„Az orosz-ukrán háború alapjaiban rázta meg a rendszert” – íme az ukrajnai fegyveres konfliktus jogi háttere!

2022. szeptember 23. 17:57

Konferenciát tartottak a háborúról az NKE-n.

2022. szeptember 23. 17:57
null

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kara (ÁNTK) Háború és béke a 21. században — A modern fegyveres konfliktusok életciklusa (War and Peace in the 21th Century — The Lifecycle of Modern Armed Conflicts) címmel egész napos nemzetközi konferenciát rendez az NKE Orczy Úti Kollégiumában szeptember 23-án.

A számos hazai és külföldi jogi szakember részvételével zajló tudományos rendezvény középpontjában a nemzetközi jog közelmúltban aktuálissá vált klasszikus fogalmai – mint például az államok közötti hagyományos háború – megvitatása, jelentéstartalmának változása a 21. században, valamint annak vizsgálatai állnak, hogy milyen életciklust jár be egy fegyveres konfliktus napjainkban.

Régóta az a meggyőződés, hogy a fegyveres konfliktusok hagyományos értelemben a múlt kísértetei, legalább is ebben a régióban. 2022 februárjában azonban megtörtént az elképzelhetetlen: egy állam fegyveres erejével megtámad egy másikat az európai kontinensen.

Az Oroszország és Ukrajna közötti háború újjáélesztette a régi vitákat a háború indításának jogáról (ius ad bellum), valamint a fegyveres konfliktusban betartandó szabályokról (ius in bello),

és ezek nemzetközi büntetőjogban való következményeiről. A konferencia nemcsak platformot kíván adni ezeknek a fogalmaknak, hanem mélyebbre ásni a témában, és megkísérelni a válaszadást arra is, hogyan lehet a konfliktusokat megelőzni és megoldani akár diplomáciai, akár bírói módszerekkel, illetve hogyan lehetnek jogszerűek a modern békeszerződések.

Az NKE ÁNTK dékánja a Nemzetközi jog az ukrán-orosz konfliktus tükrében c. nyitóelőadásában úgy fogalmazott: a konferenciát kétéves előkészítő munka előzte meg, a szomszédunkban február óta zajló orosz-ukrán konfliktus azonban teljesen új értelmet és aktualitást adott a rendezvénynek. Varga Réka elmondta, hogy az elmúlt évig a régióban főként elméleti diskurzus tárgya volt a 21. századi fegyveres konfliktusok helyzete, azonban az orosz-ukrán háború a nemzetközi jog szinte minden területére konkrét példákat ad a hallgatóinknak. „Az eddig fennálló világrend a 20. század első felének fegyveres konfliktusai után épült fel, egy akkor hozott politikai kompromisszum eredményeként.

– hangsúlyozta.

Az eseményen mások mellett olyan neves szakértők szólalnak meg, mint Olivier Corten, a brüsszeli l'Université Libre professzora, aki az Önvédelem mint orosz érv a fegyveres konfliktusban; Romain Le Boeuf, az Aix-Marseille Egyetem professzora, aki Háború és béke – a két véglet között egyensúlyozó nemzetközi jogról; Pietro Pustorino, az olasz Luiss Guido Carli Egyetem professzora, aki az Önrendelkezési jog a háború árnyékában címmel tartanak előadásokat. Vasilka Sancin arról beszél, mennyiben alkalmas a nemzetközi jog a 21. századi konfliktusok rendezésére. Francesco Paolo Levantino pedig a Fegyverellátás és támogatás a harcos államoknak a 21. században címmel értekezik. Kiemelendő, hogy a tudományos tanácskozáson egy egész szekciót szentelnek az orosz-ukrán fegyveres konfliktus különböző aspektusainak vizsgálására is.

Szó esik továbbá az ukrajnai helyzettel összefüggésben elkövetett atrocitásokért való felelősségre vonás mechanizmusairól, az önkéntes katonák jogi helyzetéről és kihívásairól, valamint a 21. századi fegyveres konfliktusok kapcsán a menekültválság és az EU válaszlépései is terítékre kerülnek.

Képek: NKE, Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZXX
2022. szeptember 23. 19:40
Méretes hazugságok. Háborúk voltak, vannak és lesznek. A cikkben idézett, professzoroknak nevezett faszfejek megfizetett véleménye, hogy azt bizonygassák, csak a Pax Americana az üdvözítő a világ számára és csak az Usa háborúi igazságosak. Na ez a világ süllyed most éppen, mint a Titanic. Hálistennek.
amca
2022. szeptember 23. 19:25
Betegre nevetem magam. Usa kezdte. Afganisztán.. Utolsó Zimbave. Közte 102 ország. Meg a hergelések. NDK,1953 Polska.1956 Hun 1956 Cseh,1968 Cro,Slo,1991 I tako daljeje.. 103 U Krajna. 1 faxot találtak.
Namond
2022. szeptember 23. 19:04
A nemzetközi egyezmények végrehajtásának megtagadása, -nemzetközi biztonsági szerződések felmondása, - polgári lakosság elleni nemzet ellenes atrocitások, mint a háborús ok is szerepelnek ezekben kutatásokban és kiadványokban?
bagira
2022. szeptember 23. 18:51
Az orosz egységek egy különleges műveletben 24 óra alatt több mint száz külföldi zsoldost és az ukrán fegyveres erők több mint 400 katonáját, valamint nacionalistákat öltek meg – közölte a védelmi minisztérium szeptember 23-i hadjelentésében. https://oroszhirek.hu/tobb-mint-szaz-kulfoldi-zsoldossal-vegeztek-az-orosz-erok/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!