Ez terrortámadás a demokrácia ellen – Claude Chollet médiaszakértő a jobboldali portálok elleni akcióról

2022. március 28. 14:12

A jobboldali hírportálok, köztük a Mandiner elleni hétfői hackertámadásról nyilatkozott a Mandinernek a francia Observatoire du journalisme médiafigyelő szervezet elnöke. Úgy fogalmazott, nem tudja, hogy a támadók szándéka az volt-e, hogy ellehetetlenítsék a demokratikus versenyt, de az egészen biztos, hogy politikai akció lehetett. A Transzparens Újságírásért Alapítvány meghívására Budapestre érkezett Választási Médiafigyelő Delegáció vezetője szerint az sem kizárható, hogy külföldi befolyásolási kísérlet történt.

2022. március 28. 14:12
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

A választás hetének legelső napján több jobboldali hírportált hackertámadás ért, amelynek következtében ezek a nagy elérésű oldalak órákra elérhetetlenné váltak. A hackerek ráadásul a kormányt támadó üzeneteket jelentettek meg ezeken a felületeken. Mindezek alapján következtethetünk arra, hogy politikai szándék állt a hackertámadás mögött. Mit gondol erről?

A Transzparens Újságírásért Alapítvány meghívására érkeztem Magyarországra, abból a célból, hogy a Választási Médiafigyelő Delegáció vezetőjeként vizsgáljam meg a média működését a választási időszakban. Megdöbbenéssel fogadtam, hogy egy ilyen jellegű támadás ért számos jobboldali online médiumot. Fel kell tennünk a kérdést magunknak: Mi a demokrácia alapja? A választások. De mi a választások alapja? Az információ, amit a választók számára biztosítanak többek között a különböző médiumok is. Kormánypozíciótól vagy ellenzéki pozíciótól függetlenül fontos, hogy az emberek megfelelő és plurális forrásból származó információval legyenek ellátva: podcaston, rádión, televízión, online vagy nyomtatott médián keresztül. A választóknak joguk van az információhoz, joguk van ahhoz, hogy többféle orgánumból tájékozódhassanak.

Ilyen értelemben tehát az információ a választások és a demokrácia alapja is. Ami hétfő reggel történt, az az információ áramlásának korlátozása volt, hiszen az egyik fél ellehetetlenítésével az információ csak egy oldalról áramlik. Ez pedig a demokrácia végét jelentheti. Ha jól értem a helyzetet, anonim fiókok,

hackerek támadást indítottak, hogy elpusztítsák az információ egy részét, ami a választókhoz áramlik. Ez azt eredményezi, hogy a demokrácia egy része meghal.

Nem tudom, hogy a támadók szándéka az volt-e, hogy ellehetetlenítsék a demokratikus versenyt, de az egészen biztos, hogy politikai akció lehetett. Még ha ezek a platformok hamar vissza is állítják a működésüket, ezzel az akcióval jelentős kárt szenvedett a demokratikus verseny Magyarországon.

Tehát mindez értékelhető egy támadásként a demokrácia ellen?

Ez egyértelműen egy támadás a demokrácia ellen, amivel megvonják az emberektől azon jogaikat, hogy tájékozódjanak. Az információ érkezhet jobboldalról, baloldalról, a centrumból, ez mindegy, de az embereknek szüksége van arra, hogy különböző típusú információt fogyasszanak. Sőt, úgy vélem,

a reggeli támadás egy terrortámadás a demokrácia ellen.

Egy támadás, melyet nem bombákkal követtek el, hanem az online térben.

Van korábbi, hasonló tapasztalata? Más országokban vagy az otthonában, Franciaországban látott már ilyesmit?

Talán csak hasonlót. Néhány éve Franciaországban a választási időszak alatt néhány hacker információt tudott ellopni, olyan portál felületéről, amely azt bizonyította, hogy pénzt kaptak a kormánytól. Olyanra nem emlékszem, hogy bármilyen médiumot teljes egészében elérhetetlenné tettek volna.

Befolyásolhatja bármekkora mértékben a választások várható kimenetelét az, hogy a választás hetén elérhetetlenné válik több olyan jobboldali hírportál?

Ez két tényezőtől függ. Az első, hogy a választás szoros-e, a második pedig a hackelés és az információ korlátozásának mértéke. Ha a választás nem szoros, akkor az információ megtagadása elsősorban a demokratikus versenyt rombolja, az eredményekre nem lesz hatással. De ha ez megismétlődik, akár kedden, vagy a hét közepén, vagy a választás előtti estén, akkor az már kihatással lehet a választásokra is. 

Beszéltünk az akció mögött álló hackerekről. Elképzelhetőnek tartja, hogy külföldről politikailag szervezett akcióról van szó, vagy inkább pár hacker magánakcióját láttuk?

