Elfogadták Böjte Csaba Nobel-békedíjra jelölését

2022. március 31. 17:48

Böjte Csabával telefonon közölték az örömhírt.

2022. március 31. 17:48
null

Mint arról korábban a Mandiner is beszámolt, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Nobel-békedíjra jelölte Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetest. Kásler Miklós meglátása szerint

Böjte Csaba az elmúlt évtizedekben egy, az ideológiákon és a politikai érdekeken is túlmutató gyermekmentő programot hozott létre. 

 

A ferences rendi szerzetes a TV2-nek nyilatkozott arról, hogyan fogadta a jelölést.

„Engem nagyon meglepett, mert igazából úgy volt, hogy valamikor hónapokkal ezelőtt Kásler miniszter úr jelölt, és ugye

– mondta Böjte Csaba, akivel telefonon közölték az örömhírt.

TV2 riportjából kiderül, hogy a szerzetes már több mint harminc éve segíti a rászoruló embereket és az árvákat. Elsőként Erdélyben, egy karitatív táborban találkozott árva gyerekekkel, akkor döntött úgy, hogy alapít egy árvaházat.

A háború elől menekülteket is befogadtak

Az atya által alapított 26 bentlakásos intézményben több mint 2500 gyerekről gondoskodnak. Elmondása szerint egy gyerekben, aki az utcáról kerül be hozzájuk, elsőként békét kell teremteni, mert „amíg valaki reszket, addig nem fog szorzótáblát tanulni meg házi olvasmányt sem olvasni”. Böjte Csaba irányítása alatt több mint nyolcvan menház működik, ahol 1300 árva gyerekről gondoskodnak.

Néhány hete az ukrán háború elől menekülő családokat fogadott be egy magyarországi menedékhelyen.

„Most a napokban voltam én is ott náluk, meglátogattam, úgy látom, melegben vannak, meg vannak szeppenve, meg vannak ijedve. Én azt gondolom, hogy most meg kell tegyünk mindent, hogy kapjunk óvodát, iskolát, ahova ők is szépen beilleszkednek, integrálódhatnak, és hát ugye magyarul elég keveset tudnak, de ez egy kihívás, amit valahogy bölcsen meg kell oldani” – vélekedett a szerzetes.

Nyitóképen Böjte Csaba szerzetes. Fotó: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hentes
2022. április 01. 14:40
Nagyböjti jóhír. Isten áldja Csaba atyát.
masikhozzaszolo
2022. április 01. 11:40
Most akkor nem a félszbukkon kell ajánlani, mert azt a Kasler bejegyzést törölte a félszbukk? Aztán persze újra feltette.
Sany Xepi
2022. április 01. 09:22
A liberális álomvilág úgy is leszavazza. Zelenszkijé, Ukrajna gyilkosáé lesz.
koppányvezér
2022. április 01. 07:39
Maximálisan tisztelem Böjte Csaba munkásságát, fáradozásait, de szívesen megnéznék egy statisztikát arról, hogy a befogadott és felnevelt gyerekek közül hányan állják meg valóban a helyüket az életben..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!