads.disquscdn.com/images/3aade5a04150d5b271639b343fc28ce792c40bfb397660137ec7d9cb11983b75.png
Osztap Bender
2022. november 24. 08:13
A várólisták az orvosi "munka" szakszerű megszervezésével és az orvosok munkára kényszerítésével csökkenthetők. Megengedhetetlen, hogy egy ambuláns rendelésen 4-5 órát várjon a beteg egyes orvosokra (általában mindig ugyanazokra), akik talán barátnőjükkel szabnak valahol. Az is megengedhetetlen, hogy a rendelési idő alatt fekvőbeteg ellátással foglalkozzon az orvos vagy éppen fordítva. Ez mind munkaszervezési kérdés, ezekért minden esetben az osztály vagy intézet (sok esetben nemtörődöm) vezetője a felelős. Egy magyar diplomával rendelkező, magyar állampolgárságú orvos csakis akkor mehessen praktizálni külföldre, ha képzése költségeit visszafizette vagy ha nemzetközi hírnévre tett szert kutatásaival, módszereivel. Az egészségügyet azonnal ki kell venni az ehhez semmi nem értő belügyminiszter elvtárs felügyelete alól és önálló minisztériummal ellátni. Ha a pártízezres "honvédségnek" lehet minisztériuma, akkor a potenciális beteg kilencmillió magyar ember is elvárhatja ezt.
FreedomEva3
2022. november 24. 08:04
Már épp ideje volt! Nem a Big Pharma határtalan profitéhségét kell támogatni, hanem az emberek egészségére költeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!