A hackereknek fontos, hogy anonimek maradjanak. Egy-egy ilyen átfogó szervezett támadást könnyen lehet, hogy külföldről irányíthattak. Ez nem lenne meglepő, hiszen több jel arra enged következtetni, hogy a magyar választásokat külföldről is befolyásolhatják például a médián keresztül. Az még fontos kérdés, hogy ez egy egyszeri akció volt-e. De ha ez megismétlődik, amit senki nem tudhat még most biztosan, akkor a támadás csakugyan súlyosnak számít, és akár kihathat a választási eredményekre is.

Milyen fényt vet ez a magyar médiaviszonyokra és a sajtószabadsággal kapcsolatos kérdésekre?

Ez elfogadhatatlan. És nem akarok durva lenni, de bennem ez a támadás komoly kétségeket vet fel.

Olyan politikai erők állhatnak a támadás mögött, akik a demokrácia ellenségei,

és olyanok, akik félnek a választási eredményektől. Ők nem akarják, hogy az emberek megfelelően legyenek tájékoztatva. Meg vagyok lepve, sosem gondoltam, hogy ez megtörténhet Magyarországon.

Fotó: Ficsor Márton

Összesen 186 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. március 30. 07:34
KIRE SZAVAZZON AZ ELLENZÉK? Gondolom, senkinek nem okoz nagy meglepetést, hogy a választások finiséhez közeledve egyre markánsabban rajzolódik ki Orbán (Fidesz) és az Ellenzéki összefogás (Gyurcsány – Márki) arcéle. Nincs is ezzel semmi baj, mivel a világon mindenhol választások idején, - így a vége felé különösen, még mindenki eldobálja utolsó petárdáit, sőt robbantgatni is próbálgat akár egy-egy álhírrel, megvezetéssel, esetleg régi ügyek lebegtetésével, újra tálalásával. Most éppen a kibertámadást „találták meg”, amiről sok bőrt le lehetne húzni, ha nem tudnánk, nincs olyan komolyabb „intézmény” ,- ami elkerülte volna a hekkerek figyelmét. Ezért az ellenzék részéről legkézenfekvőbb támadási felületként marad Orbán, - a jelenlegi háborús helyzethez viszonyulásának helytelenítése. És ez az igazi szuper lehetőség! Tökéletes támadási felület! Igazodni lehet az EU-hoz, NATO-hoz, az egyéb nagyhatalmi, esetleg látható és láthatatlan birodalmi érdekekhez, az egyes nemzetek vezetőinek állásfoglalásához. Az ellenzék tehát döntött és rászánja magát a vállaláshoz (a nép nevében). Megválasztása esetén vállalja a fegyverszállítást, a háborút, a szankciókat, a gáz leállását és talán még minden mást is, amit az ukrán elnök, vagy más nagyságok követelnek. Igen, ez a háborúhoz csatlakozást jelenheti. Mi viszont békét akarunk! Mi a NATO védelmét akarjuk! Mi nem szeretnénk semmiféle háborúba belesodródni, az ellen pedig határozottan tiltakozunk, hogy a báborús helyzetet az ellenzék választási törekvéseihez eszközként használja! Ezek után, akár ellenzékiként is érdemes elgondolkodnunk (az utolsó pillanatban is), hogy kire szavazzunk.
19Vs1...
2022. március 29. 20:17
Köszönöm írásod ! Én a 90-es években csináltam u.e. a gyerekekkel jártuk az országot főleg sátraztunk , de ha rossz idő lett hirtelen kivettünk egy bungit . Most már az idősebb gyerek visz minket ( az asszonnyal ). Amit a szocializmusban magtárnak használtak szépen rendbe teszik . Igen , jó dolog ,szép dolog . De ez is egy kis szálka a szememben , mert tudom ,hogy a 85% -hoz hogy jutottak hozzá . Privatizáltak rendesen. Tudod , ezzel semmi problémám nem lenne , ha azt amit annak idején lenyúltak a szocializmus nevében nagyszüleimtől (mind anyai, mind apai ágon ), azt visszaadnák a demokrácia nevében , tudod már az sem érdekelne , ha a liberalizmus nevében . A kapott kárpótlási jegyek a kéményre se lett volna elég . No de nem itt van a panasz helye . Köszönöm ! Üdv.:Bacsa
foldizs
2022. március 29. 08:36
https://telex.hu/direkt36/2022/03/29/putyin-hackerei-is-latjak-a-magyar-kulugy-titkait-az-orban-kormany-evek-ota-nem-birja-elharitani-oket
sirfrancis
2022. március 28. 17:10
Nem a mai hackertámadással kell foglalkozni! Az csak arról szólt, hogy aki ajánlatot tett a baloldalnak, annak bizonyítania kellett, hogy valóban sikerre tud vinni egy ilyen támadást. Ez sikerült, a pénzt kifizették. A tét április 3-a. Az ár a mai támadásnak a duplája.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!